Certificatul european de vaccinare a intrat, începând cu data de 10 mai, într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operațional din luna iunie, înainte de sezonul estival, a anunțat luni Comisia Europeană, citată de cotidianul belgian La Libre.
Primele două țări care testează interoperabilitatea acestui sistem sunt Franța și Malta. Este vorba despre etapa de verificare a capacității statelor membre de a se conecta la platforma europeană (gateway) creată pentru a facilita utilizarea datelor persoanelor. Această etapă pilot, care se va desfășura pe parcursul a două săptămâni, implică în total un număr de 18 state membre ale UE, plus Islanda, conform declarației purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.
Se preconizează că, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiții reale dacă sunt pregătite, a precizat același purtător de cuvânt.
Acest pașaport sanitar denumit și “certificat verde digital european” are rolul de a facilita libera circulație în interiorul UE în vara aceasta, probabil, și nu numai. Documentul în format fizic sau digital va fi prevăzut cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticității și va conține un cod personalizat QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări cu noul coronavirus, de care s-a vindecat.
La controalele efectuate de autoritățile competente, cum ar fi de exemplu Poliția de Frontieră, codul QR este scanat și se verifică semnătura electronică. Sistemul tehnic este dezvoltat de companiile germane T-System și SAP. Țările membre pot folosi pe plan intern aplicații distincte dacă se dorește acest lucru, unele având deja în dezvoltare astfel de aplicații.
În paralel cu testările și pregătirile tehnice, regulamentul privind certificatul verde digital european încă este subiect de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE. Unul dintre subiectele de divergență este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea prețurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre. Europarlamentarii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricții suplimentare deținătorilor certificatului verde, cum ar fi carantina. Însă un detaliu demn de menționat este faptul că fiecare stat membru în parte dorește să-și rezerve această posibilitate. Eventualul compromis la care se va ajunge într-o altă rundă de negocieri va fi aprobat de Consiliul UE și va fi votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârșitul lunii iunie.