Afacerile producatorilor din judet au mers cel mai bine in 2008, fiind urmate de cele ale firmelor cu activitati de comert si de business-urile transportatorilor rutieri de marfuri.
Cele mai puternice 20 de companii din economia judetului Salaj au realizat, anul trecut, afaceri cumulate de aproape 2,58 miliarde de lei (echivalentul a circa 608 milioane de euro, la cursul actual), o valoare sensibil egala cu cea din 2007, potrivit bilanturilor depuse la Ministerul Finantelor. In acelasi interval, profiturile cumulate ale acestor jucatori au depasit 185 milioane de lei, inregistrand o crestere cu 24 la suta. Numarul total al angajatilor in aceste firme a scazut de la 5.523, la 4.686, in conditiile in care cei mai multi ocupanti ai clasamentului si-au redus numarul de personal.
Silcotub isi mentine suprematia
Topul celor mai mari companii din Salaj, in functie de cifra de afaceri, continua sa fie dominat de firmele din industrie. Podiumul arata precum cel de anul trecut, execptand ocupanta pozitiei a treia. Astfel, in frunte se mentine Silcotub, cel mai important producator roman de tevi fara sudura. Unitatii detinute de grupul Tenaris ii revine mai bine de o treime din totalul cifrei de afaceri realizate de primele 20 de companii, respectiv 765 milioane de lei. Locul secund este ocupat de o alta societate cu capital strain, Silvania, parte a grupului Michelin, si care a derulat afaceri de 445 milioane de lei.
Trans Bitum, firma de transporturi rutiere de marfuri, a reusit sa acceada in Top 3, incheind anul 2008 cu o cifra de afaceri de 231 milioane de lei. Ii urmeaza, cu putin peste 144 milioane de lei, Romsteel Cord, cea de-a doua fabrica pe care Michelin o are in judet, si Inserco, firma ce a facut afaceri de 116 milioane de lei in domeniul comertului cu combustibili.
Universal revine in top
Fata de anul trecut, ierarhia din punct de vedere al cifrei de afaceri nu este cu mult diferita de cea din 2006. In timp ce unele firme si-au mentinut pozitia, altele au facut rocada. Totusi, intalnim si cateva companii care au iesit din top: este cazul Ovi Prod si Donasid. Au intrat, in schimb, Cemacon, pe locul 15 si Universal, pe pozitia 20. Cele mai mare salturi le-au inregistrat firma de transport rutier de marfuri Euro-Activ si Drum Construct, care si-au dublat afacerile la 93, respectiv 58,8 milioane de lei. Afacerile au mers mai prost cu 1,3 milioane de lei pentru Comatex si cu 2,4 milioane de lei pentru Ovi Prod.
Anvelopele nu au adus profit
|i la capitolul profit, Silcotub conduce de departe, cu 128,5 milioane de lei, mai mare cu 40 la suta decat acum un an. Cu 11,4 milioane de lei, producatorul de vopseluri Sentosa Hida ocupa pozitia secunda, in timp ce comerciantul de produse metalurgice Group Metal Trading a cucerit bronzul, inregistrand un profit de 9 milioane de lei. Michelin Silvania, care raporta, in 2007, un profit de aproape 700.000 de lei, a incheiat anul trecut cu pierderi de peste 3,5 milioane de lei. |i Universal, o alta firma de top, a inregistrat pierderi de circa un milion de lei.
La polul opus, ii regasim pe producatorul de mobilier Simex Group, care a castigat 1,28 milioane de lei, dupa ce in 2007 s-a ales cu o pierdere de 300.000 de lei. Cel mai mare salt l-a facut producatorul de cord metalic, al carui profit a fost de peste 14 ori mai mare decat de anul trecut.
Fruntasii isi reduc personalul
Numarul persoanelor angajate in cele mai puternice 20 de companii din judet a ajuns la 4.686, in scadere cu 837 de salariati fata de 2007. Cei mai mari angajatori au fost, de altfel, cei care au operat reduceri de personal. Cel mai mare angajator a judetului este Silvania, cu 1.527 de oameni, urmat de Silcotub, cu 1.121 si de Ovi Prod, cu 407.
Unul din zece salajeni lucra, la finele anului trecut, intr-o firma de top. Tot atunci, clasamentul celor mai mari angajatori era format din Silvania (1.380 salariati), Silcotub (787), Ovi Prod (375), Trans Bitum (335) si Universal (351).
Previziuni sumbre pentru 2009
Reprezentantii mediului de afaceri spun ca rezultatele pe care le-au obtinut sunt mai bune decat in 2007, intrucat efectele crizei nu s-au resimtit decat pe finalul anului trecut si la o intensitate redusa. Anticipeaza, in schimb, o scadere dramatica a tuturor indicatorilor financiari pentru anul in curs. Mai grav va fi ca numarul salariatilor va afea de suferit. De la debutul crizei, peste 1.300 de salajeni au ramas fara un loc de munca, 1.000 dintre ei fiind disponibilizati in decursul lui 2009.