După ce în spațiul public au apărut o serie de informații privitoare la suma de peste 21 de milioane de euro pe care România o va plăti către OMS, Ministerul Sănătății explică pentru ce anume vor fi folosiți banii.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, este cel care l-a acuzat pe ministrul Alexandru Rafila că a direcționat o sumă foarte mare de bani chiar către organizația care l-a plătit, ani la rând, când acesta din urmă era reprezentat al României la OMS.

Potrivit clarificărilor oficiale, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (Componentele C12 – Sănătate și C7.I3 – Digitalizare), coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenței tehnice furnizate de  organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială.

Conform anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană, precizează Ministerul Sănătății.

În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, ministerul a efectuat consultări cu organizațiile și instituțiile internaționale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta din urmă și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 și Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României “Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

 În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătății a purtat negocieri cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 și C7.I3 – Digitalizare fiind de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică.

“Menționăm că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investițiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicești – ANDIS), Ministerul Sănătății va purta negocieri suplimentare cu organizațiile internaționale de profil (Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții). Pentru coordonarea investițiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătății utilizează în prezent asistență tehnică internațională oferită de Banca Europeană de Investiții prin intermediul acordului BEI-PASSA”, transmit reprezentanții ministerului.

Emanuel Ungureanu, USR: E un contract cu dedicație!

De cealaltă parte, deputatul USR Emanuel Ungureanu a lansat critici în cascadă, pe contul său de Facebook, la adresa ministrului.

“A direcționat, discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță) un purcoi de bani către Organizația Mondială a Sănătății, organizație care l-a plătit ani buni? Conflict de interese mai mare ați văzut? Până în 8 septembrie România trebuie să plătească un avans de 10 milioane de euro către OMS, sumă ce reprezintă 47% avans din contractul de asistență tehnică. De ce? Cum se justifică acest avans? De ce nu a prezentat public acest contract Rafiila? Cât costă ora de consultanță și cine a stabilit tarifele? În baza căror legi? Unde este aplicată legea achizițiilor publice? Cine oprește jefuirea cetățenilor României?”, a scris deputatul Emanuel Ungureanu.

Acesta ironizează unele prevederi ale contractului, spunând că de unele lucruri, pentru care se dau bani mulți, putem beneficia deja gratuit.

“Priviți acest fragment din contractul de consultanță semnat de Rafila cu OMS. 700.000 de euro pentru CARTOGRAFIEREA spitalelor din România! Ați înțeles bine, Rafila vrea să ne facă un fel de Waze pentru spitale. 700.000 euro aruncați pe consultanță, numai să vedem pe unde putem ajunge mai repede și mai bine la spital…avem Waze GRATUIT”, spune vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

sursa foto: Emanuel Ungureanu, via Facebook

Emanuel Ungureanu a anunțat că va sesiza ANI și DNA.