Sindicalistii din sistemul sanitar salajean sunt nemultumiti de faptul ca asigurarile de malpraxis pe care le platesc cadrele medicale in ficare an nu ii protejeaza nici pe ei, nici pe pacienti. In opinia cadrelor medicale, asigurarile de malpraxis sunt o mare afacere pentru societatile de asigurari, intrucat acestea nu platesc despagubiri pacientilor prejudiciati. „Nu cunosc in Salaj vreo societate de asigurari care sa fi despagubit vreun pacient pe baza asigurarii de malpraxis a cadrului medical”, a declarat ieri pentru Graiul Salajului Chelement Hodis, presedintele Sanitas Salaj. „E un lucru cert ca societatile de asigurari s-au capitalizat cu sumele stranse pe politele de asigurare si chiar daca nu sunt valori mari, se aduna de la fiecare”, a adaugat liderul sindicatului Sanitas Salaj.
De altfel, intr-un comunicat de presa al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania se arata ca sumele incasate din asigurarile de malpraxis platite de salariati si de catre unitatile sanitare se ridica la circa 45 milioane de euro in anul 2012, la nivelul intregii tari, in timp ce nivelul despagubirilor acordate pacientilor este de circa doua milioane de euro, adica doar cinci la suta din totalul sumelor incasate. „Afacerea asigurarilor de malpraxis se desfasoara in dauna salariatilor, obligati sa plateasca costul primelor, fara a fi acoperiti in caz de malpraxis, din niste salarii si asa foarte mici, si in dauna pacientilor, care nu beneficiaza de despagubirile ce ar trebui platite de asiguratori” apreciaza Viorel Rotila, presedintele Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, Romania. Federatia „Solidaritatea Sa-nitara” din Romania a transmis Ministerului Sanatatii un proiect alternativ la asigurarile de malpraxis, respectiv „proiectul despagubirii pacientilor in caz de prejudiciu”. Sindicalistii din „Solidariteatea Sanitara” solicita instituirea acestui proiect ca „nou model de protectie a pacientilor si a salariatilor impotriva evenimentelor nedorite, orientand astfel sistemul catre un model social de protectie a beneficiarilor serviciilor medicale si catre reducerea cheltuielilor inutile pe care trebuie sa le suporte in mod nejustificat personalul medical pentru a-si desfasura activitatea”.
Liviu Oroianu, presedintele Colegiului Me-dicilor Salaj, admite ca „in decursul timpului, societatile de asigurari au incasat prime de asigurari si nu au platit despagubiri pacientilor”.
Fratele doctoritei Zaharia a murit, dar cine este vinovatul?
Cat despre cazurile concrete de malpraxis din Salaj, presedintele Colegiului Medicilor Salaj spune ca „in decursul timpului a fost unul singur, care nici in momentul de fata nu este solutionat, si ne referim aici la despagubiri”.
Cel mai cunoscut caz de malpra-xis petrecut in Salaj este cel al lui Ioan Zaharie, fratele doctoritei Da- niela Zaharia, de la Spitalul Judetean Zalau. Graiul Salajului a prezentat in cateva randuri cazul decesului bizar al fratelui doctoritei Zaharia, din data de 7 octombrie 2012. Ioan Zaharie avea nevoie de o operatie de reconstructie a scalpului si fusese internat la sectia Chirurgie Plastica. Fara sa i se dea explicatii, perso- nalul medical a amanat operatia cu doua zile mai tarziu decat fusese programata initial. In urma anesteziei generale, Ioan Zaharie a incetat din viata. Certificatul medico-legal a aratat ca pacientul a murit in urma unei insuficiente cardiorespiratorii provocate de anestezia cu mialgin, admi-nistrata de doctorul Ioan Costinas. Dupa sesizarea Comisiilor de Etica si Malpraxis, cazul a ajuns pe masa Colegiului Medicilor din Salaj, care a propus suspendarea din activitate a doctorului Ioan Costinas pentru o perioada de trei luni. Comisia de Disci-plina a Colegiului Medicilor l-a sanctionat cu avertisment pe medicul Costinas. Daniela Zaharia se lupta in continuare cu sistemul in incercarea de a demonstra vinovatia lui Ioan Costinas. Nemaivorbind ca malpraxisul fara vinovat nici nu intra in discutie pentru vreo despagubire.