Cu toate ca avem Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu ne putem lasa in grija acesteia sau a oficiilor locale, cand vine vorba de inselaciuni la reduceri cu ocazia Black Friday. Mai avem de asteptat inca doi ani pana cand directiva Consiliului Uniunii Europene prin care comerciantii vor fi obligati sa afiseze cel mai scazut pret practicat la produse pentru o perioada de timp inainte de campaniile de reduceri gen Black Friday. In aceasta perioada la unii comercianti se pot observa cresteri artificale de preturi, pentru ca ulterior acelorasi produse sa fie aplicate reduceri "spectaculoase" de 80-90%, ceea ce te face sa intrebi (daca ai putina minte) daca nu cumva magazinele clasice sau online, in aceste cazuri, au mintit consumatori cu privire la calitatea acestor produse, si inainte si dupa "marile" reduceri. Asa ca pe principiul "un om avizat, e pe jumatate salvat" dorim sa va prezentam cateva sfaturi pentru consumatori (preluate de pe site-ul Centrului European al Consumatorilor din Romania) de care este bine sa tinem cu totii cont pe timpul freneziei cumparaturilor atat de Black Friday, cat si cu ocazia altor campanii de reduceri, ca sa nu deschidem portofele mai mult decat e cazul:

rn

Fa o lista cu produsele pe care doresti sa le achizitionezi si cu preturile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta sa eviti falsele reduceri de preturi, de exemplu atunci când comerciantii maresc pretul si aplica procentul de reducere la pretul astfel majorat.
Verifica cu atentie modul in care este afisata reducerea pe site sau pe eticheta produsului. Nu cadea in capcana ofertelor care anunta mari reduceri de preturi doar pentru a te atrage sa intri in magazin.
in cazul in care comanzi online, verifica, inainte de a trimite comanda, daca pretul fiecarui produs din cosul de cumparaturi este acelasi cu pretul redus indicat atunci când ai ales produsul.
Utilizeaza cardul pentru a face plata. in unele situatii, precum cazurile de frauda, daca ai platit prin card, poti utiliza procedura refuzului la plata pentru a-ti recupera suma platita – in principiu, in cel mult 30 de zile de la data platii. Contacteaza-ti banca pentru a afla mai multe amanunte.