Şcoala s-a incheiat şi incă o serie de elevi şi studenţi se orientează spre un loc de muncă. Majoritatea absolvenţilor de liceu nu prea pot spera să-şi găsească un job mai bun decat cel de ospătar, barman, muncitor necalificat sau şofer. Nici aceste posturi nu sunt intotdeauna uşor de obţinut dacă se mai cere şi experienţă in domeniu. Tot mai mulţi absolvenţi de facultate ajung in aceeaşi situaţie după obţinerea diplomei. Dacă speri să te angajezi la terminarea unei facultăţi pe un post bine plătit din domeniu pe care l-ai studiat, te vei lovi de cele mai multe ori de un zid. Acesta este reprezentat fie de experienţa pe care angajatorul o cere, fie pregătirea insuficientă din timpul şcolii şi a facultăţii. Pentru că un salariu mare vine de cele mai multe ori cu cerinţe pe măsură din partea angajatorului. Pentru puţinele elite din băncile şcolii sau facultăţii se mai ivesc unele posibilităţi pentru a-şi incepe cariera de pe un post bun. Marea majoritate dintre noi nu ne prea incadrăm in această categorie. Ei bine, şi pentru noi ceilalţi există soluţii. Uneori lipsa experienţei cerută de un job anume poate fi contracarată de activităţile extracuriculare. Te inscrii intr-o organizaţie studenţească şi participi activ la proiectele pe care le are in desfăşurare. Ne putem inscrie la diferite cursuri de editare foto, video, de grafică, sau chiar de limbi străine, marketing şi multe altele. Adesea se organizează concursuri, insă pe care le trecem cu vederea. Greşit. Cel mai important este să participi la cat mai multe activităţi. Premiile, diplomele, diferitele calificări pe care le obţine sunt foarte bune intr-un CV, dar şi simpla participare la astfel de activităţi este un plus. Cel mai important lucru, după cum ne spunea un profesor universitar este să „faceţi, faceţi, faceţi”. Se referea la faptul că trebuie să facem cat mai multe, să ne implicăm, să fim activi şi in afara orelor de la şcoală sau facultate, fiindcă odată ieşiţi din „fabrica de diplome”, cunoştinţele teoretice nu sunt suficiente pentru a prinde un post bun. Angajatorul este interesat de ce ştii să faci şi mai puţin de bucata de hartie, numită diplomă, pe care i-o pui in faţă. Ca să avem succes, trebuie să renunţăm la mentalitatea că dacă am reuşit să plătim anii de master merităm un post călduţ şi bani frumoşi.
Absolvent nepriceput, caut de lucru
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...