Autoritatile au gasit surse de finantare pentru salariile medicilor care asigura permanenta.
Incepand de ieri, medicii de familie asigura din nou asistenta medicala pentru cazurile usoare de urgenta in cadrul Centrului de Permanenta infiintat anul trecut la parterul Spitalului Judetean de Urgenta din Zalau, dupa ce saptamana trecuta au pus lacatul pe usa din cauza ca nu au fost platiti pentru orele de munca prestate in Centru. Autoritatile au gasit solutii pentru remuneratia medicilor, astfel ca acestia se intorc din nou la garzi dupa orele pe care le presteaza la cabinetele indivi-duale de medicina de familie.
Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Ligia Marincas, a anuntat ieri ca, in urma discutiilor avute cu toti actorii implicati in functionarea Centrul de Permanenta – Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate, care asigura finantarea, si medicii de familie, Centrul va functiona in continuare cu intreaga echipa care a asigurat si anterior permanenta in folosul zalauanilor. „Centrul de Permanenta isi reia activitate a si raman toti medicii care au fost si pana acum. Tarifarea se face pe ora, iar fiecare medic va primi bani in functie de cate ore asigura permanenta in Centru. Banii sunt asigurati de Ministerul Sanatatii prin intermediul Casei de Asigurari de Sanatate”, a precizat Ligia Marincas.
Mai multi pacienti la UPU cat timp a fost inchis Centrul
Centrul de Permanenta a fost inchis in dimineata zilei de 1 mai, dupa tura de noapte, deoarece medicii nu stiau daca autoritatile vor gasi resurse sa ii plateasca, mai ales ca abia saptamana trecuta cei sapte medici care au contract pentru orele de permanenta in Centru au pri-mit bani pentru lunile ianuarie, februarie si jumatate din banii pentru luna martie. Medicul Olimpia Moigradean, coordonatorul Centrului din Zalau, a declarat pentru Graiul Salajului ca directorul DSP Salaj le-a solicitat un ragaz de cateva zile pentru a gasi o solutie care, iata, ca nu s-a lasat asteptata prea mult. Solutia autoritatilor vine atat in sprijinul zalauanilor care ajung in situatia de a avea nevoie de ingrijiri medicale, cat si in sprijinul medicilor Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean Zalau, deoarece si numarul cazurilor tratate la Spital a crescut cu aproximativ 20 de pacienti. De la inceputul anului, in Centrul de Permanenta au fost tratate aproximativ 2.500 de persoane.