Faceti-va o evaluare personala si determinati ce simtiti fata de bani. V-ati Intrebat vreodata cum sa-i controlati si cum va afecteaza deciziile de economisire si investire? Oamenii au o atitudine diferita fata de bani, caracterizata In special de psihologia investitionala. Nu trebuie sa va schimbati radical personalitatea, dar puteti Incerca sa ajustati putin viziunea asupra banilor.
Clasificarea oamenilor dupa relatia cu banii:
Risipitorii (big spenders) nu-si pot imagina viata fara lucruri extreme de scumpe, masini, case, bijuterii, haine, etc. Nu cauta optiuni simple, ci doar pe acelea cu care pot impresiona. Isi doresc cele mai bune si mai scumpe lucruri. Sunt foarte calmi cand risipesc sume uriase de bani si nu se tem sa se Imprumute, sau sa-si asume riscuri exagerate. In tranzactionare, acestia irosesc cu usurinta capitalul, cauta jackpot-ul si adesea pierd tot ce au acumulat. Au puterea de a o lua de la capat, manati de dorinta de Imbogatire, Insa pastreaza aceleeasi mijloace.
Cheltuitorii (shoppers) sunt atrasi de shopping, procesul cheltuirii banilor reprezinta o distractie. Ajungand In magazine, acestia nu se pot abtine sa nu cumpere ceva, chiar daca nu asta era intentia lor. Incep In a cauta ceva ieftin, si pentru propria satisfactie, ar cumpara ceva cu reducere. In tranzactionare, acestia sunt In general nehotarati, schimbatori, usor influentabili, dispusi sa Incerce ceva nou pentru putin profit sau sa urmeze sfaturile altor persoane, zvonuri, etc. Nu rezista tentatiei de a deschide tranzactii chiar daca nu au un motiv Intemeiat (just for fun).
Economii (savers) sunt exact opusul primei categorii. Intotdeauna Inchid lumina cand ies din camera si cat mai rapid usa congelatorului. Achizitiile scumpe sunt facute doar daca sunt absolute necasare si fara Imprumut. Tipic, economii sunt mai degraba zgarciti. Impulsul de a achizitiona un obiect de ultima generatie nu Inseamna mai multa distractie decat studierea Inregistrarilor bancare cu cresterea depozitului. Acestia Incearca Intotdeauna sa evite riscul (cel mai mare risc este sa NU risti niciodata). Chiar daca sunt specialisti in pietele financiare, acestia nu reusesc sa depaseasca aversiunea fata de risc. Teoretic stiu ce se Intampla si ce trebuie facut, dar nu pot pune teoria In practica, sunt coplesiti de teama de a nu pierde, nu rezista psihic, iar cand trebuie sa ia o decizie, ezita, gasesc contra-argumente.
Datornicii (debtors) nu cheltuie de dragul imaginii sau de placere. Nu se gandesc prea mult la bani, nu tin evidenta, nu Inregistreaza cheltuielile si veniturile. Adesea se dovedeste ca acestea exced veniturile si intra In datorii. Datornicii nu sunt interesati de investitii. Cei care ajung sa descopere pietele financiare, o fac pentru a recupera rapid anumite datorii, sau pentru a se Imbogati rapid. Tranzactionarea trebuie sa fie confortabila si responsabila, deciziile nu trebuie sa fie influentate de garantii, scadente, sau alte necesitati zilnice.
Investitorii (investors) se gandesc constant la capital. Sunt foarte constienti de situatia lor financiara si Incearca sa absoarba fondurile disponibile. Sunt gata sa renunte la consum astazi, In favoarea investitiilor si a consumului viitor. Se gandesc la fiecare pas pe care-l fac si nu se tem sa-si asume riscuri necesare atunci cand apar oportunitati. In tranzactionare, acestia au obiective realiste, sunt echilibrati, Inteleg riscul si Il controleaza permanent.
Puteti sa va identificati cu una din aceste categorii? Va ganditi cum sa utilizati cat mai bine capitalul disponibil? Poate ar trebui sa abandonati o parte din ambitii si sa planificati atent costurile. Cateodata, chiar si o schimbare minora In comportament poate aduce beneficii majore.
Am dori acum sa oferim cate un sfat fiecarei categorii:
Economilor, fiti mai inteligenti!
Ben Franklin a spus In felul urmator: „Fiti ponderati In toate.” Este un sfat bun pentru economi. Nu ratati cele mai bune oportunitati In viata, pentru cativa lei salvati. DA, minimizarea riscului este foarte importanta pentru orice investitor, dar nu uitati de maximizarea profiturilor!
Va recomandam un Cont de PRACTICA pentru a experimenta gratuit si fara risc tranzactionarea pe pietele financiare.
Cheltuitorilor, nu cheltuiti banii care nu ar trebui cheltuiti!
Controlati-va cheltuielile. Investiti, monitorizand atent balanta. Inainte de a actiona evaluati daca se impune o astfel de decizie, daca sunt sau nu fonduri disponibile, si cum v-ar afecta o eventual pierdere de aceasta data.
Va recomandam un Cont STANDARD cu levier mic si micro-loturi pentru a minimiza riscul.
Risipitorilor, fiti mai ponderati!
Daca doriti sa cheltuiti, nimeni nu va poate opri, dar ganditi-va putin la viitor, pentru ca puteti gasi o utilizare adecvata a fondurilor. Incercati sa investiti si faceti un plan al bugetului pentru un timp. Urmariti un profit mai mic, dar constant, evitati metodele riscante (gambling).
Va recomandam un Cont de INVESTITOR pentru a urmari un Money Manager cu profituri constante si risc controlat.
Datornicilor, ganditi-va la investitii!
Intelegeti veniturile si cheltuielile, realizati un plan financiar detaliat, Incepeti sa investiti inteligent. Cereti ajutor de afara daca Intampinati dificultati. Puteti apela la un profesionist pentru a va administra capitalul, dar o astfel de decizie trebuie luata dupa un studiu amanuntit al performantelor si psihologiei respectivului.
Va recomandam un Cont de SOCIAL TRADING pentru a copia unii din cei mai buni Manageri din lume.
Investitorilor, mult noroc in ceea ce faceti!
Felicitari! Continuati In acelasi spirit, Imbunatatiti-l! Trebuie sa reusiti, dar in acelasi timp ramane-ti umili si modesti, continuati sa studiati la fel de mult pentru a progresa continuu!
Va recomandam un Cont PROFESIONIST pentru a beneficia de cele mai bune conditii de tranzactionare din Romania.
UN ALTFEL DE BROKERAJ
Pentru o experienta unica, personalizata fiecaruia
www.admiralmarkets.ro
www.facebook.com/AdmiralMarketsRomania
Tel. +40 756 038 038, +40 21 315 15 13 |
info@admiralmarkets.ro
suport online