Minuni se mai intamplă şi in zilele de azi. Recent, nişte alpinişti rătăciţi, au descoperit in falnicii noştri munţi, intr-o zonă ferită de traseele turistice, un trib izolat. Din informaţiile smulse pană acum, se pare că tribul a avut mai mulţi membri, care au pierit in ultima perioadă in lupte interne. Problemele au inceput in urmă cu vreo şapte ani, cand a fost ales in funcţie actualul şef al tribului, un individ descris de martori oculari ca neserios, cu chelie, cu o pasiune pentru ardei iuţi şi băutură şi cu mare talent la plans. Imediat după instalare, noul şef a vrut să-şi facă simţită prezenţa şi a luat o serie de măsuri care au dat peste cap complet viaţa tribului. Totul a culminat cu o nouă aşezare a membrilor in comunitate. In mod tradiţional, membri tribului locuiau in vreo 41 de colibe. Fiecare colibă cu sediul ei. Acesta o ducea foarte bine pentru că primea de la ceilalţi membri ce locuiau sub acelaşi acoperiş diferite daruri: găini, purcei, băutură, terenuri pentru culturi şi altele. In schimbul darurilor, şeful de colibă acorda diferite avantaje: un loc mai bun de dormit, unde nu picură cand plouă, mancare mai multă etc. Intr-o noapte, şeful tribului a avut o revelaţie şi s-a gandit că prea mult colibe strică şi că e nevoie doar de cateva colibe cu un acoperiş mai mare. După mai multe scandaluri, membrii comunităţii au acceptat schimbarea şi au reconstruit satul in jurul a opt colibe mari şi late. Apoi şeful de trib şi-a numit opt şefi de colibă apropiaţi, după care s-a relaxat şi a inceput să bea mult şi des, pe marginea bălţii satului, insoţit mai mereu de o blondă, membră a tribului. Numai că schimbările nu au fost digerate bine de membrii comunităţii. Primul scandal l-au făcut foştii şefi de colibe mici, care, dintr-o dată au fost nevoiţi să renunţe la stilul lor de viaţă. Nu mai primeau daruri, nu mai aveau putere, insă aveau o invidie faţă de noii şefi de colibe mari. Aceştia din urmă au inceput să primească atat de multe daruri, incat diferenţa dintre situaţia lor materială şi a celorlalţi membri ai colibei a inceput să irite populaţia. In plus, fiind un şef de colibă la mult mai mulţi oameni, multora le venea greu să obţină ceea ce işi doreau, aşa incat din ce in ce mai mulţi membri ai tribului rămaneau frustraţi. Şi, nu in ultimul rand, membri care in vechiul sistem cu colibe mici o duceau bine şi aveau locuri bune pe timp de ploaie s-au trezit că nu mai primesc aceleaşi avantaje in coliba mare, ceea ce i-a enervat peste măsură. Războiul a pornit cand unul dintre cei opt şefi de colibă, care se lăuda că are origini străine, de prin pusta panonă, a decis să işi facă propria colibă şi propriul trib. Scanteia a aprins imediat toată populaţia, iritată deja de ceva vreme de traiul prost.
Cineva se joacă cu focul
Articole
Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...Elevul Roland Petrean și profesorul său, Florin Morar, premiați de ministrul Educației
Roland Petrean, elevul de la CNS Zalău care ne face cinste cu fiecare participare a sa la competiții naționale și internaționale de informatică, a fost premiat de ministrul Educației, Ligia Deca, pentru rezultatele sale excepționale. Alături de Roland Petrean, a fost premiat și profesorul Florin Morar, cel care îl pregătește, îl susține și îl îndrumă. Recompensată a fost și unitatea de învățământ pe care o reprezintă, Colegiul Național „Silvania” Zalău. Ministerul Educației a organizat marți, 17 decembrie,…
Mai mult...