In timp ce economia a duduit, patronii s-au lasat de meserie

Numarul romanilor care pun lacatul pe firma e mai mare decat al celor care isi fac curaj sa se apuce de afaceri
In timp ce ne-am laudat pe parcursul anului 2016 cu cresteri economice spectaculoase care ne faceau fruntasi in Europa, firmele noastre puneau, una dupa alta, lacat pe usa, dovada ca realitatea economica este alta decat cea vazuta prin prisma veniturilor la buget.
În primele unsprezece luni ale anului 2016, numarul de companii nou infiintate a scazut cu 6 la suta fata de anul precedent, in timp ce numarul firmelor radiate a crescut cu aproape 30 la suta.
De altfel, pentru prima data in ultimii opt ani, in 2016 numarul firmelor nou înfiinţate in Romania este mai mic decât numarul firmelor radiate.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in perioada ianuarie – noiembrie au fost puse pe picioare 100.137 de firme, dar au fost radiate peste 100.700 de companii. Iar realitatea economica deloc imbucuratoare este completata de faptul ca avem multe alte firme cu activitatea suspendata sau in dizolvare. Numarul acestora trece de 42.000 în primele unsprezece luni ale anului. Se adauga apoi firmele care doar ca exista, pentru ca merg pe pierdere mai mult decat pe profit, dar si numarul mare de firme cu un angajat, aportul lor la bunul mers al economiei fiind, evident, nesemnificativ.
Un studiu realizat de Coface arata, inca o data, ca mediul economic romanesc este puternic polarizat. La un pol se afla colosii, companiile mari care trag dupa ele mare parte a economiei, iar la celalalt pol sunt firmele mici, IMM-urile, multe dintre ele ’ntr-o permanenta zbatere pentru supravietuire. Pe piata din Romania sunt aproximativ 450.000 de companii cu o cifra de afaceri peste zero, dar, potrivit Coface, 330.000 de companii au vânzari anuale de mai puţin de 100.000 de euro si nu reusesc sa depaseasca acest nivel. La polul opus, doar 260 de companii mari au afaceri anuale de peste 100 de miliarde de euro anual.
In Salaj, jumatate din firmele active
au zero angajati si sunt pe minus cu profitul
În Salaj, din 14.586 de firme inregistrate la Registrul Comertului, putin peste 5.000 sunt active. Aproape jumatate dintre ele nu au nici macar un angajat. De altfel, peste 80 la suta din numarul total de firme au sub zece angajati.
Cat priveste cifra de afaceri, din cele aproximativ 5.000 de firme, in jur de 1.500 au cifra de afaceri zero. Aproape jumatate din numarul total al firmelor salajene au o cifra de afaceri sub zece mii lei. Mai putin de zece la suta au cifra de afaceri peste un milion de lei.
Din punct de vedere al profitului, in jur de 40 la suta dintre firmele salajene se declara pe minus, iar circa 20 la suta au facut profit zero anul trecut. In jur de zece la suta au profit anual de peste o suta de mii de lei.
Polarizarea economiei este evidenta si in Salaj. Primele zece companii cu capital privat romanesc din judet au impreuna o cifra de afaceri de trei ori mai mica decat cea mai mare companie din judet, Tenaris Silcotub, conform unei analize realizata de Ziarul Financiar. Tenaris Silcotub a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de lei, spun analistii de la Ziarul Financiar, si un profit net de un profit net de aproape 279 milioane lei. De celalata parte, cele mai mari zece companii romanesti din Salaj avut anul trecut o cifra de afaceri de 573 milioane de lei, reprezentand 8 la suta din rulajul tuturor firmelor din judet.