Umoristul zalauan Ioan Selesi a fost invitat la Dublin pentru a fi protagonistul spectacolului „De la romani, pentru romani”. „ Am fost invitat la Dublin de Lucian Senchea, organizator de spectacole de acolo, la inceputul lunii octombrie. Spectacolele au avut loc in zilele de 1,2 si 3 noiembrie. In spectacol mai erau Nicu Paleru, Cristi Zalaru sI Ioana Barbuliceanu, o fetita care canta la chitara si care era protagonista filmului <>, un manifest impotriva exploatarii gazelor de sist. Filmul a castigat marele premiu al Festivalului de Film Ecologic. Eu trebuia sa impart spectacolul in trei parti, cu trei numere de umor. Dupa plansul si emotia data de film, ii aduceam la rea-litatea cotidiana”, a descris spectacolul Ioan Selesi, pentru Graiul Salajului.

Cel mai mare hotel din Dublin este plin de angajati romani, de la bucatareasa pana la manager
Umoristul zalauan s-a intors din Irlanda impresionat de modul in care traiesc romanii in Dublin, unde exista o comunitate importanta de romani care muncesc si se bucura de respectul si aprecierea irlandezilor. „La hotelul unde am fost cazat, cel mai mare hotel din Dublin, ca numar de camere, la receptie mi s-a vorbit in limba romana. Dimineata, o romanca ne-a intampinat, era un fel de sefa de sala, era din Marghita, profesoara de geografie. Din Simleu Silvaniei, era unul, Pop, care ne-a spus ca se casatoreste cu o rusoai-ca. La bucatarie, de altfel peste tot, erau numai romani. A venit intr-o dimineata la noi un domn la costum, prezentabil, si ne-a vorbit in romana. Era managerul hotelului si era din Piatra Neamt. Mi s-a spus ulterior ca 90 la suta dintre angajatii hotelului sunt romani. Si erau foarte apreciati pentru munca lor. O angajata irlandeza termina de facut curatenie in 12 camere in opt ore, timp in care o romanca facea menaj in 18-20 de camere. Daca un roman care merge sa se angajeze stie limba engleza este binevenit si este platit cu 9,7 – 8,7 euro pe ora.

Irlandezii invata de la romani cum se fac sarmalele
Romanilor le place sa manance ecologic si nu-si uita obiceiurile de acasa. Selesi a ajuns in vizita la o familie care era din Bistrita si care si-a cumparat casa, iar in gradina si-a pus straturi de legume. „Mi-a spus ca vin irlandezele la ea dupa patrunjel si alte legume si au pus-o sa le invete cum se fac sarmalele”, ne-a povestit umoristul.

Magazinul romanesc din Dublin
Romanii din Dublin isi potolesc dorul de casa savurand din bucatele traditionale pe care le aduc din tara. Ioan Selesi ne-a mai spus ca, in Dublin locuieste o familie din Bacau care si-a deschis un magazin alimentar cu produse romanesti. „Vand numai marfa roma-neasca. La fiecare patru zile primesc marfa din Bacau, numai preparate din ca-rne. Au clienti romani si irlandezi. Ce m-a surprins este ca un kilogram de jumari la ei costa 10 euro. Mult”, zice Selesi.

Munca-i sfanta si se bucura de viata
„Romanii traiesc bine in Dublin”, este de parere Selesi. Muncesc mult, dar castiga bine si stiu si sa se bucure de viata. La spectacole vin toti imbracati elegant, ca la nunta. Acolo toti trebuie sa stea jos, sa aiba masa fiecare. M-am simtit super -bine printre ei.”, spune cu admiratie umoristul. L-am intrebat si cum isi petrec timpul liber romanii acolo in Dublin, sperand sa aflu in ce vacante exotice merg… „Am aflat doar ca lucrul e sfant si in weekend, dar ma bucur ca sunt apreciati pentru munca lor. O familie mi-a spus ca plateste chirie 1.200 de euro pe luna. Apoi mi-a explicat ca ei castiga lunar 4.000 de euro, din care cheltuie jumatate si cealalta jumatate o pun la ciorap, pentru cand vin acasa. Copiii ro-mani care sunt acolo la scoala spun ca nu vor sa se intoarca acasa”, mai spune Selesi. Umoristul se declara foarte entuziasmat ca a romanii din Dublin traiesc bine, sunt „infipti” in toate paturile sociale, sunt apreciati pentru munca lor, traiesc frumos si se bucura de viata si de familiile lor. „Sunt harnici, seriosi si nu sunt negativisti”, concluzioneaza Selesi.