Universitatea Spiru Haret a publicat saptamana trecuta pe site-ul propriu tabelul cu absolventii 2009 care isi pot ridica diplomele de licenta de la Bucuresti dupa patru ani de amanari si emotii ca au facut scoala degeaba. Printre cei aproape 2.000 de absolventi din toata tara se afla si 80 de salajeni. Povestea lor este incurcata si plina de peripetii. In fine, ei vor avea diplome ca urmare a unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
La terminarea facultatii, dupa sustinerea licentei, absolventii din promotia 2009 au primit o adeverinta valabila un an de zile. Mnisterul Educatiei se razgandise si nu mai vroia sa le recuoasca studiile. Multi dintre ei s-au angajat si aveau nevoie de diplo-mele de licenta. Au fost cazuri in care angajatorii le-au intrerupt contractul de munca absolventilor pentru simplul fapt ca nu detineau diploma. Cei 80 de absolventi din judetul Salaj de la Universitatea Spiru Haret au asteptat pana in 2011. In luna aprilie a acelui an, au depus la Curtea de Apel Cluj o cerere de chemare in judecata a Ministerului Educatiei prin care solicitau diplomele de licenta care atesta ca au absolvit anumite facultati din cadrul Universitatii Spiru Haret (USH), la forma de invatamant la distanta. Toti cei care au depus cereri in dosar au promovat examenul de licenta in sesiunea iulie 2009. Pe langa diplomele de licenta, ei au cerut sa li se restituie si originalele diplomelor de bacalaureat predate la Universitate cu ocazia inscrierii la cursuri.
In fapt, absolventii Uni-versitatii Spiru Haret au cerut prin actiunea judecatoreasca ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa le recunoasca titlul de licentiati si sa le vizeze recunoasterea si echivalarea actului de studii in vederea folosirii acestuia inclusiv in strainatate. Pe de alta parte, universitatea depune intampinare in care arata ca a solicitat Ministerului aprobare pentru a putea tipari formularele tipizate, cu specializarile urmate de reclamanti, la formele de invatamant la distanta.
Ministerul s-a opus din rasputeri
Precizam ca, pana in 2009, Ministerul Educatiei a fost de acord sa-si puna sigla pe diplomele facultatilor de la Spiru Haret. In acel an a refuzat aceasta procedura. Dupa mai multe dezbateri, Curtea de Apel Cluj a dat castig de cauza Universitatii Spiru Haret. Intre timp, Ministerul arata in intampinarea sa ca „a avizat achizitionarea de formulare ti-pizate pentru actele de studii destinate absolventilor 2008, 2009 si 2010”. Ministerul a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Universitatea a avut din nou castig de cauza. Ministerul a depus iar recurs, insa i-a fost respins. Procesele au durat pana in urma cu aproximativ o luna, cand Inalta Curte de Casatie a dat o hotarare definitva si ire-vocabila. Dupa patru ani de la terminarea facultatii, absolventii pot sa isi ridice diplomele.
Pretul procesului
Am discutat cu cativa absolventi care urmeaza sa isi primeasca diplomele si spun ca, desi au avut de pierdut in patru ani de zile cat nu au avut diploma, sunt multumiti ca li s-a facut in sfarsit dreptate. „Nu a fost usor, dar nu am renuntat la ceea ce ni se cuvenea”, ne-a declarat o absolventa de la specializarea „Administratie Publica” din cadrul Universitatii Spiru Haret. Cei 80 de absolventi salajeni au pus mana de la mana si si-au angajat un avocat care a pledat pentru drepturile lor in instanta. Asta la inceputul anului 2011. Din cate ne relata o fosta studenta, fiecare persoana a dat 120 de lei, onorariul avocatului.
Am avut o scurta discutie si cu avocata absolventilor. Se numeste Ioana Toadere si activeaza la Baroul avocatilor din Cluj-Napoca. Aceasta a declarat vineri pentru Graiul Salajului ca „procesul nu a prezentat probleme, dar nu a fost nici cel mai usor, avand in vedere ca s-au facut doua recursuri”. Ioana Toadere este bucuroasa ca a castigat procesul, dar dezamagita pentru ca „o buna parte dintre absolventii din Salaj s-au gandit ca nu mai trebuie sa plateasca si alte sume in afara de cei 120 de lei, sume care s-au cheltuit cu recursurile si cu taxa de timbru”. Avocata sustine ca a suportat cheltuielile neprevazute din bugetul propriu.