Căpşunile au capacitatea de a incetini răspandirea celulelor canceroase şi de a preveni dezvoltarea rănilor precanceroase pe esofag, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Ohio, SUA. Cercetătorii, coordonaţi de profesorul Tomg Chen, de la secţia de oncologie a universităţii, au recrutat 38 persoane, care sufereau de displazie moderată a esofagului, simptom al cancerului esofagian. Starea a doi pacienţi s-a agravat pe parcursul cercetării, aceştia fiind nevoiţi să renunţe, in timp ce 36 de voluntari au luat parte la studiu pană la final, informează site-ul news-medical.net. Pacienţii aveau in medie 55 ani şi fiecare dintre ei a trebuit să includă in dieta zilnică 30 grame de căpşuni, uscate şi congelate, amestecate intr-un pahar cu apă, timp de şase luni. Amestecul obţinut trebuia băut de două ori pe zi. Potrivit coordonatorului, substanţele din căpşunile uscate şi congelate sunt de 10 ori mai concentrate decat din fructele in stare naturală. „Organismul uman va beneficia totuşi de calităţile acestor nutrienţi, indiferent de starea in care fructele vor fi mancate”, precizează prof. dr. Chen.