O parte din consilierii judeteni din Salaj si-au facut pu-blice rapoartele de activitate pe anul 2012, conform legii administratiei publice, care cere ca in fiecare an sa isi publice activitatea desfasurata in anul anterior. Din totalul de 28 de consilieri judeteni, zece nu au insa publicate rapoartele de activitate pe site-ul Consliliului Judetean. Nu stim din ce motive si nici nu presupunem ca nu au avut cu ce se lauda.
Din cele 18 rapoarte publicate, putine, chiar foarte putine, seamana a „raport de activitate”. Cele mai multe sunt ra-poarte de inactivitate, consilierii rezumandu-se sa constate ca au fost prezenti la sedintele de consiliu sau prezinta generic „implicarea” in diverse activitati. Intelegem perfect prezenta aproape permanenta in sedintele de Consiliu Judetean, mai ales ca pentru fiecare sedinta consilierul primeste cinci la suta din salariul presedintelui CJ, Tiberiu Marc, conform legilor, care le dau dreptul la trei astfel de indemnizatii in fiecare luna pe timpul mandatului de patru ani.
Unii mai spun ca s-au aratat la fata publicului cu ocazia a diverse evenimente. In extrem de putine cazuri reusesc sa vorbeasca de rezultate pe care le-au obtinut sau pe care le-au determinat in calitatea lor de consilieri. Adesea, numele comisiei din care fac parte ocupa cea mai consistenta parte din raportul de activitate.
Pop Augustin, consilier USL din partea PSD, noteaza trei luari de cuvant si vizita in doua comune salajene, Napradea si Surduc. Consilierul judetean spune ca a participat la toate sedintele ordinare si extraordinare ale Consiliului Judetean, unde a dezbatut si aprobat proie- ctele de hotarare de pe ordinea de zi. Pop Augustin face parte din Comisia pentru activitati stiintifice, invatamant, sanatate, cultura, protectie sociala si agrement. In cadrul acestei comisii, consilierul judetean al PSD declara ca a urmarit indeaproape problemele existente, calitatea activitatilor din cadrul unor institutii.
Dan Ghiurco, consilier judetean USL – PSD, spune ca a participat la toate sedintele ordinare si extraordinare ale Consiliului Judetean, unde si-a exprimat punctele de vedere despre anumite proiecte de hotarari aflate pe ordinea de zi a sedintelor. In calitate de presedinte al Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finante si administrarea domeniului public si privat al judetului Salaj, Ghiurco Dan subliniaza ca a participat la toate sedintele comisiei si a contribuit la imbunatatirea hotararilor adoptate. Acesta a participat si la sedintele unor consilii locale, unde a sustinut prin memorii rezolvarea unor pro-bleme de interes local.
Dimitriu Alexandru, consilier PNL, are un raport sumar. Spune ca a participat in cele sase luni la sedinta de constituire a CJ, la patru sedinte ordinare, la doua sedinte extraordinare, la sapte sedinte din cadrul comisiilor din care face parte, precum si la activitati social-culturale de interes judetean.
Sergiu Panie, consilier judetean al PSD, a fost prezent la sase sedinte din cadrul comisiei de specialitate din care face parte, si anume Comisia pentru organizarea urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura, unde a dezbatut probleme legate de domeniul pe care il desfasoara. A participat la sapte sedinte ordinare si o sedinta extraordinara a Consiliului Judetean, unde a dezbatut si aprobat proiectele de hotarare de pe ordinea de zi. Demn de retinut este faptul ca a sustinut in 2012 solicitarile facute de primarul comunei Cizer privind proiectul tehnic pentru reabilitarea drumului comunal DC 78, Cizer-Pria.
Berinde Adrian, consilier judetean al PSD, a participat la toate sedintele Consiliului Judetean pe anul 2012, potrivit raportului de activitate postat pe site-ul institutiei. Ca membru al Comisei de studii, promovare economico-sociale, buget, finante si administrarea domeniului pu-blic si privat al judetului Salaj, Berinde Adrian a participat la toate sedintele comisiei, unde spune ca a avut interventii la imbunatatirea hotararilor adoptate. Consilierul PSD a sustinut prin me-morii adresate Consiliului Judetean rezolvarea unor probleme de interes local.
Domuta Claudiu-Remus, consilier PSD, a participat la toate sedintele Consiliului Judetean pe perioada iulie-decembrie 2012. Mai exact la sase sedinte ordinare, la una de constituire a noului consiliu, la doua sedinte extraordinare si la doua sedinte ale comisiei din care a facut parte. Consilierul judetean spune ca si-a indreptat abilitatile organizatorice spre cetatenii din Cehu Silvaniei si ca s-a implicat in organizarea a doua festivaluri anul trecut, Festivalul Cantecului si dansului Codrenesc Cehu Silvaniei si Festivalul de colinde Cehu Silvaniei. A participat la adunari si intalniri publice in Cehu Silvaniei si comuna Benesat.
Ratiu Viorel, consilier judetean USL din partea PSD si presedinte al Comisiei pentru organizarea si dezvoltarea urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator si conservarea monumantelor istorice si de arhitectura, spune in raportul sau de activitate ca a participat la 12 sedinte ordi-nare si doua extraordinare ale CJ si ca a avut interventii la dezbaterea unor proiecte de hotarari legate de repartitia fondurilor alocate primariilor pentru lucrari de constructii, reparatii la dru- muri, scoli si primarii din judet si inchirieri de imobile apartinand CJ Salaj. In calitate de membru al consiliului de administratie al Muzeului de Istorie si Arta Zalau a participat la sedintele consiliului de administratie si la actiuni organizate de Muzeu. Viorel Ratiu spune ca a avut intalniri cu cetateni ai judetului in care s-a di-scutat despre reparatii de drumuri si extinderea retelelor de alimentare cu apa, dar si despre alte probleme stringente pentru comunitatile locale din judet.
Corin Penciuc, fost senator PNL in legislatura 2000-2004 si actual consilier judetean PNL are o prezentare succinta in legatura cu activitatea de sase luni de zile din CJ. A avut 27 de interventii in plen si 36 in cadrul Comisiei de specialitate pentru activitati stiintifice, invatamant, cultura, sanatate, protectie sociala, sportive si de agrement. A participat la noua festivitati comemorative si zile ale localitatilor si a avut 87 de intalniri cu alesi locali – primari, viceprimari si consilieri locali.
Filip Alexandra Lorena Maria are prenumele mai lung decat activitatea din Consiliul Judetean. Este consilier judetean din partea PSD si tototdata secretara a Comisiei pentru activitati stiintifice, invatamant, cultura, sanatate, protectie sociala, sportive si de agrement, a participat la toate cele sase sedinte ordinare si la cele doua extraordinare ale CJ, precum si la doua sedinte ale comisiei de specialitate.
Ciobanu Cristina Elisabeta, consilier din partea USL-PSD si presedinta Comisiei pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si a libertatilor cetatenilor, a participat la toate cele 12 sedinte ordinare, o sedinta de constituire a noului Consiliu, 3 sedinte extraordinare si tot atatea ale comisiei de specialitate. Cristina Ciobanu spune ca a participat la activitati social-culturale de interes pentru Salaj.
Szylagyi Robert Istvan, consilier judetean din partea UDMR si membru in Comisia pentru adminitratia publica locala, sustine ca a avut intalniri saptamanale cu cetatenii din Zalau, Cehu, |imleu, Jibou, si alte 23 de comune din judet, incercand sa gaseasca solutii pentru pro-blemele cetatenilor indiferent daca rezolvarea lor cadea in sarcina administratiei locale sau a celei judetene. Ca membru al Comisiei pentru administratia publica a avut intalniri cu alesii din localitati diferite din judet. Spune ca a absentat de la o singura sedinta de Consiliu si ca a respectat programul UDMR, formatiunea din partea careia a fost ales.
Szabo Stefan, actual consilier judetean UDMR si fost inspector scolar general adjunct al ISJ Salaj se lauda cu o activitate bogata de cand a fost ales in functia de consilier. In calitate de presedinte al Comisiei de cultura, sport, invatamant si activitati stiintifice, a initiat dezbaterea mai multor teme, inafara punctelor propuse pe ordinea de zi a sedintelor de Consiliu Judetean. A pus in discutie calitatea serviciilor lucratorilor sociali din parohiile judetene, rationalizarea cheltuielilor din invatamantul salajean, luarea de masuri pentru ridicarea gradului de siguranta din scoli, alocarea de fonduri pentru organizarea olimpiadelor judetene si premierea olimpicilor nationali. Szabo mai spune ca a avut un rol activ in licitatiile privind programul „laptele si cornul”, iar in calitate de membru al consiliului de administratie al Muzeului Judetean a participat la sedintele si actiunile organizate de Muzeu. A participat la intalniri cu primari din judet si nu a lipsit de la nici o sedinta de Consiliu Judetean. In calitate de presedinte al comisiei de specialitate a organizat, impreuna cu secretara comisiei, Filip Alexandra, sedintele lunare ale Comisiei.
Toma Dari de la UDMR arata ca, din luna iunie a anului 2012, aflat in al treilea mandat de consilier judetean, reprezinta Consiliul Judetean Salaj in adunarea generala a Pactului Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala la intalnirile organizate la Cluj-Napoca, Bistrita, Oradea, Baia Mare, Zalau si Satu-Mare. Tot in acea perioada, consilierul „se lauda” ca a participat „in limita posibilitatilor”, la evenimente culturale, comemorative, din localitatile: Sarmasag, Lompirt, Ilisua, |amsud, Valea Pomilor, Crasna, Nusfalau si Boghis. Raportul de activitate mai arata ca in primele doua mandate de consilier judetean (perioada 2008-2012), Toma Dari a participat la toate sedintele ordinare si extraordinare ale Consliliului Judetean Salaj (CJS), respectiv la sedintele Comisiei pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, din care a facut parte ca si membru.
Lukacs Iosif, consilier judetean ales din partea UDMR, spune ca a initiat proiecte de sustinere a serviciilor de Asistenta la Domiciliu si proiecte de sustinere a Centrelor Sociale. Activitatea din teritoriu a consilierului a contribuit la rezolvarea problemelor comunitatii locale. Lukacs a reprezentat Consiliul Judetean si in cadrul Comisiei Etice a Spitalului de Urgenta Zalau.
Consilierul Domokos Francisc a participat „la majoritatea activitatilor culturale, in special in zona Cehu-Silvaniei”, dupa cum se arata in raport. In Cehu Silvaniei a organziat primirea fanfarei din orasul infratit Adony (Ungaria)si concertul in aer liber al acesteia. In cadrul comisiei de specialitate, Domokos a contribuit la studiul proiectelor de hotarari si la luarea deciziilor inaintate de Consiliul Judetean.
Ioan Abrudan, PDL, a bifat cateva activitati ca membru in Comisia pentru activitati stiintifice, invatamant, cultura, protectie sociala si de agrement, si a contribuit, cu puncte de vedere personale si de specialitate, la dezbaterea si imbunatatirea proiectelor de hotarari. Raportul arata ca, in sedintele Consiliului Judetean, si nu numai, Abrudan a sustinut finantarea concursurilor pe discipline de invatamant si a olimpiadelor scolare, precum si finantarea premierii elevilor cu rezultate deosebite la fazele nationale ale olimpiadelor scolare. Ioan Abrudan se lauda si cu organizarea si derularea programului „Laptele si cornul”, coordonat de Consiliul Judetean. Ca membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Pu-blica (ATOP), consilierul a efectuat mai multe vizite in zonele cu populatie scolara mai densa, cu riscuri si posibilitati de vanzare si consum a substantelor etnobotanice. In deplasarile facute in mai multe comune salajene, Ioan Abrudan a discutat cu primarii si viceprimarii si unii consilieri locali despre materializarea unor proiecte ce au vizat modernizarea sco-lilor si imbunatatirea activitatilor educative.
Marcel Zaharia, PDL, a participat la 15 din cele 16 sedinte ordinare si extraordinare ale Consiliului Judetean Salaj. Zaharia a facut vizi-te in judet pentru a verifica modul in care s-au desfasurat activitatile de asistenta sociala in cadrul institutiilor publice de asistenta sociala si s-au facut propuneri de imbunatatire. Nu se stie insa care sunt acestea, intrucat nu reiese din raport. Marcel Zaharia se lauda ca, in cadrul Comisiei pentru studii, prognoze economico-sociale, buget, finante, administrarea domeniului public si privat, al judetului Salaj, a propus finantarea comunei Cizer din partea Consiliului Judetean Salaj pentru asigurarea cotei de finantare pentru proiecte cu fonduri europene. Zaharia nu a participat la cursuri privind activitatea de consilier judetean si nici la misiuni oficiale in strainatate, dupa cum reiese din raport.
Marius Veresezan, PDL, este scurt si la obiect: a participat la o sedinta de constituire, sase sedinte ordinare, trei sedinte extraordi-nare si la opt sedinte ale comisiei din care face parte. De asemenea, a participat la „activitati social-culturale de interes judetean”, asa cum reiese sec din raportul prezentat.
Zece consilieri care nu si-au afisat raportul de actvitate
Ghete Mircea-Raul – PC; Chende Livia – PNL; Ardelean Nicolae – PNL; Olah Nicolae – UDMR; Iancu-Salajanu Dinu – PDL; Crisan Mihai-Cristian – PDL; Lup Gheorghe – PDL; Demle Alin – PPD-DD; Sandru Gabriel-Marius – PPD-DD; Crisan Marian-Danut – PPD-DD