Grăsimile fac parte dintr-o dietă echilibrată, afirmă medicii nutriţionişti. Potrivit specialiştilor, acestea sunt o sursă importantă de energie şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezităţii. In plus, grăsimile furnizează organismului acizi graşi esenţiali – Omega 3 şi Omega 6, pe care organismul nu ii poate sintetiza, dar ii sunt necesari pentru o serie de procese. De asemenea, grăsimile au şi rolul de a ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile – A, D, E şi K din alimente. „Fără grăsimi, aceste vitamine absolut necesare pentru organism nu se asimilează in cantitate suficientă”, precizează dr. Corina Zugravu, lector universitar la UMF „Carol Davila”. Grăsimile nesaturate, numite grăsimi „bune”, pot fi mononesaturate (uleiul de măsline) sau polinesaturate (uleiuri vegetale de rapiţă, de in, de floarea-soarelui, de porumb), in funcţie de tipul de acizi graşi care predomină in compoziţia lor. O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. „Aceşti acizi sunt implicaţi in reglarea tensiunii arteriale, in coagularea sangelui, in contracţia musculară şi, in plus, ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar”, spune dr. Zugravu.