Incepand cu data de 3 decembrie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) autorizeaza la plata schema nationala directa complementara pentru anul 2012. Este vorba despre platile de la bugetul de stat pentru sectorul vegetal.
APIA precizeaza ca pentru anul 2012 cuantumul alocat platilor de la bugetul national este de 35 de euro la hectar, iar cuantumul pentru platile pe suprafata din fonduri europene este de 119,66 euro la hectar. Ministerul Agriculturii aduna la gramada subventiile acordate din fonduri europene, pentru care nici ministerul, nici guvernul nu au nici un merit, cu cele din bugetul national si replica tuturor criticilor ca sprijinul pe care il primesc agricultorii in acest an este mult mai mare decat in alti ani. Insa pe fermieri e greu sa-i pacalesti. Ei stiu cu cati bani vor ramane in cont.
In 2012, sprijinul din fonduri europene este de 119,66 euro la hectar, in timp ce cuantumul platilor de la bugetul national in sectorul vegetal este de 35 de euro la hectar. Cum si anul acesta suprafata eligibila la plata sprijinului direct din fonduri europene a crescut, agricultorii vor primi numai 107 euro la hectar, pentru ca s-a aplicat coeficientul de reducere liniara, anuntat de APIA, de 90 la suta. Acelasi coeficient se aplica si in cazul platilor nationale direct complementare. Calculele ne arata ca fermierii romani vor primi in contul platilor de la bugetul national doar 31,5 euro la hectar si nu 35 de euro la hectar, asa cum se lauda ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Daca mai punem la socoteala taxele si impozitele si o inflatie, care conform prognozei Bancii Nationale a Romaniei va fi de 5,1 la suta la finele anului 2012, sprijinul de la bugetul national nu va atige nici 30 de euro la hectar.

Ne furam singuri caciula
Ca cifrele sa dea bine la public, Ministerul Agriculturii aduna la subventia pe suprafata si ajutorul de minimis pentru seceta de 100 de lei la hectar, astfel incat sa se poata spune ca subventiile acordate agricultorilor in acest an au crescut cu 32,7 la suta fata de anul trecut. Ce omite insa sa spuna este ca cei 100 de lei la hectar ii vor primi doar cateva mii de gospodarii de subzistenta, persoane fizice, care detin maxim 10 hectare de teren, nicidecum toti fermierii care lucreaza teren agricol si care primesc plati directe pe suprafata. E si acesta un mod de a ne fura singuri caciula