Săptămâna trecută, din cauza coșurilor de fum necurățate și greșit amplasate, au avut loc incendii la locuințe din Măieriște și Crișeni. Dacă la Măieriște pagubele nu au fost însemnate, focul fiind lichidat rapid, la Crișeni au ars patru locuințe și anexele acestora.

Îm ambele situații, cauzele stabilite de pompieri au fost efectul termic al coșului de fum prin amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzit.

Pompierii atrag atenția asupra necesității curățării și verificării periodice a coșurilor de fum, pentru a asigura o bună funcționare a sistemului de încălzire și pentru previnerea și acumularea de funingine, care poate provoca incendii sau intoxicații cu monoxid de carbon.

Potrivit statisticilor IGSU, principala cauză care duce la incendii în locuințe este reprezentată de coșurile de fum defecte sau necurățate (33 la sută din cazuri).

Pompierii recomandă să se respecte următoarele măsuri de prevenire a incendiilor la coșurile de fum:

  • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de la sobă se protejează cu materiale incombustibile;
  • Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

”În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul de urgențe 112. Nu lăsa siguranța pe ultimul loc! Asigură-te că locuința ta este pregătită pentru iarnă. Fii informat, fii pregătit!”, este mesajul reprezentanților ISU Sălaj.