Asociaţia Crescătorilor de Bovine Sălaj este o asociaţie non-profit şi non-guvernamentală, constituită in folosul crescătorilor de bovine şi care activează in interesul acestora. Asociaţia le reprezintă interesele, ii sprijină pentru aprovizionarea cu diferite materiale, pentru achiziţionarea de utilaje şi diverse produse şi negociază cu structurile din domeniu ale statului subvenţiile şi alte tipuri de ajutoare pentru membrii ei. La nivelul judeţului, ACB Sălaj are un număr de 89 asociaţii locale şi alte 10 societăţi inscrise. Din data de 21 aprilie 2010, Asociaţia Crescătorilor de Bovine Sălaj are o nouă conducere. In Adunarea generală de atunci, preşedinte al ACB Sălaj a fost ales dl. Mircea Pop, nimeni altul decat primarul comunei Cuzăplac, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri – crescători de bovine din judeţul Sălaj, cu care am purtat un dialog despre problemele asociaţiei, sprijinirea crescătorilor de bovine, asigurarea serviciilor pentru aceştia etc.
Conducere nouă, probleme vechi
– Cum a preluat, d-le Mircea Pop, conducerea nouă asociaţia şi in ce situaţie se afla aceasta la ora schimbărilor din aprilie?
– Nu o fac cu bucurie, dar trebuie să spun că, din păcate, am preluat asociaţia cu mari probleme, atat organizatorice, cat şi financiare, acestea fiind, de altfel, şi motivele care au dus la inlocuirea vechii conduceri. De neexpicat este faptul că deşi Comitetul director al asociaţiei a sesizat cu 7-8 luni inainte despre existenţa acestor probleme, ele n-au fost rezolvate nici pană la Adunarea Generală din aprilie. Cea mai gravă situaţie, după cum a reieşit din Raportul financiar al Comisiei de cenzori, prezentat in adunare, a fost legată de gestionarea defectuoasă, ca să nu folosesc şi alţi termeni, a surselor financiare, raportul amintit menţionand un minus de 200.000 lei. Deci noi, conducerea nouă am pornit la drum cu un minus de 2 miliarde lei vechi in gestiunea asociaţiei. Bineanţeles, Comitetul director nou ales a sezizat organele de urmărire penală despre existenţa acestui minus şi aşteptăm rezultatele cercetărilor.
-In altă ordine de idei, precizaţi care sunt serviciile pentru care asociaţia ii sprijină pe membrii ei, crescătorii de bovine din judeţ?
– Sprijinul asociaţiei este, in principal, pentru insămanţările artificiale, controlul oficial al producţiei – COP, aprovizionarea cu material seminal congelat şi asigurarea cu azot lichid a operatorilor insămanţători. Din dorinţa de a oferi, prin asociaţiile locale, servicii bune şi operative crescătorilor de bovine şi avand in vedere descentralizarea structurilor din domeniu- DADR şi OARZ (Oficiul pentru ameliorare şi reproducţie in zootehnie)- vom incerca să preluăm din serviciile acestora.
Contract neonorat, personal disponibilizat
– Ştim că pană la 1 ianuarie 2010, materialul seminal congelat, azotul lichid şi controlul oficial al producţiei erau subvenţionate, iar de atunci, nu. Cum se descurcă membrii asociaţiei in aceste condiţii?
-Greu. Dacă pentru azotul lichid operatorii insămanţători scot banii din buzunar, iar cheltuielile cu materialul seminal congelat sunt suportate de deţinătorii de bovine, la controlul oficial al producţiei avem proleme mari, din punct de vedere financiar. Aceasta deoarece, in pofida faptului că pentru COP, intre ACB Sălaj şi Direcţia Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Sălaj există incheiat un contract ferm, in 2010 DADR n-a decontat nici măcar un leu pentru controlul oficial al producţiei, restanţele pentru anul in curs ridicandu-se la 385.722 lei, bani asiguraţi de la bugetul de stat. Mai mult, după ce că pană la 1 iulie a.c. controlorii COP n-au primit nici un salariu, de la 1 august toţi cei 28 care efectuau controlul au fost disponibilizaţi! De asemenea, tot ca urmare a neplăţii serviciilor de către DADR, la ora actuală există restanţe mari la Finanţe pentru impozitul pe salarii. Şi asta, repet, cu toate că avem un contract de prestări servicii cu DADR, valabil pană la 20 decembrie 2010.
O soluţie pentru efectuarea controlului oficial al producţiei
– In aceste condiţii, cine mai face controlul oficial al producţiei in Sălaj?
– Oficial, acest control nu mai există la ora actuală in judeţ. Vom incerca să reglementăm situaţia pe baza evidenţelor ce ţin de COP şi care se află in baza de date a ACB Sălaj. Astfel, in perioada imediat următoare vom demara o acţiune la nivelul asociaţiilor locale in scopul de a-i identifica pe acei deţinători de bovine care sunt dispuşi să suporte personal cheltuielile pentru efectuarea controlului oficial al producţiei. Dacă acţiunea va avea succes, urmează ca acest control să fie efectuat de către o parte din foştii controlori disponibilizaţi, iar remunerarea serviciilor lor se va face din contribuţiile crescătorilor de bovine.
Aş vrea să subliniez că pentru crescători, controlul oficial al producţiei este foarte important, deoarece fără registrul genealogic al animalului, care se realizează in cadrul COP, acesta nu poate fi valorificat prin programe finanţate din fonduri europene sau guvernamentale.
Calitatea de membru ACB – un avantaj
-Cum poate ajuta ACB, d-le preşedinte Mircea Pop, pe cel care doreşte să infiinţeze o fermă de bovine cu fonduri europene ori de la Guvern?
– Asociaţia Crescătorilor de Bovine Sălaj asigură relaţia cu organismele de specialitate şi de decizie de la nivel de judeţ – DADR, APIA, Camera agricolă – in scopul intocmirii proiectelor de infiinţare a viitoarei ferme şi a documentaţiei pentru asigurarea finanţării.
-In acelaşi context, v-aş intreba, cum şi prin ce il poate determina Asociaţia pe un crescător de bovine, care nu este membru, să devină membru al ACB?
-Prin reprezentarea, inclusiv juridică, in faţa organismelor de decizie din domeniul zootehniei, prin faptul că asociaţia asigură material seminal de recunoscută valoare biologică şi productivă şi prin asigurarea efectuării controlului oficial al producţiei, aspect deosebit de important pentru orice crescător de bovine.
Aş mai menţiona că Asociaţia Crescătorilor de bovine Sălaj are incheiate contracte pentru asistenţă juridică şi financiară cu specialişti reconoscuţi pentru competenţa lor profsională.
Cert este faptul că apartenenţa la o formă asociativă, inclusiv in sectorul zootehnic, este in beneficiul celui ce creşte animale şi vorbind la concret, cu siguranţă calitatea de membru al ACB Sălaj constituie un avantaj pentru orice crescător de bovine din judeţ. Tocmai de aceea, ii indemn pe toţi deţinătorii de bovine din Sălaj să adere la asociaţie, deviza noastră fiind „Impreună, vom fi mai puternici.”
Obiectivele ACB Sălaj
– Care sunt, d-le Mircea Pop, obiectivele asociaţiei pe care o conduceţi pentru perioada următoare?
– Ne preocupă, in primul rand, ideea organizării activităţii de administrare a ACB Sălaj pe criterii de competenţă, responsabilitate şi performanţă managerială in scopul sprijinirii tuturor asociaţiilor locale şi a crescătoriloe de bovine, personal. Un alt obiectiv vizează asigurarea de spaţii pentru asociaţiile locale prin inchirierea sau preluarea in folosinţă gratuită a unor locaţii. Pentru inceput vom incerca să rezolvăm problema spaţiilor de la actualul sediu al ORSA din Şimleu Silvaniei şi a anexelor de aici pentru dezvoltarea in această locaţie a unui centru de preluare a tineretului bovin şi a vacilor reformă din zona Şimleului i şi a Văii Barcăului. In perspectiva anului viitor ne-am propus să rezolvăm problema identificării efectivelor de bovine din judeţ prin acţiunile asociaţiei, incepand de la 1 ianuarie 2011. Această identificare se efectua de către medicii veterinari, ea fiind subvenţionată de stat, dar incepand cu anul viitor nu va mai intra in categoria activităţilor subvenţionate.