La fel ca in 2007, Traian Basescu va ajunge din nou la mana romanilor, care vor decide prin referendum daca presedintele trebuie demis, dupa ce parlamentarii USL il vor suspenda azi.
Uniunea Social Liberala a inceput procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Procedura a debutat odata cu depunerea actului de acuzare la Birourile permanente ale Senatul si Camerei Deputatilor. Seful statului este acuzat de nespectarea Constitutiei. Ieri, a fost citita acuzarea in plenul reunit al Parlamentului, iar azi, deputatii si senatorii vor fi chemati sa se exprime prin vot daca sunt pro sau contra suspendarii presedintelui tarii. Pentru a fi sigura de succesul peratiunii de suspendare, USL a modificat prin ordonanta de urgenta a Guvernului Legea de organizare a Curtii Consti-tutionale in sensul anularii avizului obligatoriu de la sfarsitul procedurii de suspendare si pastrarea doar a celui consultativ de la inceputul procedurii. Ca sa-l demita pe Basescu, USL trebuie sa introduca in lege si prevederea prin care presedintele daca jumatate plus unul dintre alegatorii prezenti la urne voteaza pentru demitere. „n acest moment, in vigoare se afla legea modificata de PDL si care prevede ca presedintele poate fi demis la referendumul de demitere cu jumatate plus unul din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale. „nsa, si acest pic obstacol va fi transat printr-o ordonanta de urgenta a guvernului Ponta.
Cum poate fi demis Basescu
216 voturi sunt necesare pentru ca suspendarea lui Traian Basescu sa treaca in Parlament. Dupa vacantarea mandatelor de catre proprii parlamentari alesi in functii la alegerile locale, USL mai dispune in acest moment de 212 oameni, ceea ce face ca cele cateva voturi care trebuie obtinute din partea minoritatilor, udemeristilor sau uneperistilor sa fie esentiale. In acest moment, dupa plecarile in functiile de primari si sefi de Consilii Judetene, Parlamentul are 432 de membri. Potrivit Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. In acest caz, majoritate simpla, adica jumatate plus un vot inseamna 216 de voturi exprimate. Daca suspendarea trece de Parlament, in termen de 30 de zile Guvernul organizeaza un referendum, iar romanii vor fi chemati la urne pentru a vota daca-l demit sau nu pe Basescu.
UDMR se raliaza demersului USL
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, spune ca formatiunea maghiara nu va sta deoparte in procesul suspendarii presedintelui, pentru ca isi doreste liniste politica in tara. “Nu putem sa nu fim de acord ca sa fie odata liniste in tara si sa se poata lucra. Cu atat mai mult cu cat iar vin alegeri, iar ne vom ocupa de alte probleme. Cand se va pune problema suspendarii presedintelui, va trebui sa ne decidem ce facem. Interesul nostru este ca sa functioneze institutiile statului. Din pacate, in ultimele saptamani, in afara de a ne ocupa de propiile noastre conflicte nu prea s-a observat nimic. Nu putem continua acest razboi. Pana cand facem acest lucru?”, a precizat presedintele UDMR Salaj, citat de Agentia Nationala de Presa.
Lucian Bode: “Ne impotrivim abuzului”
Deputatul Lucian Bode, presedinte PDL Salaj, s-a aflat ieri printre parlamentarii care au aplaudat discurcul lui Traian Basescu si spune ca va fi alaturi de seful statului. “Vrem ca alaturi de toti romanii sa ne impotrivim abuzului grosolan de suspendare a presedintelui. Vrem sa aparam democratia castigata in ‘89. Efectul actiunilor furibunde ale USL impotriva statului de drept sunt deja vizibile: leul atinge in fiecare zi un minim istoric in raport cu euro, iar romanii vor plati din buzunarul lor aceasta sete de putere a USL”, a declarat Lucian Bode. Va reamintim ca, in 2007, presedintele Basescu a fost suspendat de aceeasi alianta formata din PSD si PNL. La referendum, romanii au decis ca Traian Basescu nu trebuie demis.