Din 2007 şi pană in prezent, Sălajul a obţinut 134 de milioane de euro cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală prin 726 de proiecte.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este un program cu finanţare europeană prin care Romania primeşte in perioada 2007-2013 fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului romanesc. Invitat la Zalău de către organizaţia PDL Sălaj, directorul centrului regional Nord-Vest al PNDR, Mihai Seucea, a făcut un scurt bilanţ al fondurilor europene intrate la noi in judeţ pentru modernizarea satelor. „In cadrul PNDR există o serie de măsuri cu grad ridicat de vizibilitate şi accesare. Măsurile care s-au dovedit a fi cele mai interesante pentru solicitanţi sunt: măsura 322 pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, măsura 141 – ferme de semi-subzistenţă, 112 – sprijinirea tinerilor fermieri şi 313 – pensiuni turistice”, a declarat directorul APDRP Nord-Vest. Potrivit lui Seucea, in judeţul Sălaj, pe măsura 322 au fost depuse 56 de proiecte, din care 22, in valoare de 67 de milioane de euro, sunt deja semnate. Pentru sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă au fost depuse 490 de proiecte care se ridică la valoarea de 3,7 milioane de euro, iar pentru măsura 112 au accesat 103 tineri care doresc să-şi facă o fermă in mediul rural. Gradul de absorţie a fondurilor pe aceste măsuri este de aproximativ 20 la sută.
Comunele afectate de inundaţii işi pot asfalta drumurile
Ca o noutate pentru anul 2011, Comisia Europeană a aprobat finanţarea lucrărilor pentru refacerea infrastructurii rurale afectate de inundaţii in 2010. Acest lucru se face prin suplimentarea fondurilor măsurii 322 d – „Infrastructură rurală” cu circa 155 de milioane de euro. „Sesiunea de primire a proiectelor pentru această suplimentare este perioada 1-29 iulie 2011. Valoarea maximă eligibilă permisă este de 1,5 milioane de euro pe proiect. In judeţul Sălaj benificiari eligibili sunt comunele: Agrij, Bălan, Bocşa, Buciumi, Carastelec, Creaca, Cuzăplac, Crasna, Chieşd, Galgău, Hereclean, Letca, Măerişte, Meseşenii de Jos, Năpradea, Pericei, Plopiş, Rus, Sărmăşag, Someş – Odorhei, Treznea, Varşolt şi Zimbor”, a precizat Mihai Seucea.
Pentru pensiuni sunt bani mulţi, dar business-ul nu merge
Comisia Europeană oferă cofinanţare pe măsura 313 pentru sălăjenii care doresc să-şi construiască pensiuni turistice sau agroturistice. Pană acum au fost depuse 20 de proiecte, in valoare de 2,4 milioane de euro, iar Mihai Seucea spune că au rămas foarte mulţi bani nefolosiţi pe această măsură şi face un apel „către sălăjeni să aplice”, pentru că UE oferă confinanţare de 50 la sută pentru pensiunile turistice şi 70 la sută pentru cele agroturistice. Totuşi sălăjenii au reţineri să aplice pentru accesarea de fonduri europene ca să-şi construiască o pensiune, din cauză că turismul in Sălaj este la pamant. „Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare disponibile in judeţul Sălaj a fost de 19,5 la sută in luna martie”, potrivit Institului Naţional de Statistică. Prin urmare, oamenii sunt sceptici in ce priveşte investiţia intr-o pensiune turistică sau agroturistică, gradul slab de utilizare al locurilor de cazare şi mulţimea de pensiuni construite in ultimii 10 ani, fiind principalele motive.
Sălajul a accesat doar 20 la sută din fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea satelor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...