Membrii Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) filiala Salaj, primarii din judet, s-au intalnit in urma cu doua zile, la Zalau, pentru a dezbate problemele locale care vor fi abordate la Bucuresti in cadrul Adunarii Generale a ACoR din luna februarie. Presedintele filialei salajene, primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, in cadrul primei reuniuni din acest an a primarilor, a jalonat obiectivele asociatiei pentru 2009, s-a referit la strategiile de dezvoltare a localitatilor din mediul rural si a sustinut necesitatea sustinerii adoptarii unor proiecte de legi in folosul administratiilor locale. Ulterior, domnul Bercean ne-a declarat ca in judet se va urmari, prin ACoR, continuarea si finalizarea proiectelor derulate prin Ordonanta 7, si, totodata, finantarea lucrarilor catre firmele executante, implementarea proiectelor pentru baze sportive (prin O7), realizarea de camine culturale noi prin Compania Nationala de Investitii. Interlocutorul nostru s-a referit la „problemele pe care le ridica pentru administratiile locale plata taxei pe valoarea adaugata la proiectele europene. Cum acesti bani reprezinta o suma neeligibila, se plateste din bugetele locale. Dar la un proiect de 6 milioane Euro, chiar daca sunt partenere doua comune, valoarea TVA-ului depaseste 48 miliarde lei vechi, ceea este prea mult pentru posibilitatile comunelor noastre”. Pe de alta parte, si in domeniul social ar trebui aduse unele modificari legislative. Legea 416, care in forma actuala nu face bine nimanui, ar putea fi inlocuita cu Ordonanta 76, astfel incat oamenii respectivi sa munceasca in folosul comunitatii dar in calitate de angajati”. Vorbind de „anomaliile din actuala legislatie, primarul de la Meseseni a mai spus ca „nu este normal ca din impozitul de la cetateni sa fie sustinuta partea sociala. Pentru centrele sociale si camine, ar trebui sa fie utilizat in totalitate TVA-ul”. Ramane de vazut, dupa intalnirea din luna viitoare, cate din problemele care vor fi ridicate de primarii nostri vor avea sanse sa fie puse pa masa de lucru a parlamentarilor, iar mai apoi, rezolvate.
Administratiile locale, sustinute de ACoR
Articole
Transportatorii rutieri, verificați de inspectorii de muncă și ISCTR. S-au împărțit amenzi și avertismente
Angajatorii care prestează activități de transport rutier de mărfuri și persoane au fost vizitați, în a doua jumătate a lunii noiembrie, de inspectorii de muncă și de angajații ISCTR. Inspectorii de muncă au urmărit respectarea prevederilor legale cu privire la munca prestată de conducătorii auto în baza contractului individual de muncă cu normă întragă sau cu timp parțial, organizarea și evidența a timpului de muncă și de odihnă, munca suplimentară și munca de noapte, repausul săptămânal și…
Mai mult...Primăria Zalău adaugă în flota Transurbis încă 10 autobuze electrice
Contractul de finanțare pentru achiziția a încă 10 autobuze electrice dotate cu sisteme ITS, precum și a 12 noi stații de încărcare lentă și rapidă branșate la rețea, a fost semnat de Primăria Municipiului Zalău. Noile autobuze vor ajunge în flota Transurbis cel târziu în noiembrie 2026. Aceste noi autobuze vor înlocui alte 10 existente în parcul auto al operatorului de transport, dar învechite și poluante. Potrivit informării municipalității, perioada de execuție a lucrărilor este de 24…
Mai mult...