Implementarea unor noi măsuri restrictive, în contextul creșterii constante a cazurilor noi de infectare cu coronavirus, este o certitudine, spune prefectul Dari Toma.

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de marți, 21 septembrie, unul dintre subiectele abordate a fost situația cazurilor de Covid -19 în Sălaj, precum și măsurile pe care le au în plan autoritățile.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Dari Toma, a confirmat și posibilitatea testării obligatorii a unor categorii profesinale.

“Referitor la posibilitatea testării personalului din unele categorii de activitate, evoluția pandemiei va duce, în mod cert, la necesitatea unor măsuri restrictive, care să asigure sănătatea generală a populației. Guvernul a oferit gratuit posibilitatea vaccinării. Procentul celor vaccinați este în continuare scăzut, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri are o creștere galopantă în ultimele zile. Îngrijorător este faptul că luni am avut 10 persoane internate la Terapie Intensivă, respectiv 423 de cazuri din care 83 spitalizate. Deci crește zilnic numărul cazurilor. Iar acestea provin din weekend, când lumea stă acasă. Azi, mâine, eu mă tem că vom ajunge la 100 de cazuri noi pe zi. Anul trecut, când județul Sălaj a fost pe locul doi privind rata de infectare, unitățile spitalicești au reușit să gestioneze eficient un număr de 90 de cazuri noi în fiecare zi. Ne apropiem iar de această valoare”, a atras atenția prefectul.

Legat de protecția angajaților din Sănătate, Dari Toma a dat asigurări că peste tot există stocuri de dezinfectanți și măști suficiente. În cursul zilei de luni, prin Crucea Roșie s-au distribuit măști de protecție primăriilor din tot județul, a explicat prefectul, 30 la sută fiind direcționate spre autoritățile locale și 70 la sută spre unitățile de învățământ.

“Depinde de responsabilitatea noastră, a tuturor, cum vom trece peste această perioadă”, a fost mesajul prefectului.

Replica a venit din partea președintelui Federației Sanitas, Chelemen Hodiș, care a explicat că responsabilitatea individuală și eforturile personalului medical pot fi zadarnice dacă autoritățile nu își fac treaba.

“Responsabilitatea este și individuală, și colectivă, și a administrației. Avem exemplul județelor vecine, Satu Mare și Maramureș, unde se înregistrează în prezent o rată mare de infectare, de aproape 6 la mie, urmare a faptului că s-a permis organizarea de evenimente private, cu mii de participanți, și nu s-a verificat respectarea măsurilor de protecție”, a punctat Chemlemen Hodiș.

Potrivit prefectului, în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire a autorităților cu reprezentanții Horeca, iar aceștia din urmă au acceptat implementarea unor măsuri care să prevină, pe cât posibil, creșterea numărului de cazuri de noi îmbolnăviri și apoi, implicit, închiderea activității lor.

“Noi, în 15 august, am avut un singur caz, o persoană care s-a întors din străinătate. Azi avem peste 400. Există hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care reglementează organizarea evenimentelor. Ba mai mult, este o hotărâre de Guvern care reglementează aceste aspecte. Trebuie să înțelegem că este o responsabilitate comună. Organizatorii, adică mirii, respectiv cei care oferă aceste servicii trebuie să se conformeze. Noi vom emite o hotărâre care reglementează organizarea evenimentelor, cu privire la respectarea normelor de igienă, cu privire la numărul de participanți, cu privire la modul în care se poate participa la aceste evenimente”, a explicat dari Toma.

O soluție luată în calcul și acceptată deja de organizatorii de evenimente este testarea invitaților la intrarea în sala de evenimente. Adică înainte de a ajunge să felicite mirii, nuntașii vor face un test rapid antigen, în fața restaurantului. Dacă acesta iese negativ, vor avea dreptul să intre.

“Am căzut de acord cu toții, inclusiv cei de la Horeca, că trebuie să avem grijă. Dacă introducem un filtru, dacă la intrare se scanează acel cod, avem convingerea că persoana este vaccinată, de acolo rezultă dacă a trecut prin boală. Dacă nu a fost nici vaccinată, nici trecută prin boală, peste tot avem pretenția să fie personal medical prezent. Reprezentanții Horeca agreează această variantă, au și angajat deja servicii de acest tip, pentru a putea testa participanții la evenimente. Cu acest filtru și cu respectarea numărului de particianți am convingerea că vom reuși să nu depășim acel număr pe care spitalele din județul Sălaj să îl poată spitaliza. Noi am informat și urmează elementul următor, combaterea, când vom merge și în control”, a declarat prefectul Dari Toma.

Acesta a precizat că responsabilitatea o au atât mirii, cât și proprietarii sălilor de evenimente, iar în cazul în care regulile nu vor fi respectate, sancțiunile se vor aplica pentru ambele părți.