Florica, femeia de etnie romă bătută în autogara din Zalău, în 2019, cu o coadă de mop, de un șofer de autobuz, a fost condamnată definitiv la plata unei amenzi penale de 1.200 de lei pentru tulburarea liniștii publice. Magistrații clujeni au micșorat cu 600 de lei amenda stabilită inițial de Judecătoria Zalău.

Sentința a fost pronunțată în 21 februarie de Curtea de Apel Cluj, care a judecat apelul formulat de femeie împotriva deciziei Judecătoriei Zalău, din iunie 2022. “Reduce numărul zilelor amendă şi implicit al cuantumului amenzii penale aplicate inculpatei M. F. de la 180 zile amendă, valoarea unei zile amendă fiind stabilit la 10 lei rezultând un cuantum al amenzii penale în sumă de 1.800 lei, la 120 zile-amendă, valoarea unei zile amendă fiind stabilit la 10 lei, rezultând un cunatum al amenzii penale în sumă de 1200 lei, pentru săvârşirea infracţiunii tulburare a ordinii şi liniştii publice”, a dispus Curtea de Apel Cluj.

În schimb, instanța a respins apelul formulat de șoferul de autobuz, Marius Filip, pe care îl și obligă la plata în favoarea statului a sumei de 800 lei, reprezentând cheltuieli judiciare în apel.

Potrivit sentinței Judecătoriei Zalău, care, cu excepția cuantumului amenzii, este menținută și de magistrații clujeni, Marius Filip, șofer al unei renumite firme private de transport persoane din Sălaj, a fost condamnat la 1 an și zece luni de închisoare cu suspendare pentru că a bătut-o pe Florica Moldovan cu coada de mop, în incinta autogării, refuzând să o transporte într-o altă localitate. Nici Florica nu a scăpat de vinovăție, fiind și ea inculpată în același dosar și fiind condamnată la 1.800 de lei amendă penală pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Acum va avea de achitat o sumă mai mică.

Fapta a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2019, iar scandalul din Autogara Zalău a făcut înconjurul țării. Pe lângă șofer, a mai fost acuzat public de discriminare și suspendat din funcție pe perioada cercetărilor interne și operatorul de la 112, pentru că a jignit femeile de etnie romă care ceruseră un echipaj de poliție la fața locului, apelând 112.

Șoferul și Florica au avut ambii calitatea de inculpați în dosar, fiind condamnați fără acord de recunoaştere. Marius Filip a fost găsit vinovat de săvârșirea a două infracțiuni: purtare abuzivă, pentru care a fost condamnat la 1 an și opt luni de închisoare, și tulburarea liniștii și ordinii publice, pentru care a primit o condamnare de 6 luni de închisoare. Instanța a contopit cele două pedepse pentru că ambele fapte ”au fost săvârșite în stare de concurs real” și au aplicat pedeapsa cea mai grea, de 1 an și opt luni. La aceasta a adăugat un spor de o treime din cea de-a doua pedeapsă, adică două luni de închisoare, iar pedeapsa finală a ajuns astfel la 1 an și 10 luni de închisoare. Inculpatului i s-a suspendat executarea pedepsei, acordându-i-se un termen de supraveghere de doi ani. În acest timp, șoferul trebuie să respecte o serie de măsuri de supraveghere. În plus, a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.

În ceea ce o privește pe Florica, Judecătoria Zalău a decis să-i aplice o amendă penală pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, în valoare de 1.800 de lei. 

Pe scurt, întâmplarea din autogară ar putea fi rezumată astfel: Conform martorilor, o femeie de etnie rromă era la cerşit, cu un copil în brațe și un alt copil alături. O femeie spunea că le-a oferit mâncare, însă Florica a cerut și bani, pe motiv că bebelușul este plin de pete roșii și vrea să-l ducă la spital. O altă variantă a fost că Florica fusese la spital cu bebelușul și voia să se întoarcă acasă, într-un sat din Sălaj, dar a fost izgonită din microbuz. La un moment dat, șoferul unui microbuz al firmei private de transport persoane a luat mopul din dotare și a început să o lovească pe Florica cea insistentă. Coada mopului s-a rupt, Florica striga că i-a fost lovit și copilul, martorii filmau scena. La câteva ore după incident, cu sprijinul unei asociații care apără drepturile femeilor de etnie rromă, toată povestea fost publicată în presa națională, însoțită și de înregistrarea discuției purtate de Florica și operatoarea de la 112.