Judecatorii au hotarat ca alegerile locale pentru primarii, consilii locale, consiliul judetean si presedintele consiliului judetean vor avea loc in iunie, iar cele parlamentare in noiembrie.
Curtea Constitutionala nu lasa nicio portita pentru organizarea de alegeri comasate sau anticipate.

PDL Salaj este de vineri in campanie
Presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, spune ca deciziile Curtii Con-stitutionale nu se comenteaza, „ele se aplica”, iar vineri a convocat Colegiul Director judetean pentru a stabili „calendarul desemnarii candi-datilor la primarii si consilii locale”. „Practic, de azi (nr. – vineri) suntem in logica de campanie electorala. PDL Salaj este pregatit pentru atingerea obiectivului de a obtine 20 de mandate de primari”, anunta deputatul Bode, care atrage atentia ca „organizarea a doua cicluri de alegeri in 2012, un an special din punct de vedere al posibilitatii revenirii recesiunii economice, va duce inevitabil la un blocaj administrativ, institutional, cu consecinte de neimaginat pentru stabilitatea economica a Romaniei”.
PDL Salaj pare a se afla intr-o intarziere a desemnarii propriilor candidati pentru alegerile locale. Fie ca au mizat pe motivarea Curtii Constitutionale care sa nu conteste comasarea alegerilor ca principiu, fie ca mizau pe faptul ca Guvernul va afla o gaselnita prin care sa amane data alegerilor, in acest moment se afla doar la momentul sondajelor. Vineri, pedelistii salajeni s-au intalnit in cadrul unui Colegiu Director la care au participat membrii Biroului Permanent Judetean si presedintii de organizatii din judet pentru proiectarea unui calendar de pregatire a alegerilor locale. Potrivit lui Claudiu Birsan, la Colegiul Director de vineri s-a discutat despre cele doua sondaje care vor fi facute in perioada imediat urmatoare. Unul dintre sondaje este comandat de partid la nivel national, iar al doilea sondaj va fi comandat de organziatia judeteana. „Daca se fac sondajele in termenele prevazute, cel tarziu in martie vom avea candidatii pentru alegerile locale”, a precizat pentru Graiul Salajului purtatorul de cuvant al PDL Salaj.
PSD si PNL s-au inteles la primari, dar nu peste tot
PSD Salaj isi definitiveaza listele cu candidatii proprii pentru alegerile locale cel tarziu pana in 15 februarie, potrivit deputatului Iuliu Nosa, cel de-al doilea in ierarhia conducerii social-democratilor salajeni. Iuliu Nosa a sustinut vineri o conferinta de presa in cadrul careia a detaliat pregatirile pentru alegerile locale care ar trebui sa aiba loc in luna iunie a acestui an. Potrivit liderului PSD Salaj, a avut loc o intalnire la nivelul conducerilor PSD si PNL unde s-a stabilit in ce comune si orase isi pun cele doua partide candidatii de primari. Asa cum se stie deja, acolo unde PSD are un primar in functie, acelasi partid va desemna candidat propriu, care va fi sprijinit de liberali. Situatia se inverseaza in cazul localitatilor cu primari liberali – acolo pesedistii vor face campanie pentru candidatii PNL.
Cuiul lui Pepelea – primarii din Surduc si Gilgau
Totusi, exista disensiuni in cadrul USL in privinta a cel putin doua comune unde liberalii au primari in functie. „Sunt doua situatii – Surduc si Gilgau pe Somes. Daca PNL ramane cu aceiasi candidati, nu ii vom sustine”, a declarat vineri Iuliu Nosa. Liderul PSD spune ca in cele doua comune exista probleme intre actualii primari si consilierii PSD, probleme de factura personala, care impiedica o relatie de colaborare intre liberali si social-democrati. Atat la Surduc, cat si la Gilgau, in acest mandat au avut loc alegeri locale partiale pentru desemnarea unui nou consiliu local, unde PSD a obtinut cel mai mare numar de consilieri locali. „Cu toate acestea, desi ar fi fost firesc, nu am reusit sa avem viceprimar, pentru ca nu am fost sustinuti de colegii liberali”, precizeaza Iuliu Nosa. Daca la Surduc situatia primarului Dan Chira s-a lamurit, acesta avand in continuare sustinerea PNL – asa cum ne declara Radu Capilnasiu saptamana trecuta, la Gilgau inca exista o situatie incordata. Acolo, liberalii nu ajung la un conses cu colegii de alianta si in cadrul consiliului local functioneaza o alianta intre PNL si PDL. „Asteptam sa aiba loc o noua intalnire cu conducerea PNL. Daca raman cu aceiasi oameni, vom avea candidat propriu pentru primarie”, precizeaza Iuliu Nosa.
Situatie particulara la Ip
O alta comuna unde PSD se afla in dificultate este comuna Ip. Acolo, PSD a castigat alegerile in 2008 cu Ioan Boer, care in acest moment este inculpat intr-un dosar penal si a fost suspendat din functie. Totodata, pana la clarificarea situatiei acestuia, PSD l-a exclus pe Ioan Boer din organizatie. Insa, tot PSD va desemna si aici candidat. „La Ip am demonstrat ca putem castiga o comuna cu populatie majoritar maghiara”, spune Iuliu Nosa, asa ca tot pesedistii vor incerca sa recastige primaria.
Liberalii se gandesc si ei la comuna Mirsid
Pe de alta parte, liberalii par surprinsi de declaratiile lui Iuliu Nosa cu privire la cele doua comune in care PNL ar trebui sa-si desemneze candidatii proprii. „Poate ca ar trebui sa ne gandim si noi daca sustinem candidatul PSD din comuna Mirsid”, a raspuns provocarii deputatul Mirel Talos. Nici presedintele PNL, Radu Capilnasiu, nu crede ca ar fi o problema pentru colegii de alianta ce candidati propun. „O iau ca pe o declaratie personala a deputatului Iuliu Nosa. Lucrurile au fost discutate in coalitie, fiecare isi cunoaste locul unde isi desemneaza candidatii. Asta ar insemna sa reluam discutia pe cine vrem si pe cine nu vrem sa sustinem. Nu vreau sa dau apa la moara unor astfel de discutii, pentru ca si PSD are in unele comune primari cu sanse reduse de a fi alesi, fara sprijinul nostru”, a comentat Radu Capilnasiu. Daca situatia primarului din Surduc s-a clarificat in tabara liberala, mai ramane de clarificat problema de la Gilgau, unde primarul Eugen Codorean are o problema personala cu pesedistii din comuna. „Este o atitudine a lui foarte transanta fata de aceasta alianta, au o problema personala care s-a extins politic. Urmeaza sa discutam cu Eugen Codorean, pentru ca trebuie sa se inscrie in linia partidului”, a precizat Capilnasiu.
Dreptul la vot ar fi fost lezat
Curtea Constitutionala a publicat motivatia deciziei prin care a declarat necon-stitutionala legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in noiembrie 2012. Comasarea alegerilor incalca dreptul fundamental de a candida al cetatenilor, care trebuiau sa opteze pentru administratia locala sau parlament, si nu se justifica din punct de vedere al economiilor la bugetul de stat. Nu se justifica nici prelungirea cu cinci luni a mandatelor alesilor locali in lipsa unei situatii de urgenta, au hotarat cei noua judecatori ai Curtii. Magistratii au ajuns la concluzia ca organizarea unui scrutin pentru alegeri locale si parlamentare in aceeasi zi este in masura sa lezeze dreptul la vot. „Prin organizarea concomitenta a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senatului si a celor pentru administratiile publice locale, cetatenii vor avea de realizat o sarcina mult mai complexa – exprimarea optiunii pe sase buletine de vot – ceea ce va presupune cresterea exponentiala a timpului necesar votarii pentru fiecare cetatean, luand in calcul in acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot in cabine, introducerea buletinelor de vot in urne”, se arata in motivarea Curtii. Judecatorii recomanda ca procedura de vot sa ramana cat mai simpla. Asftel, varianta preferata de UDMR si PNL de a aduce alegerile parlamentare la data celor locale este invalidata de Curtea Constitutionala.

Ar fi fost incalcat si dreptul de a fi ales
Modul prin care Guvernul intentiona sa redeseneze colegiile electorale este de asemenea declarat neconstitutional de Curte, pe motiv ca Executivul reglementeaza anumite situatii care intra in competenta Parlamentului, incalcand principiul separarii puterilor in stat. In ce priveste dorinta puterii de a prelungi mandatul alesilor locali pana in noiembrie, judecatorii atrag atentia ca „acest lucru este posibil numai in termenele stricte si limitative prevazute de Constitutie, adica starea de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, calamitate naturala, dezastru sau sinistru deosebit de grav”, situatii care nu subzista in cauza. Pe de alta parte, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare putea determina incalcarea dreptului de a fi ales. „Aceasta intrucat exista situatii in care un candidat care nu a castigat un mandat de ales local sa-si exprime dorinta de a participa la alegerile generale pentru un mandat de parlamentar, lucru perfect posibil, dar numai in cazul unor alegeri care sa se desfasoare la date diferite”, subliniaza magistratii Curtii Constitutionale.