Păpădia (Teraxacum officinale) este o plantă medicinală foarte apreciată la noi, are o serie largă de beneficii pentru sănătate și deschide sezonul recoltării plantelor medicinale din flora autohtonă. Păpădia înflorește primăvara, din martie până prin luna mai, și o găsim pe aproape orice suprafață cu iarbă verde. Este o plantă rezistentă, cu frunze crestate, cu flori galbene și luminoase, care poate crește în înățime până la 15 centimetri. Capetele florale se deschid dimineața și se închid seara ori atunci când vremea este mohorâtă sau plouă.

Proprietățile terapeutice ale păpădiei fac din aceasta o plantă prețioasă și apreciată. Beneficiile sale sunt nenumărate, începând de la tratarea bolilor de ficat, rezolvarea problemelor urinare, reducerea inflamațiilor de orice fel, până la prevenirea cancerului ori sporirea densității osoase. Fiecare parte a păpădiei este comestibilă și benefică, începând de la rădăcină și până la floare. Bogată în vitaminele A, B, C și D, precum și în minerale precum fierul, potasiul sau zincul, păpădia este extrem de hrănitoare. Frunzele de păpădie conțin mai mult betacaroten decât morcovul, tulpina oferă o cantitate impresionantă de vitamina K, iar toate părțile păpădiei sunt bogate în antioxidanți.

Păpădia este benefică pentru diabetici. Sucul acesteia ajută persoanele diabetice stimulând pancreasul să producă insulina pentru a menține nivelul de zahăr din sânge în parametri normali. Totodată, datorită proprietăților diuretice, zahărul în exces din organism este eliminat prin urinare. Așadar, afecțiunile de la nivelul tractului urinar sunt vindecate mai repede cu ajutorul acesteia. Fiind un excelent diuretic, păpădia elimină depozitele de toxine din tractul urinar. Proprietățile dezinfectante ale plantei inhibă și multiplicarea bacteriană. De asemenea, consumul de păpădie, fie uscată, fie proaspătă, ne întărește oasele, fiind bogată în calciu, despre care se știe că este esențial pentru menținerea unui sistem osos sănătos.

Pielea frumoasă, fără acnee, cu păpădie se menține. Păpădia are efecte antifungice și antimicrobiene, așa că este ideală pentru tratarea problemelor de la nivelul pielii. Tratează cu succes iritațiile, eczemele sau ciupiturile de insecte. Având proprietăți diuretice și antioxidante, planta de păpădie este un adjuvant de nădejde în curele de slăbire deoarece are un conținut extrem de redus de calorii (4 căni de păpădii=100 de calorii). Păpădiile previn retenția de apă și reglează tensiunea arterială, datorită conținutului însemnat de potasiu și fibre.

Consumul de păpădie reduce inflamația, umflăturile și durerile, datorită antioxidanților și fitonutrienților prezenți în plantă. Previne cancerul. Cantitatea mare de antioxidanți din plantă ajută în lupta cu radicalii liberi, protejând ADN-ul și prevenind instalarea cancerului. Includem aici și aportul ridicat de vitamina C și vitamina A, care contribuie la prevenirea acestei boli.

Cantitatea ridicată de fier și proteine din păpădie ajută la tratarea anemiei. Consumul de păpădie crudă este indicat persoanelor anemice, mai ales primăvara. Studiile efectuate în ultimii ani au dovedit faptul că păpădia întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva microbilor și virusurilor. Aceasta mai poate fi folosită în  alergii, indigestie, reumatism, varice tinere și migrene.

Este interzis consumul acesteia persoanelor cu alergii la margarete, gălbenele, crizanteme, mușețel sau coada șoricelului. Înainte de consum, consultați un medic specialist.

Păpădia se consumă sub formă de ceai, tinctură, pulbere, capsule, extract sau introdusă pur și simplu în alimentație. Denumite și “ruccola românului”, frunzele de păpădie te ajută să îți menții sănătatea. Acestea se consumă, de obicei, în salate și smoothie-uri.