Parchetul de pe langă Tribunalul Sălaj a hotărat că există o incompatibilitate a Marioarei Vass. In dubla sa funcţie de consilier local şi administrator al SC Mavas M&G SRL, Marioara Vass a obţinut lucrări finanţate de către Primăria Bobota.
Procurorul criminalist Chiş Bogdan, de la Parchetul de pe langă Tribunalul Sălaj, a decis, in luna ianuarie, să o sancţioneze cu amendă cu caracter administrativ, in cuantum de 400 de lei, pe Vass Marioara, consilier local din partea PDL al comunei Bobota, pentru „efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau insărcinarea pe care o indeplineşte o persoană ori incheierea de tranzacţii financiare, utilizand informaţiile obţinute in virtutea funcţiei, atribuţiei sau insărcinării sale”, faptă prevăzute de legea 78/2000. Mai mult, acest caz a fost şi in atenţia Corpului de Control al Prefectului, care a sesizat Agenţia Naţională de Integritate privind eventuala stare de incompatibilitate in care s-ar afla Vass Marioara.
Marioara Vass a avizat plăţi către firma ei
Prima afacere a Marioarei Vass cu Primăria Bobota, intrată in vizorul organelor de cercetare penală, este lucrarea de „forare a puţului de apă in localitatea Derşida”. La data de 27 octombrie 2009, intre Primăria comunei Bobota şi SC Mavas M&G a fost incheiat contractul de prestrări lucrări prin care exe-cutantul se obligă să efectueze lucrarea de executare a unui foraj de alimentare cu apă in localitatea Derşida pană la o adancime de 150 de metri. Pentru că, in urma forării la 150 de metri nu s-a găsit apa, firma familiei Vass a continuat forările pană la 200 de metri şi a umflat nota de plată. „In calitatea de consilier local şi mai ales in calitatea de membru al Comisiei de buget-finanţe a Consiliul Local Bobota, făptuitoarea a intocmit şi semnat două rapoarte de avizare a plăţii sumelor de 11.120 de lei şi 37.000 de lei către SC Mavas M&G SRL, contravaloarea lucrărilor de forare a puţului de apă din localitatea Derşida”, precizează procurorul Chiş in ordonanţă. Cu alte cuvinte, Marioara Vass a „intocmit şi semnat” două rapoarte de avizare a plăţii sumei de 38.120 de lei către firma a cărei administrator este impreună cu soţul său Geza.
A pus uşi la şcoli fără documente de atribuire a lucrării
La mai multe şedinţe ale consiliului local Bobota, directoarea şcolii din Bobota a ridicat problema uşilor de la intrarea in şcolile din Bobota şi Zalnoc, care se aflau intr-o stare iremediabilă, punand in pericol siguranţa bunurilor din interior. Consilierii locali au fost de acord cu alocarea fondurilor necesare pentru inlocuirea celor două uşi. Lucrarea a fost executată de către SC Mavas M&G SRL, neexistand vreun document din care să rezulte atribuirea lucrării către această societate comercială. „Şi in cazul lucrărilor de inlocuire a uşilor de intrare in şcolile din localităţile Zalnoc şi Bobota, SC Mavas M&G a utilizat informaţiile deţinute in virtutea funcţiei, intrucat nicio altă societate comercială nu a fost inştiinţată despre efectuarea acestei lucrări de către unitatea de invăţămant”, se arată in ordonanţa procurorului. In schimb, Marioara Vass spune că a montat „cele două uşi de intrare cu un preţ mult mai mic decat preţul pieţei, fără profit, pentru a ajuta comunitatea locală”.
Incălcarea legii atrage incetarea mandatului de ales local
Legea 161 din 2003, la care face referire procurorul Chiş Bogdan in ordonanţă, prevede la articolul 90 următoarele: „consilierii locali care au funcţia de preşedinte, (…) administrator, membru al consiliului de administraţie ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat (…) nu pot incheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, ori cu instituţiile aflate in subordinea ori sub autoritatea consi-liului local respectiv. Incălcarea dispoziţiei de mai sus atrage incetarea de drept a mandatului de ales local la data incheierii contractelor”.
Contactat de reporterul Graiul Sălajului, preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, spune că „deciziile instanţei rămase definitive nu se comentează, ele se pun in aplicare, iar dacă acest lucru impune şi pierderea mandatului de consilier de către o persoană care a incălcat legea, persoana respectivă işi va pierde mandatul de consilier” pentru că nu este „moral să faci parte din decizia de atribuire a unui singur cent către firma ta”.