Libertatea activitatii online a fiecaruia dintre noi va fi limitata la sange daca ACTA va fi ratificata de Parlamentul Romaniei. Deputatul Mirel Talos ne invita la o dezbatere publica asupra acordului care va schimba internetul pe care il cunoastem acum.

Deputatul liberal Mirel Talos deschide dezbaterea publica asupra ACTA – Tratatul Comercial pentru Combaterea Contrafacerilor – la nivelul judetului Salaj, invitand utilizatorii de internet de la noi din judet sa se pronunte asupra oportunitatii ratificarii acestui acord international de catre Parlamentul Romaniei.
Secretomania din jurul ACTA
Desi la nivelul statelor se spune ca negocierile au inceput inca din anul 2008, pana la semnarea tratatului la Tokyo nu s-au pus in dezbatere publica termenii acestui acord. Chiar si la nivelul Uniunii Europene tratatul s-a discutat doar in Comisie. Raportorul din Parlamentul European si-a dat demisia tocmai pentru ca s-a refuzat dezbaterea publica, iar la noi in tara nimeni nu a suflat niciun cuvant despre semnarea ACTA, pana nu s-a semnat la Tokyo. „Negocierile au fost purtate in secret, la fel cum a fost si semnarea acestui tratat. Lipsa de transparenta in elaborarea si semnarea ACTA face ca un document atat de important sa fie lipsit de opiniile cetatenilor, ale societatii civile si ale tuturor celor care ar fi avut un cuvant de spus in aceasta materie. Lipsa de transparenta este acuzata de opiniile publice din toate tarile semnatare”, spune Mirel Talos, care se declara impotriva aderarii la acest acord in aceste conditii si declara ca nu va vota pentru ACTA atunci cand va fi adus spre ratificare in Parlamentul Romaniei.
Ce protejeaza ACTA?
Potrivit liberalului Mirel Talos, avem deja legislatie care sa protejeze drepturile de autor si care sa combata pirateria. Practic, ACTA va interzice „imprumutul”, pe care Legea drepturilor de autor il permite in conditiile in care se face fara avantaj economic direct sau indirect. „Prin ACTA se intampla un lucru foarte grav: se instituie o politie privata a Internetului, furnizorii de internet care te urmaresc fara mandat si aceasta forma de justitie paralela poate duce la abuzuri grave. Filmele, muzica si cartile electronice sunt niste produse care contribuie la nivelul cultural de ansamblu al unei societati mai sarace, cum este cea romaneasca. In absenta participarii la acest schimb de informatie si produse culturale de pe Internet se vor integra mai greu in societate, se vor simti marginalizati (mai ales adolescentii si tinerii). Legile anti-piraterie si inchiderea site-urilor de file-sharing au efecte sociale si culturale negative. Impactul ACTA va fi la noi mult mai puternic decat in tari dezvoltate, de exemplu. Va exista o bariera a puterii de cumparare care va limita mult accesul la informatie al tinerilor din Romania”, crede Mirel Talos.
Imprumutul nu e piraterie
Daca iti cumperi o carte de la librarie si o imprumuti unui prieten, situatia nu este similara cu pirateria. Acelasi lucru se poate considera si in cazul filmelor pe care le copiezi pe CD, DVD sau alt mediu de stocare pe care le imprumuti prietenilor, atata timp cat nu primesti bani pentru ceea ce faci. Daca se extinde la nivelul internetului, situatia site-urilor care fac sharing de filme, muzica sau orice altceva care cade sub incidenta drepturilor de autor, este oarecum similara. Practic, se distribuie un produs fara a se avea castiguri materiale de pe urma imprumuturilor online.
Europenii sunt hotariti sa protesteze sambata in strada impotriva acordului
Romania a semnat ACTA la Tokyo in 26 ianuarie, de catre un atasat comercial al Romaniei in Japonia, fara ca acest acord sa fie pus in dezbatere publica. Dupa semnarea acordului, premierul Emil Boc habar nu avea despre ce e vorba, insa ministrul Comunicatiilor, Valerian Vre-me, s-a declarat onorat de semnarea tratatului. Mai mult, ministrul a declarat ca se simte onorat ca Romania a semnat ACTA intr-o companie selecta, printre semnatare fiind Statele Unite ale Americii si… Coreea de Nord. Dincolo de derapajele comu-nicationale privind acordul care instituie dictatura online, reactiile impotriva acestui tratat sunt tot mai virulente, chiar si in cadrul tarilor europene care deja si-au pus semnatura pe tratat. Premierul polonez Donald Tusk a decis sistarea ratificarii ACTA spunand ca este nevoie ca acesta sa fie Ianalizat profundI, inainte de a fi aprobat. De asemenea, ambasadoarea Sloveniei in Japonia, Helena Drnovsek Zorko, cea care a semnat tratatul la Tokyo, si-a cerut in mod public scuze natiunii, precizand ca nu a analizat textul legii inainte sa semneze, si le-a cerut chiar slovenilor sa iasa in strada si sa protesteze impotriva ACTA. Reactia impotriva ACTA a cuprins aproape intregul continent, fiind programate proteste de strada pentru 11 februarie. In linia protestelor s-au inscris si internautii romani care promit ca vor iesi in strada sa protesteze public impotriva a ceea ce foarte multi asimileaza a fi un nou „Patriot Act” impus de americani care sa limiteze libertatea pe internet, asa cum au facut-o ei in numele combaterii terorismului.
Ce este ACTA
Tratatul a fost semnat pentru prima data la 1 octombrie 2011 si, la prima vedere, acordul pare ca vrea sa protejeze drepturile de autor si sa combata pirateria. Insa, in spatele intentiilor bune este mascata nevoia de a detine controlul pe internet asupra tuturor utilizatorilor. Daca ACTA va fi ratificat in Parlamentul European in luna mai a acestui an, internetul, asa cum il stim azi, va disparea. In primul rand, providerii de internet sunt obligati sa faca pe politistii in privinta clientilor lor, adica sa urmareasca si sa dea raportul asupra a ceea ce faci tu pe internet, sa tina evidenta site-urilor pe care le accesezi. Daca te prind ca descarci o piesa, un film, o carte sau orice altceva de pe internet, pot sa iti taie accesul la informatiile online, iar proprietarii drepturilor de autor te pot da in judecata si risti amenzi de sute de mii de dolari, chiar poti sa fii condamnat cu cinci ani de inchisoare. Absurditatea situatiei ajunge si mai departe. Daca ajungi intr-un aeroport si asupra ta, pe laptop sau pe alt mediu de stocare, se identifica un mp3 sau un film copiat, ti se poate confisca sau distruge device-ul respectiv si primesti o amenda frumusica. Iar site-uri sau retele de socializare precum youtube, twitter sau facebook vor fi de domeniul trecutului. Practic, in numele protejarii drepturilor de autor si a luptei contra pirateriei se ingradeste excesiv accesul la informatie si se limiteaza formele libere de exprimare online. De exemplu, in Romania, mobilizarea pentru protestele de strada din ultima perioada s-a propagat in special pe site-urile de socializare gen facebook. Ei bine, acest gen de actiuni nu vor mai fi posibile dupa intrarea in vigoare a ACTA, iar cei care protesteaza impotriva puterii, indiferent care ar fi ea, vor fi usor de identificat si controlat in conditiile termenilor acestui tratat.