Istoria cailor ferate din judetul Salaj

istoria-cailor-ferate-din-judetul-salaj0_53646

 

Judetul Salaj este strabatut de trei cai ferate, cu o istorie veche de doua secole. Cele mai vechi cai ferate din Salaj sunt calea ferata Dej – Jibou – Zalau, construita in anul 1887 si deschisa circulatiei in 1890, si calea ferata Carei – Zalau, construita tot in 1887. Calea ferata Jibou – Baia Mare a fost construita in 1899. 

Dupa construirea caii ferate Dej – Jibou – Zalau, imediat a fost deschisa circulatiei si calea ferata Carei – Zalau, al carei traseu a realizat o conexiune cu reteaua feroviara din nordul Transilvaniei si a facut ca orasul Dej sa devina un nod de cale ferata. Constructia a fost realizata de compania privata Szamosthalbahn. Calea ferata a fost inaugurata în anul 1890.
Calea ferata Debrecen – Carei a fost inaugurata la 5 iunie 1871. În sedinta parlamentului de la Budapesta de la 7 februarie 1873 deputatul salajean Gheorghe Pop de Basesti a aratat necesitatea construirii unui „drum de fier” si în Comitatul Salaj. La 23 decembrie 1887 a avut loc deschiderea liniei de cale ferata Carei – Zalau.
În 1890 calea ferata Carei – Zalau s-a conectat la calea ferata Dej – Jibou – Zalau.
Calea ferata Jibou – Baia Mare a fost construita la sfârsitul secolului al XIX-lea ca o legatura feroviara între doua linii deja existente: linia deschisa în 1884 de la Satu Mare catre Baia Mare si linia pusa în functiune în 1890 de la Dej catre Zalau. În acele vremuri, s-a proiectat o legatura feroviara de la Jibou catre Baia Mare, care sa lege cele doua cai ferate mai vechi. Lucrarile de constructie au fost finalizate în 1899.