Premierul Nicolae dă asigurări că măsurile de plafonare și compensare a prețului la energie rămân valabile și la iarnă.

Miercuri, 17 august, șeful Guvernului, în calitate de coordonator, a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie

”La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populației și economiei românești alimentarea cu energie. Așa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare și compensare a prețului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetățenilor și economiei. În paralel, stabilim noi responsabilități pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunitățile pe care România le are la nivel național și geo-strategic”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre identificarea soluțiilor pentru aplicarea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici, dar și a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie.

La solicitarea premierului, Ministerul Energiei trebuie să prezinte luni, 22 august, situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat. 

Tot în cursul zilei de luni, ANRE trebuie să trimită Guvernului României o informare despre evoluția pieței energetice din ianuarie până în prezent, dar și cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin  OUG 27/2022  privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Până în 31 august, Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic.

Proaspăt constituit, Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie este format din reprezentanții următoarelor instituții: Secretariatul General al Guvernului, Ministrul Energiei, Ministrul Finanțelor, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrul Economiei, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Agenția Națională pentru Achiziții Publice, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Administrația Națională Apele Române, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Administrația Națională de Meteorologie, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.