Problema cardurilor me-dicale electronice, desi nu are inca un contur si nu se stie nici macar cine vor fi distribuitorii, devine controversata in randul reprezen-tantilor medicali.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae a declarat miercuri la Bistrita, cu ocazia Zilelor Medicale bistritene, ca istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe cardul electronic, fiind considerat „un instrument periculos pentru democratie”. La intalnirea cu medicii bistriteni, Astarastoae a apreciat ca „intr-o tara cu o democratie formala cum e Romania, in care lumea a uitat traditia democratica, in care frica si conflictul este un mod de a trai, un card este un instrument periculos pentru societate si pentru democratie, pentru ca el nu e protejat. Politicienii nostri, decidentii nostri nu au experienta democratiei. Poate fi utilizat impotriva cetateanului”. Potrivit acestuia, cardul electronic nu ar trebui sa contina decat informatii ce tin de identitatea pacientului, respectiv numele si prenumele acestuia si informatii care tin de controlul financiar(platile care s-au facut, daca pacientul este asigurat sau nu si serviciile care au fost decontate), iar datele medicale ale pacientului sa ramana confidentiale. Un exemplu pe care l-a dat presedintele CRM in acest sens a fost candidatura, in 1996, a unei persoane dintr-un centru universitar, despre care a aparut in presa ca fu-sese internat intr-un spital de psihiatrie, cu o depresie, cand era student in anul III. Din cauza acestui fapt, persoana s-a retras din concurs si au obtinut altii candidatura. „Deci, informatiile medicale sunt periculoase”, a adaugat Vasile Astarastoae.
De asemenea, presedin-tele Colegiului Medicilor din Romania a precizat miercuri, ca „exista o declaratie a Comitetului privind Drepturile Omului in care se spune ca lupta impotriva coruptiei si a terorismului nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa facem abuz de informatii pe sisteme informatice, pentru ca ele pot duce la o limitare a demo-cratiei si a libertatii”.

Seful CAS Salaj este pentru informatii medicale detaliiate pe card
Marius Tautu, presedin-tele Casei de Asigurari de Sanatate din Salaj, consi-dera ca ar fi un lucru bun ca datele medicale sa fie trecute pe cardul electronic al pacientului, argumentand ca in acest mod prestatorii de servicii medicale ar putea sa acorde mai repede tratament pacientilor cu afectiuni grave, fara a fi nevoie sa li se faca analize de fiecare data. „Unele afectiuni grave care pun viata pacientului in pericol este bine sa fie trecute acolo, pentru ca intr-o situatie de urgenta, acestea sa fie cunoscute de catre personalul medical pentru a se putea interveni cat mai repede”, a declarat ieri pentru Graiul Salajului Marius Tautu. Presedintele CAS Salaj a dat ca exemplu persoanele care sufera de diabet zaharat. Daca aceasta afectiune ar fi trecuta pe card, medicul ar sti imediat ca trebuie sa i se faca insulina. De asemenea, in cazurile mai speciale, unde pacientul necesita transplant, este bine sa fie trecuta grupa sanguina, pentru a identifica mai repede un potential donator. Cu toate acestea, presedintele CAS Salaj sugereaza sa nu ne pri-pim, pentru ca inca nu se stie ce date vor fi trecute pe card. „Daca se vor trece doar datele de identificare si calitatea de asigurat este o problema, daca se doreste sa fie trecute mai multe date medicale des-pre pacient este o alta pro-blema”, a adaugat acesta.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, pe care le-au primit doi aradeni alesi aleator, insa acestea nu vor putea fi utilizate decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea acces la citirea cipurilor, in 2014.