Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, un proiect de lege prin care dreptul la ajutor social înceteaza în cazul refuzului unui loc de munca oferit. Decizia de a aproba legea propusa de patru parlamentari ALDE a fost luata cu 274 de voturi pentru, 4 împotriva si 2 abtineri. Legea urmeaza sa fie promulgata de presedinte, dupa care va intra in vigoare.

rn

"Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca atrage încetarea dreptului la ajutorul social", prevede proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Si in cazul în care, dupa o verificare, se constata ca familia sau persoana singura a realizat venituri din alte surse si acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.
Proiectul mai prevede ca, în situatia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singura poate solicita un nou drept dupa o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

rn

Ajutorul social este conditionat
si de munca in folosul comunitatii

rn

O alta prevedere stipuleaza ca, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de munca, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiara, au obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local. Iar in situatia în care persoana nominalizata sa efectueze actiunile sau lucrarile de interes local se afla în incapacitate temporara de munca sau si-a pierdut total ori partial capacitatea de munca, obligatia de a presta actiunile sau lucrarile de interes local se transfera celorlalte persoane apte de munca din familie, cu acordul primarului.

rn

Primarii sunt obligati sa valorifice
forta de munca a asistatilor social

rn

Primarii sunt obligati, conform proiectului de lege adoptat, sa intocmeasca planul de activitati sezoniere pe baza solicitarilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forta de munca si functioneaza pe raza unitatii administrativ-teritoriale.
Planul de actiune se aproba prin dispozitie a primarului, se afiseaza la sediul primariei si cuprinde activitatile sezoniere, beneficiarii de lucrari, precum si repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfasurarea activitatilor sezoniere.
Proiectul de lege stabileste ca repartizarea activitatilor sezoniere se realizeaza de catre primar, dupa efectuarea de catre beneficiarii de ajutor social a orelor de munca stabilite, iar planul de actiune se transmite agentiilor teritoriale în luna urmatoare aprobarii.
Potrivit proiectului, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de catre primar a obligatiilor ce le revin in sensul celor amintite mai sus.
Iar daca persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social refuza sa efectueze activitatile sezoniere isi vor pierde dreptul de a primi bani.

rn

Sunt multi prin Salaj din cei ce intind mana 

rn

Agentia de Plati si Inspectie Sociala spunea la inceputul anului ca avem in Salaj 3.371 de beneficiari ai ajutorului social. Daca aduni muncitorii din cele mai mari intreprinderi din Salaj, Tenaris Silcotub si Michelin, iti mai trebuie vreo 600 de suflete sa ajungi la numarul salajenilor care iau bani prin nemunca.
Iar Salajul plateste nemunca cel mai bine din tara, pentru ca cea mai mare valoare a sumei medii platite de asistat social este in Salaj. Adica suntem judetul care retribuie cel mai bine statul acasa. “n luna ianuarie, suma medie a fost de 372 de lei. “n luna mai a anului trecut, suma medie a fost de 342 de lei, tot cea mai mare din tara. Cert este ca suma medie platita asistatilor social a fost permanent in crestere. Si Salajul este campion. Pentru ca ne permitem.

rn

Primarul din Poiana Blenchii n-a asteptat
legea pentru lenesi si s-a scapat de peste
300 de asistati social punandu-i la munca

rn

In Salaj, primarul din Poiana Blenchii, Augustin Chifor, a fost singurul care n-a asteptat o lege pentru lenesi si a decis sa scape de asitatii social apti de munca.
Pana nu demult erau 320 de oameni asistati social in comuna cu 1.130 de suflete. Dar primarul Chifor si viceprimarul Muresan i-au luat pe toti cei care intindeau mana la stat, inclusiv pe cei din colonia de romi, si i-au trimis la munca la firmele din apropierea localitatii sau i-au obligat, conform legii, sa-si faca norma de munca in folosul comunitatii. Multi au renuntat de buna voie la ajutorul social cand au vazut ca e de munca. Unii au plecat in strainatate, in cautarea posmagilor muieti, altii au acceptat sa se angajeze. Si uite asa, comuna de la marginea Salajului a ramas doar cu 4 (patru) asistati social.