Caleidoscop social 2016 in Salaj

Zilele Zalaului 2016 – prima editie cu mai putina tiganie si oameni beti
Pentru prima data in ultimii 19 ani, sarbatoarea prilejuita de Zilele Zalaului a avut loc intr-un alt spatiu decat cel cu care eram obisnuiti. De pe platoul de marmura si bulevardul Mihai Viteazu, evenimentul a fost mutat in piata cuprinsa intre cladirea primariei, strada Crasnei si hala agroalimentara, pe strada Simion Oros. Aceasta mutare a fost pe placul multor zalauani care s-au plans ani in sir de galagia si de mizeria din zona centrala din timpul manifestarilor. Au fost insa si dintre aceia care au acuzat acum ca numarul tarabelor s-a redus la jumatate, iar micii si berea n-au fost decat in doua-trei locuri. Locuitorii de pe bulevard au rasuflat insa usurati ca au scapat de tigania pe care au indurat-o ani la rand. Nu au mai trebuit sa plece de acasa de groaza Zilelor Zalaului. Un fapt demn de lauda este ca s-a gasit un spatiu, in curtea Colegiului National „Silvania” pentru tot ce inseamna distractia copiilor si nu a mai fost ’mbulzeala ca in alti ani. Si numarul betivilor s-a redus simtitor. A fost si Festivalul roman si muzica rock si muzica folk si muzica populara. Cei mai buni elevi si profesori din Zalau au fost premiatI de catre municipalitate – in total 24 de copii si 23 de cadre didactice – care s-au remarcat prin rezultate deosebite obtinute la olimpiadele si concursurile scolare nationale si internationale. 43 de cupluri au sarbatorit in acest an nunta de aur, iar fiecare cuplu a primit din partea muncipalitatii un premiu de 300 de lei. Pentru editia din acest an a Zilelor Zalaului au fost pusi la bataie 250.000 de lei din bugetul local, plus 45.000 de lei proveniti din sponsorizari.
Trei salajeni la olimpiada de la Rio
Doua atlete salajene participante la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost premiate de municipalitate pentru meritul de a se califica la cea mai impostanta competitie sportiva de pe mapamond. Este vorba de Paula Tudoran sI Daniela Cirlan, legitimate la Clubul Sportiv Municipal Zalau. Paula Tudoran a participat la cursa de maraton, clasandu-se pe locul 101, in timp ce Daniela Carlan a abandonat cursa. Alaturi de cele doua atlete au fost premiatI si antreorii lor, Mirel Seisanu si Lorena Boberschi, cu cate 5.000 de lei fiecare.
Un alt sportiv salajean, Alexandru Bologa, din Bobota, a participat la Jocurie Paralimpice de la Rio. El a castigat aici medalia de bronz la judo. Alexandru Bologa este primul judokan in totalitate nevazator din Romania care a castigat o medalie la Jocurile Paralimpice.
Bani mai multi pentru medici si profesori
Aproximativ 650.000 de salariati din sistemul bugetar au beneficiat de cresteri salariale incepand cu 1 august 2016. Este vorba in primul rand de medici si profesori. Printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului sunt propuse salarii de baza cuprinse intre 4.100 de lei sI 5.100 de lei pentru un medic primar, intre 2.036 sI 2.535 de lei pentru un farmacist, pentru un asistent medical intre 2.760 si 3.437 de lei, iar pentru un profesor intre 1.896 si 3.608 lei. Angajatii din sanatate urmeaza sa primeasca si bonusuri bazate pe criterii de performanta incepand de la 1 ianuarie 2017, iar profesorii vor primi bonusuri din ianuarie 2018.
Un an foarte prost pentru agricultori
Pentru lucratorii din agricultura, anul 2016 a fost unul dintre cei mai dificili. Nu din cauza secetei sau a inundatilor, ci din cauza nepasarii si nepriceperii celor care au painea si cutitul in mana, in cazul de fata a mai marilor de la APIA. Din cauza sistemului informatic, achizitionat de nespecialisti, zeci, sute de mii de agricultori au primit subventiile cu mare intarziere sau nu le-au primit deloc. Asta i-a determinat pe oameni sa-si vanda animalele, pentru ca nu-si mai puteau procura nutretul pentru iarna, sa-si lase terenul pustiu pentru ca nu aveau bani sa plateasca lucrarile agricole. Si colac peste pupaza vine zilele trecute ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si ne anunta ca Romania a pierdut in agricultura un miliard de euro prin neaccesarea fondurilor europene. Ba mai mult, Comisia Europeana ne-a amendat cu 700 de milioane de euro pentru banii neaccesati.
Comuna Pericei a vrut din nou in Cartea Recordurilor
Comuna Pericei si-a dorit sa ajunga pentru a treia oara in Cartea Recordurilor. Asa ca in vara acestui an, la Festivalul Cepei, si-a propus sa stranga laolalta cel mai mare numar de oameni pasionatI de „clisa fripta-n bota si pita cu ceapa picurata”. La eveniment a fost asteptat si premierul Dacian Ciolos, de bastina din Pericei. In ultimul moment a anuntat ca nu poate sa vina, in schimb l-a trimis pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. care a venit insotit de omologul sau din Ungaria. Cei doi au vorbit despre intensificarea relatiilor romano-ungare pe probleme de agricultura si au participat la evenimentul propriu-zis organizat intr-o poiana din Padurea Rotunda de la marginea Periceiului. Chiar daca nu au fost 5.000 de persoane la fript clisa in poiana, asa cum preconizau organizatorii, evenimentul a avut un iz de patriotism local, pentru ca zeci de generatii de pe acele meleaguri au trait cu clisa si pita, nestiind de parizer sau de hamburger.
Greva angajatilor din primarii n-a dus nicaieri
La mijlocul lui iulie, in sase primarii din Salaj s-a declansat greva de o zi. Este vorba de primariile din Zalau, Hereclean, Varsolt, Pericei, Mirsid sI Chiesd. Potrivit lui Laurentiu Ghiurutan, secretar al Sindicatului Civitas, functionarii publici membri de sindicat au intrerupt lucrul pentru o zi prezentand o serie de revendicari ce tin in special de salarizare. Ei au cerut majorarea salariilor cu 25 la suta si acordarea normei de hrana acolo unde sursele bugetare permit acest lucru. In urma negocierilor de la Ministerul Muncii greva nu a mai continuat. Insa nici pana in ziua de azi cererile sindicalistilor din administratie nu au fost satisfacute.