Comuna Chieşd are in componenţă trei localităţi: Chieşd, reşedinţa de comună, Sighetu Silvaniei şi Colonia Sighet. Teritoriul abministrativ insumează 3975 hectare, din care: 1781 ha teren arabil, 520 ha păşuni, 325 ha faneţe, 80 ha vii, şi 1049 ha păduri.Populaţia comunei numără 2770 locuitori – femeile fiind in număr de 1510, iar bărbaţii 126o. Pe naţionalităţi, structura populaţiei indică 86% romani, 7 % maghiari şi 7 % romi. „n comună există două şcoli in care invaţă 322 elevi, două grădiniţe, frecventate de 132 preşcolari, două cămine culturale, două biblioteci, muzeul satului, dispensar medical cu mecdic de familie stabil, cabinet stomatologic şi o farmacie.
Primar al comunei este Ioan Cătană, viceprimar-Leontin Chiş, secretar al primăriei-Gheorghe Băbţan, contabil şef – Aurica Băbţan.
Pe agenda ultimilor ani
O analiză retrospectivă a ceea ce s-a programat in ultimii ani in comuna Chieşd indică rezultate notabile in privinţa finalizării proiectelor implementate, dar şi unele restanţe pe linia finanţării. Astfel, dacă reabilitarea |colii cu clasele I-IV din Sighetu Silvaniei, unde au fost realizate inclusiv alimentarea cu apă potabilă şi incălzirea centrală, s-a incheiat cu bine, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre reabilitarea Scolii Gimnaziale din centrul de comună. “Cu toate că pentru proiectul depus incă din 2007 prin Programul BRIPS 3, finanţat de Banca Mondială, s-au prezentat toate avizele, fiind intocmit, inclusiv, proiectul tehnic, pană in prezent n-am primit nici măcar un leu, ne-a spus, pe drept nemulţumit, primarul Ioan Cătană. După cate am inţeles, se pare că motivul principal al intarzierilor la finanţare se regăseşte in neachitarea contribuţiei Guvernului roman pentru cofinanţarea unor astfel de proiecte. Păcat, pentru că la această şcoală invaţă carte 280 de elevi”, precizează primarul. La capitolul proiecte finalizate mai poate fi trecută reabilitarea, din temelii, a căminului cultural din Chieşd, lucrările la cel din Sighetu Silvaniai aflandu-se in curs de finalizare. De menţionat că la fondurile pentru aceste obiective, obţinute prin Programul FDRS, s-au adăugat cei 300.000 dolari, contribuţia primăriei. Tot din bani de la bugrtul local, circa 1,5 miliarde lei vechi, s-au executat lucrări de reparaţii capitale şi la căminul cultural din Colonia Sighet, in plus, aici rezolvandu-se alimentarea cu apă, incălzirea centrală, mobilarea localului şi amenajarea grupurilor sociale de interior. Pe un program derulat prin Agentia Naţională a Zonelor Miniere au fost obţinute fonduri din care s-a asfaltat drumul comunal dintre Chieşd şi Sighetu Silvaniei pe o lungime de 3,8 km şi tot in ultima perioadă, pe Ordonanţa 7 a fost finalizat un proiect pentru construirea a trei poduri pe Valea Chieşdului şi Valea Sighetului. Din păcate, pentru lucrările la aceste poduri n-au sosit, nici pană azi, banii de la guvern, şi drept urmare, primăria a rămas datoare la firma executantă cu 1,4 miliarde lei vechi.
Un primar pentru oameni
“Pe mine nu mă interesează nici afaceri, nici averi, nici…invarteli, ni se destăinuie Ioan Cătană, cel ce se află in fruntea comunei Chieşd de 14 ani, adică din 1996, cand a fost ales pentru prima oară primar. Eu mă consider un primar pentru oameni, adică pentru cei care au investit incredere in mine şi pe care n-am voie să-i dezamăgesc. Nu-s de ieri, am trecut, de puţină vreme hotarul celor 60 de ani – “Mulţi inainte, cu sănătate!” – mulţumesc, am avut funcţii de conducere şi inainte, deci ştiu ce inseamnă să lucrezi cu oameni şi mai ales pentru oameni. Nu fac o laudă din asta, dar vreau să vă spun că de fiecare dată cand am fost ales, am intrunit peste 85% din voturi. Şi dacă vezi că ataţia oameni te doresc in fruntea comunităţii, simţi că ai obligaţia de a-i ajuta, de a-i sprijini in rezolvarea oricăror probleme. M-aţi intrebat de ce au consătenii mei incredere in mine. Cred că increderea le-o dau faptele, munca mea pentru comunitate, poate şi comportamentul meu. Eu mă simt apropiat de oameni, iar ca primar consider că trebuie să te porţi faţă de toţi la fel, că-i profesor, ori simplu gospodar, un rom sau un venerabil pensionar. Dacă voi mai candida la viitoarele alegeri? Da, mă simt incă in putere şi vreau să duc la capăt şi proiectele incepute şi altele pe care le am in gand.”
Proiecte in lucru, cu finanţări pe drum!,/b>
Chieşdanii sunt cunoscuţi ca mari amatori de fotbal şi tocmai de aceea primăria a făcut demersurile pentru implemetarea unui proiect in vederea amenajării terenului de fotbal, la cerinţele zilelor de azi. Proiectul, aprobat la Ordonanţa 7, cu o valoare de 9 miliarde lei, a fost pus in lucru, pană in prezent executandu-se lucrări de circa 2,3 miliarde lei vechi. “ Din păcate, banii pentru acest proiect nu s-au primit de la Guvern, ne-a declarat dezamăgit, primarul comunei, aşa că noi suntem datori la firma executantă, Ceconi Bixad, cu această sumă. Cand ii vom primi, numai domnii din conducerea Guvernului, pot spune.” Tot in lucru este şi proiectul pentru alimentare cu apă şi canalizare in satele comunei Chieşd, implementat impreună cu comuna Bocşa, prin Asociaţia Intracomunitară “Simion Bărnuţiu”, pe un program finanţat de la Ministerul Mediului. Intrebat despre starea la zi a acestui proiect, primarul Chieşdului ne-a răspuns cu amărăcine in glas: “Este una mai mult decat jalnică. Asta deoarece, in pofida faptului că a fost executat un volum mare de lucrări, chiar şi in proporţie de 90% la canalizare, finanţarea nu s-a asigurat decat in procent de 30% ! In aceste condiţii, din cauză că finanţarea e…pe drum, firma executantă a abandonat lucrările, multe dintre ele fiind acum compromise.”
Diguri pentru atenuarea efectelor viiturilor
De ani buni, in perioade cu ploi abundente, Valea Chieş-dului şi Valea Sighetului produc multe neplăceri şi insemnate pagube gospodăriilor şi infrastructurii prin apele ce se revarsă din matcă. Cu puţină vreme in urmă, apele acestor năbădăioase văi au inundat zeci de curţi, beciuri şi fantani, oamenii fiind neputincioşi in faţa viiturilor. “Pagube mult mai mari s-au inregistrat la inundaţiile din 2008, ne-a declarat primarul Ioan Cătană. Fireşte, atunci am intocmit şi inaintat documen-taţia justificativă pentru despăgubirile ce ni se cuveneau, dar din cei 1,4 miliarde lei vechi primiţi, ni s-a luat inapoi 1 miliard. Oamenii au rămas cu pagubele, noi cu drumurile surpate şi cu dezamăgirea in suflete că nu-i putem ajuta pe cei afectaţi. Acum, după ultimele “isprăvi” ale apelor celor două văi, ne-am gandit să depunem la Ministerul Mediului un proiect pentru construirea a două diguri pe Văile Chieşdului şi Sighetului, in amonte de satul reşedinţă de comună, diguri care ar avea rolul de atenuare a efectelor viiturilor din perioadele cu ploi torenţiale. Adevărat, e nevoie de mulţi bani pentru aceste diguri, circa 30 miliarde lei vechi, dar tot atat de adevărat este că ele sunt mai mult decat necesare, in ideea rezolvării pentru viitor a problemelor create de apele celor două văi şi a eliminării pagubelor. Am ceva speranţe pentru finanţare, am primit şi promisiuni pentru sprijin, personal de la dl. prefect Vegh, dar nu ştiu ce va fi, din moment ce nu s-au primit despăgubiri nici pentru pagubele produse de inundaţiile din 2008.”
In construcţie, o sală de sport modernă
Una dintre investiţiile care se află in prezent in plină execuţie, tocmai in centrul comunei este viitoarea sală de sport. Lucrările la acest obiectiv, de mare importanţă pentru intreaga comunitate, au inceput in primăvara acestui an, şi conform graficelor de execuţie, finalizarea lor este programată in luna aprilie 2011. Noua sală de sport din Chieşd, a cărei construcţie este realizată de cunoscuta firmă Consinit Zalău, va fi una de capacitate, in care se vor putea desfăşura şi jocuri de echipă. De menţionat că ea va avea şi o tribună cu o capacitate de 150 locuri.
Valoarea acestei investiţii, a cărui proiect a fost demarat prin Compania Naţională de Investiţii, este de 31 miliarde lei vechi, fonduri guvernamentale. “Contribuţia Primăriei Chieşd este de 10 % şi aceasta se regăseşte in terenul alocat construcţiei, amenajările exterioare şi branşamentele, precum şi in asigurarea utilităţilor,” ne-a spus primarul Ioan Cătană.