După explozia preţurilor la furaje, crescătorii de bovine au fost nevoiţi să suporte incă o lovitură: creşterea preţurilor la motorină. In tot acest timp, procesatorii au căutat să ofere cat mai puţini bani pe litrul de lapte.
In conjuctura actuală a pieţei, crescătorii de bovine nu au la indemană decat o singură alternativă pen-tru a ţine costurile sub control: să vandă laptele mai scump. In opinia lui Mircea Pop, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sălaj, in anul 2011, comparativ cu anul trecut costurile de intreţi-nere a animalelor au crescut cu circa 40 la sută. „Cheltuielile sunt mari, in principal din cauza porumbului, al cărui preţ, după cum se ştie a explodat. In schimb preţul laptelui nu a mai suferit modificări de vreo trei ani de zile, susţine Pop. Laptele costă in jur de 1,2-1,3 lei litrul. Asta in cazuri fericite, deoarece există fermieri care livrează lapte la un leu litrul sau sub un leu”. Căi de reducere a cheltuielilor nu prea există, sunt de părere producătorii, de vreme ce se pretinde o anumită calitate a laptelui după standardele europene. Singura cale de rentabilizare este creşterea preţului laptelui. După părerea lui Mircea Pop „1,5 lei pentru litrul de lapte s-ar apropia de preţul real”.
Furajele proprii te salvează
Cea mai mare pondere in totalul cheltuielior o au furajele, care reprezintă aproximativ 70 la sută. Tăraţele de exemplu sunt mai scumpe cu 15-20 la sută in 2011, faţă de 2010, şroturile de floarea soarelui s-au scumpit cu 25 la sută in aceeaşi perioadă, preţul porumbului a crescut de trei-patru ori. Aurel Cherecheş, un crescător de bovine din Jibou, este de părere că fără producerea de furaje in regie proprie, crescătorii de bovine sunt sortiţi, din start, eşecului. Problema este insă că pentru a face acest lucru trebuie să dispui de o exploataţie mai mare. In acest sens Aurel Cherecheş a luat in arendă in jur de 50 de hectare de teren. „Pot spune că reducem la minim cheltuielile de intreţinere a animalelor, producand necesarul de furaje,” explică Cherecheş.
Motorina ne omoară
Singura cheltuială pe care nici un fermier din Romania nu o poate controla in nici un fel este motorina. In opinia lui Sorin Terheş, un tanăr crescător de bovine din Ortelec, „creşterea costurilor, galopantă se datorează in primul rand majorării preţurilor la carburanţi şi la furaje. In timp ce la furaje mai putem avea control prin producerea acestora in regie proprie, in privinţa motorinei nu mai putem face nimic. Este groaznic ce s-a intamplat cu preţul motorinei”. Intr-adevăr este groaznic. In timp ce fermierii europeni sunt protejaţi prin subvenţii, pe fermierii romani preţul carburanţilor ii termină pur şi simplu. Liderul crescătorilor de bovine din Sălaj, Mircea Pop, este de părere că in prezent singura modalitate de reducere a cheltuielilor este subvenţionarea motorinei cu 50 la sută, aşa cum e in Vest. Sigur că ar mai fi şi alte căi, cum e scăderea TVA de la 24 la 5 la sută, scăderea impozitului pe profit. Cel mai uşor de realizat ar fi insă subvenţionarea motorinei. Dacă s-ar vrea să se susţină cu adevărat agricultura, guvernanţii n-ar trebui să facă altceva decat să se uite cum procedează celelalte ţări din Uniunea Europeană. Este foarte simplu.