Uzina Electrica Zalau – al carei actionar unic este municipalitatea devenit singurul CET din Romania care nu are nicio datorie la stat sau la furnizori. Producatorul de energie termica in sistem centralizat a iesit din procedura de insolventa si chiar are bani in cont, care ar putea fi folositi pentru modernizarea echipamentelor de productie. Modernizarea tehnologiei de productie ar insemna automat si scaderea pretului la energia termica distribuita in sistem centralizat in Zalau.
In schimb, firma din Ungaria E-Star Distriterm nu mai are bani sa continue investitiile la Zalau. „Firma din Ungaria si-a dorit sa investeasca la Zalau, dar, din pacate, in acest moment are pro-bleme financiare si nu poate dezvolta noi investitii”, a precizat primarul Radu Capilnasiu.

Uzina Electrica Zalau – al carei actionar unic este municipalitatea – a devenit singurul CET din Romania care nu are nicio datorie la stat sau la furnizori. Producatorul de energie termica in sistem centralizat a iesit din procedura de insolventa si chiar are bani in cont, care ar putea fi folositi pentru modernizarea echipamentelor de productie, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Radu Capilnasiu. In perioada 2009-2010 societatea s-a aflat intr-un amplu proces de reorganizarea judiciara din cauza unor datorii de aproape 10 milioane de euro. Viorel Marian, directorul Uzinei Electrice, a declarat luni, la sedinta ordinara a Consiliului Local, ca „o mare parte din datorii reprezentau majorari de intarziere percepute de Ministerul Finantelor la credite pe care societatea le-a contractat inca din 2000 si a ajuns in situatia de a nu mai putea tine pasul cu ratele si dobanzile”. Fiind credite garantate de stat, Ministerul Finantelor a preluat plata ratelor, iar majorarile de intarziere au fost lasate in sarcina CET-ului. Uzina a platit pana la inceputul acestui an datorii de 18 milioane de lei, iar in ultima perioada s-au achitat restul de 17 milioane de lei, din care 13 milioane au reprezentat majorarile de intarziere la creditele contractate. Datoriile au fost platite din banii obtinuti din vanzarea unor terenuri si cladiri dezafectate ale societatii.
In momentul de fata, societatea nu mai are nicio datorie, ba mai mult, ar avea suficienti bani pentru a investi in retehnologizarea uzinei, ceea ce ar insemna conditii de productie a energiei la nivel cu cerintele pietei. Astfel, procedurile de privatizare a CET-ului, incepute anul trecut, au fost sistate pana cand Consiliul Local va lua o decizie. „Ne dorim o alta sursa de energie pentru a nu avea dependenta totala de gaz. De exemplu, biomasa poate fi produsa la nivel local si plantele necesare obtinerii energiei pot fi cultivate aici, ceea ce inseamna si dezvoltarea unei afaceri. Momentan s-a trecut peste privatizarea Uzinei, am facut o reevaluare a societatii dupa ce s-au platit datoriile, dar Consiliul Local va stabili daca mergem inainte cu privatizarea”, a declarat primarul Capilnasiu. Modernizarea tehnologiei de productie ar insemna automat si scaderea pretului la energia termica distribuita in sistem centralizat in Zalau.
E-Star Distriterm nu mai are bani
In 2010, maghiarii de la RFV veneau cu planuri mari in Zalau si promiteau investitii de zeci de milioane in sistemul de distributie, ba chiar isi doreau sa construiasca o unitate de producere a energiei in Salaj. Acum, firma intampina mari probleme financiare si nu poate face aceste investitii. „Firma din Ungaria si-a dorit sa investeasca la Zalau, dar, din pacate, in acest moment are probleme financiare si nu poate dezvolta noi investitii”, a precizat Capilnasiu. Cand RFV Distriterm a semnat contractul de concesiune a sistemului de distributie a energiei termice din Zalau, maghiarii promiteau in primul an investitii de patru milioane de euro. „Nu s-a atins nivelul de investitii din contract. S-a stabilit un program de investitii in retelele de distributie pe cinci ani. Anul trecut s-a investit aproximativ un milion de euro, cu toate ca se propuneau patru milioane de euro. Intr-adevar, in contract exista o conditie: programul de investitii este dependent de numarul de clienti care se racordeaza la sistemul centralizat”, a subliniat Ca-pilnasiu. Primarul mai spune ca municipalitatea nu poate ramane intr-o situatie de incertitudine si trebuie vazut daca maghiarii isi vor respecta planul de investitii.
Cu ce se laudau maghiarii
Roland Szmola, director in cadrul RFV, se lauda in 2010 ca firma pe care o reprezinta doreste sa faca investitii in instalarea unor sisteme de incalzire de ultima generatie. „In urma unor investitii de aproximativ 60 de milioane de lei asteptam ca numarul de consumatori din Zalau sa creasca si suntem convinsi ca tarifele si calitatea serviciului termic ii vor convinge”, a declarat Szmola. Pe langa probleme de ordin financiar, RFV Distriterm, care a devenit anul trecut E-Star, s-a lovit si de comoditatea zalauanilor, care nu au trecut la sistemul centralizat de termoficare din moment ce pretul este unul similar cu cel pe care-l platesc acum la gaz. Nu mai punem la socoteala ca din aproape toate apartamentele s-au scos vechile tevi de caldura de la CET, ceea ce ar fi insemnat noi modificari prin locuinta. E-Star distribuie energie termica in sistem centralizat in aproximativ 600 de apartamente si la peste 50 de institutii publice.