Cele patru orașe din Sălaj și 8 comune de pe raza județului vor beneficia, până în 2024, de apă potabilă de la Gilău. Lucrările la cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din România urmează să demareze în curând, după ce marți, 21 septembrie, la sediul Consiliului Județean Sălaj, s-a semnat contractul de lucrări “CL2 – Conducta de aducțiune Cluj-Sălaj: tronson Zalău – Șimleu Silvaniei și tronson Bălan – Cehu Silvaniei”, în cadrul programului major de investiții derulat de Compania de Apă Someș S.A. prin POIM 2014-2020, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune.
Traseul aducțiunii de pe teritoriul județului Sălaj va trece prin Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Jibou, precum și pe raza comunelor Bălan, Surduc, Someș Odorhei, Sălățig, Hereclean, Vârșolt, Crasna și Pericei.
“Știm cu toții că apa este resursa indispensabilă vieții și că accesul la apă potabilă reprezintă un drept fundamental al omului. Compania de Apă Someș, operatorul regional pentru județele Cluj și Sălaj, face eforturi considerabile în direcția modernizării și extinderii sistemului de apă potabilă şi apă uzată din cele două județe. Mă bucur că astăzi s-a făcut încă un pas major în această direcție. Investiția va asigura continuitatea serviciului de alimentare cu apă, va oferi o apă mai bună și va spori considerabil calitatea vieții consumatorilor”, a afirmat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.
Directorul executiv al Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa, Vasile Dărăban, spune că semnarea acestui contract este de o importanță majoră în special pentru zălăuani, care nu vor mai avea parte de evenimentele din ultimele luni, când au rămas frecvent fără apă la robinet.
“Am ajuns la contractele grele ale acestui proiect, iar din punctul nostru de vedere, al zălăuanilor, acesta este cel mai așteptat, pentru că va face legătura între Zalău și Vârșolț și, parțial, ne va scăpa de grija alimentării Zalăului, să nu se mai întâmple nenorociri cum am avut în această vară sau chiar mai mari. Eu mă bucur că am ajuns aici, de abia aștept să văd și celălalt contract semnat, care înseamnă conducta mare până în Zalău, și aștept de la constructor să se mobilizeze cât mai repede, să înceapă cu zona Zalău-Vârșolț lucrările și să încheiem în termen proiectul”, a afirmat Vasile Dărăban.
“Sper că vom avea în continuare o colaborare bună, totul depinde de dumneavoastră, de cât de repede vă mișcați și cât de repede veți înțelege problemele de care ne putem lovi astăzi, ținând cont că traversăm patru orașe și opt comune care în această perioadă au făcut investiții în infrastructură, unde va trebui să găsim soluțiile cele mai bune și mai viabile”, a fost mesajul directorului general al Companiei de Apă Someș S.A., Vasile Neamțu, pentru reprezentantul firmei care va executa contractul.
Contractul are o valoare de 60.953.896 lei, fără TVA, cu o durată de execuție de 22 luni, acesta fiind cel de-al 24–lea contract adjudecat de Compania de Apă Someș S.A. din cele 34 care compun Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM Cluj-Sălaj.
Realizarea aducțiunii Cluj-Sălaj se face prin două contracte de lucrări, aferente județelor Sălaj și Cluj.
Lungimea totală a aducțiunii principale Cluj-Sălaj va fi de 164 kilometri, secțiunea din Sălaj ce se va
realiza prin contractul semnat marți având o lungime totală de circa 68 kilometri, împărțită în 15 tronsoane.
Anul 2024 nu apare în comunicat.
Comune sau localități?