•    Locuitorii comunei Sînmihaiu Almașului se pot mândri cu investițiile administrației locale care duc la o viață mai bună și mai sigură pentru ei, dar și cu unul dintre cei mai longevivi aleși locali ai județului. Caracterul, priceperea, implicarea, munca, sunt câteva dintre secretele lui ”Cornel din Sînmihai”

 

În 1992 a câştigat primul mandat de primar, iar la 9 februarie 2022 va împlini 30 de ani în fruntea comunei Sînmihaiu Almașului. La 58 de ani împliniți la 30 iulie, Cornel Lung își exercită cu aceeași dăruire pentru comunitate cel de-al optulea mandat de primar obținut detașat la alegerile locale de acum un an.

   Nu a fost singur pe drumul său și se mândrește cu asta. Nici nu a dormit în funcție. S-a străduit să facă mai mereu câte ceva, a avut întotdeauna comunitatea alături și sprijin din partea colegilor din Primărie și Consiliul Local care au înțeles că ceea ce se face este pentru viitorul oamenilor din cele trei sate componente Comunei Sînmihaiu Almașului – Sînmihai, Bercea, Sântă Mărie.

 ”Nu m-am gândit la mine deloc, nu am făcut nimic pentru mine în toți anii aceștia și tot timpul am privit lucrurile pe termen lung. Nu mi-a fost frică, deși am trecut prin multe în 30 de ani. Am fost și sunt un om de echipă și am baza aici aproape (arătând spre Călin Cozma, viceprimarul comunei și spre colegii din instituție). Poate oamenii m-au ales pentru că eu nu-i mint și nu i-am amăgit. Sunt un om sincer de felul meu cu oricine. Întotdeauna le-am spus direct ce pot și ce nu pot”, ne spune, în stilu-i caracteristic, primarul de opt stele, Cornel Lung.

Un alt secret al longevității sale în administrație este buna colaborare cu oamenii din comună, cu autoritățile județene și cu toți colegii primari. Primul mandat de primar pe care l-a obținut a fost în 1992 în calitate de candidat din partea Partidului Democrat Agrar din România. Patru ani mai târziu, s-a înscris în competiţia electorală susţinut de PDSR, în urma fuziunii celor două formaţiuni politice. Și de atunci, social-democrat a rămas, deși a primit oferte destule: ”Și când nu o să mai candidez de primar, că tot așa am zis, vreau să rămân în continuare președinte de organizație PSD. Nu mă rup de oamenii lângă care am trăit o viață, cu bune sau cu mai puțin bune”, mărturisește Cornel Lung.  

Educația, în atenția administrației locale

Comuna Sînmihaiu Almașului are aproape 2000 de locuitori, din care puțin peste 200 sunt copii care frecventează grădinița și școlile din comună. La fel ca în toate spațiile rurale, numărul elevilor și preșcolarilor este în scădere, dar administrația locală nu i-a privat de condiții mai bune de învățare pe cei care mai sunt.

Speranța administrației locale este ca tinerii să rămână în comună, mai ales că beneficiază de facilități ca în mediul urban, iar investițiile pentru comunitate nu se opresc. Au fost modernizate în anii anteriori școlile din Sînmihai și Sântă Mărie. Iar acum, anul școlar 2021-2022 i-a primit pe copiii din Bercea în casă nouă. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL I) a fost reabilitată și modernizată complet Școala primară din sat. Investiția a însumat valoarea de 675 de mii de lei și copiii din clasele I-IV se pot bucura acum de condiții de învățare moderne. Sunt doar 14 elevi acum și nouă copii de grădiniță, dar atâția câți sunt, nu vor îndura frig sau condiții precare de învățare.

După cum ne-a precizat primarul, Școala din Sînmihaiu Almașului are cei mai mulți elevi – 109 și 14 copii de grădiniță, iar școala din Sântă Mărie, 42 de elevi și 18 copii de grădiniță. La Sântă Mărie, unitatea de învățământ a fost modernizată în 2018 cu o investiție de aproximativ 200 de mii de lei.  A fost modernizat interioriul clădirii și a fost schimbat şi acoperişul.  ”Era necesar să renovăm şcoala, fiindcă şi în Sânta Maria învaţă peste 40 de elevi, iar acolo avem și grădinița”, a punctat edilul.

Drumuri bune pentru comunitate

Să ai drumuri bune la Sînmihaiu Almașului a devenit realitate, nu este doar o urare pe care o auzim deseori.  Reabilitarea drumurilor comunale și a ulițelor a fost un deziderat al conducerii administrației locale. Și au reușit, cu eforturi administrative și financiare. Primarul Cornel Lung și echipa sa au pregătit documentația pentru aceste investiții atunci când s-au ivit și oportunitățile de finanțare și au reușit să acceseze fonduri de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală II.

Au cuprins în proiect reabilitarea și modernizarea a 7 kilometri de Drum Comunal și 6 kilometri de ulițe, astfel încât proiectul să poată fi implementat cu succes și să nu intervină blocaje așa cum avem numeroase exemple.  Valoarea totală a investiției care a schimbat aspectul comunei și a crescut confortul locuitorilor se ridică la aproape 7.5 milioane de lei. Lucrările au demarat în 2018, iar în acest moment investiția este realizată în proporție de 90 la sută. Șanțurile ulițelor sunt acum betonate, s-au realizat căi de acces sigure la proprietățile oamenilor și s-a așternut asfaltul. Necesitatea lucrărilor de acest tip nu a fost pusă la îndoială, ba dimpotrivă, oamenii se bucură în sfârșit de drumul bun și fără praf.

Căminul cultural din Sînmihaiu, o bijuterie a comunei

O comunitate fără cămin cultural în care să se desfășoare evenimente poate fi catalogată ca o comunitate în letargie. Primăria a făcut de-a lungul timpului investiții la căminul cultural, dar nu consistente și de efect. Motivele au fost financiare deoarece întotdeauna Cornel Lung a prioritizat nevoile comunității. A venit și rândul căminului, pentru că tot nu s-a lăsat până când impunătoarea clădire din centrul comunei a devenit o bijuterie pentru comunitatea locală. Și primarul e acum mândru de rezultat, deși ușor nu a fost: ”Am vrut să fie cum îmi place și cum e bine la casa omului – să ai de toate. Așa m-am luptat și pentru clădirea nouă a Primăriei ca să știu că rămâne în urma mea ceva trainic. Îmi place să socializez cu oamenii și am vrut ca și Căminul cultural să fie un loc în care comunitatea să se simtă bine, să le placă, să aibă confort. Am reușit să accesăm fonduri și pentru dotări pe partea de mobilier și sonorizare. Să nu fim de mândra minune că noi nu avem ceva atunci când primim oaspeți”.

Investițiile în modernizarea clădirii au ajuns la 1.1 milioane de lei, la care se adaugă cheltuiala cu mobilierul și sonorizarea. Această investiție vine să completeze seria investițiilor utile – sediul nou al Primăriei în fostul spațiu al Cooperativei sătești, investițiile în școlile comunei, relocarea Bibliotecii în fosta clădire a Primăriei.

Comună monitorizată video și iluminat cu led

Din bugetul local, echipa condusă de primar și viceprimar s-a gândit la siguranța comunității. Au găsit resursele financiare necesare și, cu o investiție de 57 de mii de lei, au reușit să instaleze 12 camere de supraveghere pe raza comunei, astfel încât oamenii să se simtă mai în siguranță. Desigur, aceste camere de supraveghere pot soluționa mai rapid eventualele infracțiuni ce s-ar putea produce pe raza comunei, fiind de un real ajutor pentru autorități.

Nici iluminatul public nu a fost neglijat. Pentru o calitate mai bună a luminii și pentru costuri mai reduse cu această necesitate pentru siguranța oamenilor pe timp de noapte, tot din bugetul local s-au suportat costurile de înlocuire a 120 de corpuri de iluminat vechi, cu corpuri de iluminat LED. Investiția nu se va opri aici, treptat dorindu-se modernizarea întregului sistem de iluminat public.

Punctul SMURD și-a dovedit utilitatea

Dacă ne amintim de investiția pentru înființarea punctului de lucru SMURD de la Sînmihaiu, nu credem că există cineva care să conteste utilitatea și necesitatea acestui serviciu ținând cont de numeroarele incidente pe șosele, mai ales că Sînmihaiu este comună de tranzit spre Cluj. Investiția a fost suportată în proporție de 90 la sută din bugetul local al comunei. ”E foarte bine cu SMURD-ul la noi. Mi-am dorit foarte mult să avem aproape pompieri și echipaj de intervenție pentru că și în zona noastră se întâmplă nenorociri. Cred că nu poate contesta nimeni timpul mult mai scurt de intervenție în caz de accident sau incendii. Au fost eforturi, ne-a ajutat atunci și Consiliul Județean Sălaj, și am reușit. Punctul de lucru deservește întreaga zonă și sunt aproape 10 de mii de oameni care trăiesc aici (n.r. – comunele Fildu, Cuzăplac, Almaș, Zimbor, Sînmihaiu, Hida, Dragu)”, spune Cornel Lung.

Amintim că operaționalizarea punctului de lucru al ISU-SMURD Sălaj de la Sînmihaiu s-a făcut la 16 decembrie 2018, data la care s-au împlinit fix șapte ani de SMURD în Sălaj. La eveniment a fost prezent alături de oficialii județului și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Dotările punctului de lucru sunt o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, cu modul de descarcerare şi o ambulanţă SMURD.

Canalizare, gaz și drumuri agricole moderne – proiecte în implementare

Implicarea administrației locale pentru dezvoltarea comunei Sînmihaiu Almașului nu se oprește, în ciuda longevității aleșilor în funcție. Cu experiență, calm și atitudine pozitivă, primarul Lung și vicele Cozma își doresc să aibă sănătate pentru a munci în continuare. Au depus documentații pentru canalizare și gaz, proiecte pe care vor să le implementeze cu succes. În cazul proiectul pentru canalizare, este finalizat studiul de fezabilitate și se așteaptă finanțarea de la Compania Națională de Investiții. Cât despre rețeaua de gaz, proiectul va fi implementat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Almașului și Valea Agrijului. Studiul de fezabilitate este gata, iar investiția se va ridica la 6,35 de milioane de lei.

De asemenea, administrația locală își dorește și modernizarea drumurilor de exploatație agricolă, mai ales că ocupația majorității locuitorilor este agricultura. ”Să ne ajute Dumnezeu ca proiectele care sunt în derulare să le putem finaliza cu bine. Nu știu dacă voi mai candida, că tot așa mi-am propus, dar cu mine sau fără mine le doresc locuitorilor sănătate și putere de muncă. Îmi doresc să muncească fiecare cu sârguinţă. Să se gândească fiecare nu doar la ei, ci la întreaga comunitate. Cred că e cea mai bună metodă de dezvoltare. Noi suntem aici pentru fiecare om din comunitate, indiferent de etnie sau religie”, a conchis Cornel Lung.