Cel mai pitoresc drum din România, Transfăgărășanul, va fi modernizat. CNAIR a publicat, miercuri, 22 februarie, anunțul pentru consultarea de piață având ca obiect elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții DN 7C.

Documentul va rămâne în consultare pentru o perioadă de 20 de zile, urmând ca procesul de consultare a pieței să se finalizeze în termen de 30 de zile de la publicarea acestuia, timp în care cei interesați pot emite puncte de vedere, observații saurecomandări.

Proiectul de modernizare urmărește atingerea a două deziderate, respectiv aducerea și îmbunătățirea infrastructurii rutiere existente la nivelul parametrilor optimi de funcționare, acolo unde acești parametri se află la nivel mediu, explică reprezentanții CNAIR. În esență, se urmărește, pe cât posibil, menținerea drumului în circulație pentru o perioadă cât mai lungă de timp, chiar pentru tot anul, pentru a dezvolta economic regiuni deservite de rețeaua rutieră existentă.

“Pentru DN 7C, proiectul de modernizare va deveni un motor pentru dezvoltarea economică și se va axa pe dezvoltarea turismului, o ramură economică dezvoltată cel mai mult în zona de influență a proiectului, prin creșterea accesibilității spre și dinspre zonele în care turismul este prezent sau în care turismul poate prospera prin valorificarea potențialui existent. Modernizarea implică și creșterea calității vieții și a condițiilor de mediu ale cetățenilor din zonele adiacente drumului, precum și a condițiilor în care se desfășoară traficul, toate aceste elemente constribuind activ la valorificarea Transfăgărășanului din punct de vedere turistic. Un alt obiectiv important al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea condițiilor de circulație la nivelul rețelei naționale, inclusiv sub aspectul siguranței rutiere, reducerea emisiilor poluante și costurilor de operare, crescând viteza de călătorie și, astfel, răspunzând cerințelor de dezvoltare economică și asigurând conectivitatea la nivel regional”, precizează Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Autoritățile au în plan consolidări, lucrări de scurgere a apelor, lucrări de siguranță rutieră, identificarea zonelor pentru parcări, crearea de spații pentru comercianți în parcări, precum și modalități de taxare a acestora, identificarea zonelor pentru banda de vehicule grele, dar și realizarea unor zone de “viewpoint” și montarea unor panouri de informare digitale “la poale” (număr locuri de parcare libere, temperatură, vânt, polei, etc.).

Proiectul ar urma să fie finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional de Transport (POT).