Compania spera sa primeasca opt milioane de euro pe vechea linie de productie si sase hectare de teren din apropierea Autogarii din Zalau

Constructorul de caramizi Cema-con vrea sa vanda linia de productie si terenul pe care il detine in apropierea Autogarii pentru a-si plati din datoriile la banca pe care le-a acumulat dupa accesarea unui credit pentru extinderea afacerii. Tranzactia este evaluata la aproximativ sapte-opt mi-lioane de euro, a spus Liviu Stoleru, directorul general si presedintele consiliului de administratie al Cemacon, citat de Ziarul Financiar. Tranzactia vizeaza linia de productie si un teren de aproximativ sase hectare.

Fabrica din Zalau s-a inchis in 2011 dupa 42 de ani de activitate
Fabrica de caramizi din Zalau a fost inchisa in 2011. Cemacon a facut o investitie de 26 de milioane de euro la Recea, unde a construit o fabrica noua, iar costurile suportate cu fabrica din Zalau nu se justificau. „Spre sfarsitul lui 2010 am ajuns la o capacitate foarte ridicata de productie”, a spus directorul Stoleru pentru Ziarul Financiar. Platforma de pe strada Fabricii din Recea functioneaza din septembrie 2010 si are o capacitate de 400.000 de metri cubi anual. Compania negociaza cu BCR restructurarea creditului accesat pentru constructia fabricii de caramizi din Recea, precizeaza directorul Cemacon.
Presedintele Cemacon spune ca terenul de sase hectare din zona Autogara valoreaza circa trei-patru milioane de euro, iar vechea linie de productie de caramizi din oras este evaluata la patru milioane de euro. Compania poarta discutii cu investitori interesati pentru achizitionarea terenului. Linia veche de productie ar putea fi cedata unui investitor din Orientul Mijlociu, a subliniat Stoleru.

Cemacon sta bine pe piata
In 2013, Cemacon si-a extins afacerea in 27 de judete din tara si a deschis trei centre de distributie in Bacau, Timisoara si Suceava. In primele sapte luni, firma si-a crescut cifra de afaceri cu aproximativ 40 de procente, iar Liviu Stoleru estimeaza ca Cemacon va inregistra afaceri in valoare totala de 50 de milioane de lei pana la sfarsitul lui 2013. Succesul a fost posibil dupa ce Compania a lansat un produs inovativ pe piata locala, caramida „inteligenta” de culoare verde. Caramida se foloseste in constructia peretilor exteriori, nu necesita termoizolare suplimentara, reducand costurile de productie cu pana la 40 la suta.

Cemacon Zalau are o traditie de peste patru decenii in fabricarea caramizilor. Fabrica si-a inceput activitatea in 1969 in Zalau si a oferit locuri de munca pentru multi salajeni. Multi au iesit la pensie de aici. Astazi, pe terenul fostei baze de productie au ramas numai ruine. Cladirea in care odata se prelucrau caramizi a ajuns in paragina. Acum se produce in fabrica moderna de la Recea. „Nimic din ce faceam noi inainte de revolutie in fabrica din Zalau nu se compara cu ce se intampla in prezent in fabrica din Recea. Lucram la temperaturi ridicate, langa cuptoare incinse. Caramizile erau impinse cu ajutorul unui sistem hidraulic foarte puternic, dupa care erau preluate in vederea transportarii. Era un efort fizic mult mai mare in vremurile acelea. Azi, la Recea, muncitorii lucreaza cu roboti, butoane si panouri de comanda”, spunea un fost angajat. Pe pagina de internet a Cemacon compania informeaza ca procesul de fabricare a caramizilor a devenit 100 la suta automatizat. Factorul uman intervine doar in procesul de supervizare a programelor utilizate. Potrivit sursei citate, productia de caramizi din prezent este de opt ori mai mare decat capacitatea de productie de dupa inaugurarea fabricii din Zalau, in 1969.