Băbănașii de pretutindeni, precum și oamenii care pot da o mână de ajutor prin donații financiare, sunt invitați să se alăture localnicilor și Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril”, sprijinindu-i financiar să înlocuiască acoperișul lăcașului de cult în care generații de băbănași au primit Sfintele Taine creștine, învățând să se roage, să iubească și facă bine, oriunde au ajuns în lumea largă.

Costurile lucrărilor sunt însemnate pentru cei puțini rămași în sat, unii care-și duc povara bătrâneții cu venituri modeste sau care poartă haina văduviei. Cei tineri, alături de cei vârstnici, au donat cât și cum au putut, și chemarea de acum este de a li se alătura cei care poartă în suflet și în amintire oameni și locuri din satul în care au văzut pentru prima dată lumina zilei, au copilărit, au învățat și au trăit momente unice.

Este o rugăminte de suflet pentru a putea lăsa moștenire generațiilor care vin lăcașul de rugăciune ridicat și păstrat pentru noi, cei de azi, de părinții, bunicii, străbunicii noștri, ce-și odihnesc azi trupurile ”în pământul rădăcinilor noastre”, așa cum frumos spunea Cosmina, fiică a satului Băbeni.

Biserica noastră din Băbeni este un loc sacru, așa cum este pentru fiecare om biserica satului său. În Biserică ne adunăm, ne rugăm, ne găsim liniștea și fiecare vrem să fim aproape de Dumnezeu. Aici, în această Biserică, avem amintirea palmelor bunicii împreunate pentru rugăciune, lacrima din colțul ochiului său atunci când mulțumea lui Dumnezeu, a obiceiurilor creștine pe care le-am învățat și le ducem mai departe, a lumânării aprinse la înconjurarea bisericii în noaptea de Înviere sau în serile minunate și pline de spiritualitate ale Postului Sfintei Marii, când satul răsuna de glasurile credincioșilor cântând ”O, Marie, frumos nume/ Lăudată ești în lume, Marie!”.

La fel cum nici pe noi timpul nu ne iartă, și asupra acoperișului Bisericii și-a lăsat amprenta, confruntându-ne acum cu nevoia de a-l înlocui. În turlă deja există infiltrații de apă și este afectată pictura realizată cu multă trudă și jertfă din partea localnicilor, în anii *90, refăcută apoi parțial după 2010.

Cerem ajutor pentru simbolul comunității noastre, un loc sfânt în care am fost botezați și noi, și părinții, și bunicii, unde generații s-au rugat și se roagă împreună pentru cei dragi și unde-și găsesc alinare în momentele dificile. Fără un acoperiș solid, biserica nu poate continua să ne ofere protecție și căldură spirituală.

Orice contribuție, oricât de mică, este un pas către păstrarea acestui loc sfânt. Vă rugăm să vă deschideți inimile să donați și, în numele comunității, vă mulțumim pentru generozitatea și iubirea voastră manifestate față de valorile care unesc și dau nemurire unui loc!

Donații se pot în contul Parohiei Ortodoxe Băbeni, preot paroh Ioan Botiș.

RO80 RNCB 0218 0518 6646 0001 RNCBROBU

Scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Băbeni

Actualul lăcaș de cult din centrul satului Băbeni, sat care mai numără acum doar aproximativ 400 de suflete (și acestea divizate pe diferite culte religioase), a fost construit pe locul unei bisericuțe de lemn, dărâmată odată cu construirea bisericii de zid, ridicată între anii 1873-1876 și târnosită abia în anul 1927.

În anul 1978, sub păstorirea preotului Liviu Pop, Biserica a fost resfințită de către Episcopul Oradiei timp de 21 de ani, Dr. Vasile Coman. Începând cu anul 1991, odată cu venirea preotului Ioan Șvab-Maxim, au demarat lucrări de modernizare a bisericii. În anul 1999, după 8 ani în care localnicii (mult mai mulți la număr decât azi) și consiliul parohial au depus eforturi financiare și fizice pentru biserică, la data de 22 august a fost resfințită de către episcopul Oradiei, Ioan Mihălțan.

În anul 2016, a avut loc o nouă resfințire, de către Episcopul Sălajului, Preasfințitul Petroniu, după alte lucrări de reparații derulate. Din anul 2021, preotul paroh Ioan Botiș se străduiește să continue misiunea de a menține vie Biserica și pentru cei care vor fi trimiși de Dumnezeu să trăiască în satul Băbeni.