Absolvenţii de liceu care doresc să susţină examenul de bacalaureat in acest an au la dispoziţie cinci zile pentru a se inscrie la examen.
Inscrierea pentru susţine-rea examenului de bacalaureat se face in perioada 23 – 27 mai, conform calendarului Ministerului Educaţiei privind desfăşurarea examenului de bacalaureat. Se pot inscrie pentru susţinerea examenului de maturitate atat cei din promoţia de absolvenţi 2011, cat şi absolvenţii din promoţiile anterioare, precum şi absolvenţi din alte judeţe. Ştefan Szabo, inspector şcolar general adjunct şi vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, ne-a declarat că absolvenţii 2011 şi cei din alţi ani care au domiciliul in judeţul Sălaj trebuie să se adreseze, pentru inscriere, la secretariatele unităţilor de invăţămant pe care le-au absolvit. Cei care au domiciliul in alte judeţe şi doresc să-şi dea bac-ul in Sălaj trebuie să se adreseze comisiei din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, care ii va indruma spre liceele care corespund profilului pe care l-au absolvit. Potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului, candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile anterioare, organizate incepand cu 2003, pot solicita recunoaşterea unor probe promovate in aceste sesiuni. Pentru aceasta, ei trebuie să prezinte la inscriere o adeverinţă, eliberată de unitatea de invăţămant absolvită, din care să reiasă rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat in sesiunile menţionate.
Ieri şi azi, comisia judeţeană şi cadrele didactice simulează transmiterea electronică a subiectelor de bacalaureat.
Schimbări in organizare
Faţă de anul trecut, probele pentru certificarea competen-ţelor se dau la finalul anului, şi nu in timpul ultimului semestru. De asemenea, reprezentanţii părinţilor şi ai societăţii civile vor putea participa la monitorizarea examenului, in calitate de observatori. Scopul acestei iniţiative, potrivit ministrului Educaţiei, este de a preveni copierea la examene. Doritorii se vor adresa, prin cerere scrisă, pană la data de 1 iunie, comisiei judeţene de bacalaureat pentru a primi avizul de a participa la bacalaureat in calitatea de observator. Persoanele pot fi rude pană la gradul al IV-lea cu susţinătorii probelor. Cei care vor fi surprinşi copiind nu vor mai putea susţine examenul in următoarele două sesiuni.
Calendarul examenului
Data de 27 mai este şi ultima zi de cursuri pentru absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a. Primul examen, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală in limba romană – proba A, se va desfăşura in perioada 6-8 iunie, in perioada 8 – 10 iunie 2011 va avea loc proba orală la limba maternă – proba B, in perioada 13 – 17 iunie este programată proba de evaluarea competenţelor digitale – proba D. Probele scrise incep in perioada 20 – 23 iunie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limbă de circulaţie internaţională – proba C, urmată de proba scris la limba şi literatura romană – proba E)a), in data de 27 iunie, proba la limba si literatura maternă – proba E)b) in data de 28 iunie, in data de 29 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului – proba E)c), iar in 1 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d), ultima probă. Primele rezultate se vor afişa in data de 3 iulie. Eventualele contestaţii se vor putea depune in data de 4 iulie, intre orele 08:00 – 12:00. Rezultatele finale vor fi afişate in data de 8 iulie.
Cea de-a doua sesiune de bacalaureat se va desfăşura in perioada 22 august – 4 septembrie.