Mai multe controale efectuate în această perioadă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) prin piețele din țară au scos la iveală faptul că mulți comercianți dețin certificate false de producător, iar marfa despre care spun că e crescută în propria grădină este cumpărată, de fapt, de la en gros sau de la producători reali, apoi revândută.

În multe cazuri, comisarii ANPC au vrut să vadă grădinile sau livezile de unde provin legumele și fructele, dar au constatat că acestea nu există.

„La tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control <certificate> prin care atestau calitatea de aşa-zis producător. Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi veridicitatea celor înscrise acolo. Au solicitat, la faţa locului, să viziteze grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, în pieţe, dar, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă”, se arată într-un comunicat de presă.

Unii comercianți chiar au povestit prin ce metode intră în posesia „certificatelor de producător”. Cultivă spații mici, pentru a putea primi certificatul, apoi cumpără din altă parte cantități mult mai mari de marfă, pe care o duce la piață.

Potrivit ANPC, aceste controale, care vor continua în toată ţara, au și rolul de a avertiza autorităţile statului responsabile cu emiterea acestor documente.

„Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. (…) Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.