"Revolutia fiscala" a mai adaugat cinci zile in favoarea statului; practic, un salariat munceste in beneficiul propriu doar cinci luni si zece zile
rn
Mai bine de o jumatate din an, românul munceste pentru stat, iar ultima „revolutie fiscala” a adaugat înca cinci zile pe an la acest proces, afirma Andreea Paul, salajeanca originara din Bobota, fost deputat de Satu Mare, acum presedintele INACO – Initiativa pentru Competitivitate.
„Impozitam din ce în ce mai mult munca, si nu capitalul, într-o economie unde ar trebui largita baza fortei de munca active angajate în sectorul privat. Mai exact, peste jumatate din an, românul munceste pentru stat, iar ultima "revolutie fiscala a adaugat înca cinci zile pe an în care salariatul mediu român lucreaza pentru stat. Astfel, ziua libertatii fiscale a devenit 20 iulie în 2018, fata de 15 iulie, în anul 2017. Cu alte cuvinte, pâna pe data de 20 iulie muncim pentru stat si abia începând cu data de 21 iulie salariatul mediu român munceste pentru el însusi si familia lui. Din aceasta perspectiva, a omului care munceste, trebuie analizate rezultatele ultimelor modificari fiscale prin care s-au transferat contributiile dinspre angajator spre angajat”, sustine Andreea Paul.
rn
Bugetari ineficienti si decalaje mari si in crestere
intre angajatii la stat, bine platiti, si cei din privat
rn
În viziunea reprezentantei INACO, care citeaza datele INS, salariul mediu net în administratia publica a ajuns la 4.207 lei în luna iunie 2018, dublu fata de salariul mediu pe economie de 2.115 lei, „toate acestea fara însa a creste calitatea serviciilor publice”. „Din contra, avem cele mai dezorganizate si mai birocratice institutii publice din UE. Atentie mare ca, din toamna anului 2017, statistica oficiala nu mai include în media administratiei publice si fortele armate sau serviciile, si nici personalul din cabinetele parlamentare, angajati în circumscriptiile electorale proprii si platiti din sumele forfetare ale parlamentarilor. Altfel, cifrele ar fi fost si mai mari pentru media salariului din administratia publica. În realitate, decalajele dintre sectorul public si privat sunt si mai mari”, explica Andreea Paul.
Aceasta mentioneaza, totodata, ca diferenta dintre sectorul bugetar si sectorul privat a crescut de trei ori, „ca-n basme”, de la 427 de lei media bruta pe luna în 2016, la 1.285 de lei în 2018; si îsi continua saltul proiectat la aproape 1.600 de lei, în anul 2019. În privinta salarizarii din Educatie, valoarea medie neta în administratia publica este mai mare cu 50%, dar cu 20% mai mare decât în Sanatate, sustine reprezentanta INACO.
În acelasi timp, ea mentioneaza ca România are cea mai nedigitalizata administratie europeana, desi internetul de mare viteza si IT-ul românesc este considerat unul de calitate mondiala.
rn
Andreea Maria Paul, fosta Vass, originara din Bobota, judetul Salaj, a fondat si este presedintele organizatiei neguvernamentale INACO – Initiativa pentru Competitivitate.
În anul 2012 a fost aleasa deputat de Tara Oasului în Parlamentul României si a avut cel mai activ mandat ca deputat pâna în anul 2016.
Andreea Paul este doctor în economie, lector universitar la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Timp de opt ani a fost cercetator la Institutul de Economie Nationala al Academiei Române, trei ani consilier la Administratia Prezidentiala, trei ani la Parlamentul European, apoi trei ani consilier pe probleme economice a doi premieri în Guvernul României si patru ani deputat în Parlamentul României.