Ministerul Sănătăţii doreşte să infiinţeze mini-spitale in comune sau oraşe, pe cheltuiala administraţiilor locale.
După „reinvierea” centrelor de permanenţă care asigură continuitatea serviciilor medicinei de familie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, doreşte ca in fiecare oraş sau comună in care nu există un spital cu paturi să se infiinţeze cel puţin un centru de sănătate multifuncţional. In aceste centre vor funcţiona cabinete medicale de specialitate, compartiment de primire a urgenţelor, laborator de analize medicale şi/sau laborator de radiologie imagistică, precum şi intre cinci şi 20 de paturi pentru spitalizare de zi.
Infiinţarea şi administrarea acestor centre va intra in atribuţiile consiliilor locale sau judeţene, potrivit proiectului de act normativ publicat de Ministerul Sănătăţii, spre dezbatere publică. Centrele vor fi unităţi fără personalitate juridică şi vor intra in structura spitalelor judeţene sau municipale.
„In strategia de reorganizare a sistemului spitalicesc avem in vedere realizarea unor structuri flexibile care să răspundă nevoilor populaţiei, in care pacienţii să primească asistenţă medicală la nivel bazal. După consult, dacă bolnavii necesită internare vor fi preluaţi in structurile de spitalizare continuă”, a declarat Cseke.
Serviciile medicale furni-zate in aceste centre vor fi finanţate in cadrul contractelor pe care spitalele de care aparţin le incheie cu casele de asigurări de sănătate. Primăriile vor trebui să administreze şi să finanţeze funcţionarea centrelor. Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea centrelor de sănătate multifuncţionale vor fi emise la şapte zile de la publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ.