Cu aproape jumătate din absolvenţii de liceu „repetenţi” la bacalureat, Sălajul este printre primele patru judeţe din ţară cu cele mai bune rezultate.
Doar 1.466 de absolvenţi de liceu, din totalul de 2.434 caţi au susţinut examenul de bacalaureat, au reuşit să obţină minim media 6, necesară pentru a primi diplomă de bacalaureat. Totodată, un număr de 43 de absolvenţi nu s-au prezentat la exa-mene. Rata de promovabi-litate in judeţul nostru a fost de 58,61 la sută, cu peste 20 de procente mai mică decat in anii anteriori. Chiar şi aşa, judeţul nostru este pe locul patru pe ţară. Cele mai bune rezultate s-au inregistrat in judeţele Suceava, cu promovabilitate de 65 la sută, Harghita, cu 64,03 la sută, şi Constanţa, cu 60 la sută. In coada clasamentului se află judeţul Giurgiu, unde doar 20 la sută din absolvenţii de liceu au obţinut cel puţin media 6 la bacalaureat, precedat de judeţul Caraş – Severin, cu o promovabilitate de 24,8 la sută, şi Mehedinţi, cu 27,5 la sută. Sunt cele mai slabe rezultate inregistrate in ultimii 20 de ani. La nivel naţional, promovabilitatea examenului a fost de 44,47 la sută.
Nimeni nu-i de 10
Spre deosebire de alţi ani, de data aceasta nici un candidat nu a reuşit performanţa de a rezolva perfect toate subiectele. Cea mai mare notă in această sesiune a fost 9,93, obţinută de trei elevi de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” Jibou şi Liceul „Liviu Rebreanu” din Hida. Următoarea medie este 9,91, tot a unei eleve a Liceului Teoretic din Jibou. Cea mai titrată olimpică a Sălajului, Claudia Mihaela Pop, de la CNS Zalău, a obţinut media 9,88, reuşind să rezolve fără greşeală doar proba la alegere a profilului, Chimie organică, disciplină la care a obţinut in acest an şcolar medalie de argint la Olimpiada internaţională de Chimie „D. Mendeleev”.
Nici un absolvent din Sig nu a promovat
La Grupul Şcolar Sig, din 39 de absolvenţi s-au prezentat la examen doar 32 şi nici unul nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. O situaţie similară este şi la Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, unde au promovat doi din cei 28 de candidaţi care s-au prezentat la examen. De asemenea, la Grupul Şcolar Hida, din 77 de candidaţi doar 13 au promovat examenul, iar şapte nu s-au prezentat deloc.
La celălalt capăt al clasamentului, se află Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, unde, din 256 de absolvenţi, doar unul nu a reuşit să promoveze examenul.
Peste 600 de lucrări recorectate in Bihor
Cei care s-au conside-rat nedreptăţiţi de evaluatori in acordarea punctajelor au putut depune ieri contestaţii, intre orele 8,00 – 12,00. Ştefan Szabo, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, ne-a declarat că au fost depuse un număr de 661 de contestaţii. Lucrările vor trebui recorectate. In cursul zilei de ieri, Ministerul Educaţiei a transmis o notă prin care a anunţat că rezolvarea contestaţiilor se face in centre regionale de recorectare. Prin urmare, lucrările contestate din judeţul nostru vor fi duse spre recorectare in judeţul Bihor. De menţionat este că, nota se modifică doar dacă există diferenţe de notare de minim 0,5 puncte. Dacă diferenţele sunt mai mari de 1,5 puncte, cadrele didactice din prima comisie de evaluare vor fi sancţionate.
Rezultatele finale vor fi afişate in data de 8 iulie, la avizierele centrelor de examinare.
15 absolvenţi din Sălaj au obţinut nota 6,00. O sutime mai puţin i-ar fi costat foarte mult. Spre ghi-nionul lor, şapte absolvenţi au obţinut media 5,98, situandu-se imediat sub linia celor admişi.
Un număr de 1.032 de candidaţi au fost respinşi, deorece au obţinut notă mai mică de 5 la cel puţin una din probe sau media notelor obţinute a fost mai mică de 6. Ei vor avea o nouă şansă de a promova examenul in toamnă.
Ministrul Funeriu dă vina pe elevi
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri că vina pentru rezultatele dezastruoase o poartă elevii, care nu au invăţat suficient. „Naţiunea trebuie să aleagă dacă merge pe mana celor oneşti sau dacă incurajează şmecheria sau superficialitatea. A venit momentul să schimbăm Romania, să schimbăm atitudini, a venit momentul să schimbăm comportamentul, să schimbăm mentalităţi fundamentate in 20 de ani de interese obscure in educaţie”, a precizat oficialul. Acesta le-a transmis viitorilor susţinători ai examenului, inclusiv a celor respinşi, că numai prin muncă vor reuşi să obţină diploma de bacalaureat.
Intre timp, reprezentanţii elevilor, părinţilor şi sindicatele i-au cerut demisia ministrului Funeriu. Şeful Educaţiei, i-a ignorat complet pe cei direct afectaţi de aceste rezultate dezastruoase, invitand la discuţii cu privire la viitorul educaţiei doar şefii partidelor din opoziţie.
Peste 1000 de liceeni din Sălaj au picat la bacalaureat
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...