La adunarea generala a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) care s-a desfasurat in perioada 17-20 februarie la Bucuresti, problemele agricultorilor au fost dezbatute cu prioritate. Primarul de Meseseni, Sandu Bercean, vicepresedinte al ACoR spunea ca trei au fost problemele arzatoare puse pe tapet: impozitarea agricultorilor, acordarea certificatului de producator si modificarea Legii pajistilor.
Noile impozite sunt paguba curata
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din agricultura, presedintele ACoR, Emil Draghici, spunea ca Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal „contine niste prevederi extrem de paguboase”. „Va dau un exemplu, a spus Draghici. Daca de la 10 la 50 de ovine platesti un impozit de 15 lei pe cap de animal, la peste 50 de capete se face de trei ori. Nu se poate treaba asta, sa ai o asemenea crestere. Din contra, ca sa stimulezi sa creasca mai mult, odata cu cresterea numarului de animale, odata cu cresterea suprafetei pe care o ai cultivata trebuie ca impozitul sa scada ca sa fii stimulat sa cresti mai mult; nu cu cat cresti mai mult sa-ti ia capul. Eu stiu, acest mecanism a fost undeva pana in anul 1990, si oamenii erau determinati sa taie livezile pentru a nu plati impozit pe venit, or pe noi ne intereseaza sa avem livada, nu teren nelucrat, nu teren neplantat”, a spus Draghici. Participantii la adunare au fost deacord ca prevederea cu impozitul pe venituri agricole este deosebit de rea pentru colectivitatile locale, in sensul ca nici un leu din aceste resurse nu ajunge la bugetul local, afectand dezvoltarea rurala in ansamblu.
Certificatul de producator sa fie eliberat in comuna
Asociatia Comunelor din Romania a anuntat ca va propune modificarea OUG privind acordarea certificatului de producator agricol. Propunerea urmareste ca producatoriii sa nu fie nevoiti sa se deplaseze in afara localitatilor unde lucreaza terenurile. Prin aceste modificari se doreste sa nu mearga taranii producatori la diverse usi in afara celei din comuna lor. „Pentru ca daca un producator lucreaza terenul in comuna res-pectiva, de acolo trebuie sa-si ia toate documentele, nu trebuie sa se duca la nivelul judetului sa-si ia documentele sa-si desfaca productia proprie”, a spus Draghici.
Legea pajistilor trebuie sa elimine intermediarii
In privinta normelor de aplicare a Legii pajistilor, membrii asociatiei au primit asigurari din partea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ca acestea nu vor mai aparea, iar actul normativ va fi modificat in totalitate pana la sfarsitul acestei luni. „Legea pajistilor” va fi modificata in totalitate, tocmai in ideea de a inlatura aparitia acelor samsari care se folosesc de legea pajistilor. Dorinta noastra, a primarilor de comuna, este aceea ca aceste pajisti sa fie administrate, intretinute, folosite de asociatiile crescatorilor de ani-male de la nivelul fiecarei localitati”.