De multa vreme se chinuie inspectorii din agricultura, finante ori politie sa starpeasca samsarii din pietele agroalimentare si sa diminueze evaziunea fiscala. Dar efortul lor (daca il putem numi asa) n-a dat rezultatele scontate. Ce-i drept, de multe ori cei indrituiti sa rezolve problema au inchis ochii si s-au facut ca… ploua. Recent, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotarare pentru stabilirea unor masuri de reglementare a filierei de comercializare a legumelor si fructelor proaspete, care prezinta printre altele si modelul carnetului de producator. Acest tip de carnet de producator va elimina din piete -sustin initiatorii lui – o mare parte a samsarilor si speculantilor.Pana aici toate bune si la locul lor, chiar daca, pe ici pe colo, cat sa le faca greutati producatorilor agricoli, intermediari si speculanti vor mai ramane.
Ministerul Agriculturii a conceput deja modelul carnetului de producator,care va avea 100 de file a cate doua exemplare. El va avea forma dreptunghiulara, cu dimensiunile de 200×100 de milimetri si este alcatuit din foi fixe, autocopiative, prevazut cu elemente de siguranta, seria fiind reperezentata de indicativul rutier al judetului. Prima fila din carnetul de producator va contine date privind producatorul agricol, suprafata totala cultivata, structura corespunzatoare pe specii de legume sau pomi, productiile estimate a se realiza. Ea este semnata de primar.Tiparirea carnetului de producator legume/fructe se efectueaza prin grija Consiliilor Judetene care il va difuza primarilor. Carnetul de producator legume/fructe se va elibera de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor , contra-cost, producatorilor de legume/fructe, persoane fizice, semnat si stampilat de primar si se vizeaza de catre asociatii sau organizatii profesionale din agricultura, constituite la nivel teritorial sau local. Aici e buba! In Salaj, de pilda, nu exista decat o asociatie a pomicultorilor Sa presupunem ca cei ce vor vinde fructe in piete vor primi viza asociatiei. Dar cei care vor sa vanda legume? De asociatia legumicultorilor salajeni nu am auzit, pentru ca nu exista. Si atunci cine va viza carnetul?
Cat o va costa pe babuta din Zalha, ori Fildu de Sus, drumul pana la Zalau, pentru a-si viza carnetul de producator ca sa poata vinde pe piata o poala de mere?

Amenzi uriase
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor pe filiera de comercializare a legumelor si fructelor se realizeaza de persoane imputernicite de catre Ministerul Agriculturii, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice. Astfel, pot fi considerate infractiuni transportul legumelor si fructelor fara factura fiscala, certificat de conformitate, in cazul achizitiilor de la persoane juridice, borderou de achizitie si filele aferente din carnetul de producator. Sanctiunile sunt cuprinse intre 3.000 si 5.000 de lei, precum si confiscarea cantitatilor de legume/ fructe transportate si a mijlocului de transport. Comercializare de legume si fructe in alte spatii decat tarabe sau puncte de lucru ale persoanelor juridice se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 5.000 de lei. Nerespectare obligatiilor stipulate pentru administratia pietelor referitor la regimul inchirierii tarabelor se sanctioneaza contraventional cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei. In ceea ce priveste vanzarea legumelor si fructelor care nu provin din productie proprie, aceasta se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 3.000 de lei. Ramane de vazut daca amenzile le vor lua batranii cocarjati de la tara sau samsarii cu umeri lati.

Salvatoarea margine de drum
Mai marii agriculturii si finantisti cred ca acest tip de carnet de producator va elimina din piete o mare parte a samsarilor. Carnetele de producator nu vor impiedica insa vanzatorii ambulanti sa comercializeze produse la marginea drumului. Pentru ca sanctionarea acestora nu intra in atributiile Ministerului Agriculturii. Si sa vezi atunci cum vei gasi ceapa si vinete si rosii si prune pe toate drumurile