Unul din cinci romani este foarte sarac, iar unul din trei romani se confrunta cu lipsuri materiale severe. Rata saraciei este ridicata, dar in scadere in prezent fata de anul 2008, este concluzia Andreei Paul, fost consilier de stat pe probleme economice al fostului premier Mihai Razvan Ungureanu. Conform Eurostat, rata saraciei a ajuns la 21,1 la suta in anul 2010, in scadere cu 2,3 puncte procentuale fata de anul 2008. Rata saraciei reprezinta ponderea persoanelor cu un venit disponibil sub pragul de risc de saracie, care este stabilit la 60 la suta din venitul mediu national disponibil.
Noua milioane de romani traiesc la limita
Aceleasi masuratori arata ca in 2010 Romania era pe locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, ca risc de saracie. Din informatiile furnizate de Andreea Paul, 8,9 milioane de romani au fost expusi riscului de saracie si de excluziune sociala in anul 2010. „Mai mult de 40 la suta dintre romani au facut parte din una dintre urmatoarele trei categorii: cu risc de saracie, cu lipsuri materiale severe sau cu familii in care niciun membru nu lucreaza. Categoriile cele mai expuse riscului de saracie sunt copiii cu varsta sub 18 ani (49 la suta), urmati de persoanele varstnice de peste 65 ani (40 la suta)”.
Un roman din trei a suferit lipsuri severe
In acelasi an de referinta, respectiv 2010, unul din trei romani s-a confruntat cu lipsuri materiale severe, in timp ce doar unul din 10 europeni s-a aflat in aceasta situatie. Andreea Paul spune ca populatia din aceasta categorie a intampinat cel putin patru din urmatoarele noua deficiente: nu si-au putut plati chiria, cheltuielile de intretinere a casei sau imprumutul ipotecar, nu au putut sa-si incalzeasca locuinta cum ar trebui, nu si-au permis sa faca fata unor cheltuieli neprevazute, sa manance peste, carne sau alimente proteice la fiecare doua zile, sa-si faca o vacanta de o saptamana in alta parte decat acasa, nu au putut avea o masina, nu si-au putut cumpara masina de spalat sau nu si-au permis un televizor sau un telefon.
Saracie lucie si lipsa de educatie in rural
Aceeasi analiza economica a populatiei romanesti in anul 2010 prezinta cifre ingrijoratoare cu privire la acest aspect. Astfel, 71 la suta din populatia saraca a Romaniei traieste in mediul rural. Unul din zece copii (0-17 ani) si una din zece persoane in varsta de 18-59 ani traiesc in gospodarii in care nicio persoana nu este ocupata. Cea mai ridicata rata a saraciei, de 49 la suta, este inregistrata in gospodariile cu trei sau mai multi copii. Tinerii cu varsta de 16-24 ani sunt cei mai expusi riscului de saracie, comparativ cu celelalte grupe de varsta. In anul 2010, putin peste un sfert din populatia in varsta de 25-64 ani, sub 26 la suta, a absolvit cel mult ciclul gimnazial, in crestere fata de anul 2008 cu un punct procentual. Rata de parasire timpurie a sistemului educational de catre tinerii cu varsta intre 18-24 ani este ridicata: 18,4 la suta in anul 2010, insa cu 2,5 puncte procentuale peste nivelul din anul 2008. Andreea Paul mai spune ca frecventa nivelului scazut de pregatire este mult mai mare in mediul rural – 46,4 la suta, comparativ cu mediul urban – 7,4 la suta. „Aproape 30 la suta dintre locuintele din Romania nu sunt alimentate cu apa, din totalul de peste 8,1 milioane de locuinte, conform ultimelor date disponibile, inregistrate in urma recensamantului din anul 2002. Dintre acestea, peste 92 la suta se gasesc in mediul rural. Aproape 3 la suta din totalul locuintelor nu au electricitate. 85 la suta dintre acestea se gasesc in mediul rural”, arata Andreea Paul.