Abandon şcolar, repetenţi, bacalaureat ratat

imagine-articol0_47578

 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj a prezentat ieri directorilor de şcoli din judeţ, timp de aproape patru ore, Raportul privind starea învăţământului sălăjean în anul şcolar 2014 – 2015. Materialul a fost expus pe 185 de pagini, ceea ce înseamnă că în patru ore s-a parcurs cam o pagină pe minut, iar conţinutul nu a avut menirea să îmbucure pe dascăli, fie şi numai pentru faptul că interesul pentru sistemul educaţional scade de la o zi la alta, de la un an la altul.
Trist şi dureros este faptul că mai bine de 1.000 de elevi din cei 38.000 înscrişi la începutul anului şcolar s-au retras de pe băncile şcolii, unii chiar din învăţământul primar, iar aproape 900 de elevi au rămas repetenţi. E un bilanţ deloc pozitiv, care ar putea să pună multe semne de întrebare conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, directorilor de şcoli, tuturor cadrelor didactice din judeţ. Majoritatea elevilor care au abandonat şcoala ori care au rămas repetenţi provin din familii de romi, cu posibilităţi materiale extrem de reduse, din familii plecate în străinătate, din medii vulnerabile. Încă o dată, dovada că sărăcia merge mână în mână cu lipsa de instruire.

Tot mai puţini elevi şi mai puţine şcoli
Din datele prezentate în Raport reiese că numărul copiilor de vârstă şcolară sau preşcolară se împuţinează vâzând cu ochii. Desigur, acest fenomen nu se întâmplă numai în judeţul Sălaj pentru că diminuarea natalităţii e o problemă la nivel naţional. Dacă în anul şcolar 2010 – 2011 numărul preşcolarilor era de 9.145, în anul şcolar 2014 – 2015 acesta s-a redus la 7.578. La fel şi în învăţământul gimazial. În intervalul de timp menţionat numărul elevilor din clasele V-VIII s-a micşorat cu peste 800. stop_coloana
Şi numărul unităţilor de învăţământ s-a redus drastic. În anul şcolar 2014 – 2015 au fost desfiinţate o unitate de învăţământ gimnazial (Şcoala gimnazială Marin), 12 grădiniţe şi 11 şcoli primare. Câte cadre didactice au rămas fără post, din raport nu reiese.

Bacalaureatul – prilej de poticnire
În privinţa examenelor naţionale, bacalaureatul a fost şi în anul şcolar 2014 – 2015 un prilej de poticnire. Din cei 2.088 de absolvenţi înscrişi la examenul maturităţii au promovat în final 1.224, procentul de promovabilitate pe judeţ fiind de 63.16 la sută, cu 4,74 de procente mai mic decât nivelul de promovabilitate pe ţară. Asta în sesiunea iunie – iulie. În sesiunea august – septembrie a fost dezastru. Un dezastru dulceag. Spunem asta pentru că procentul de promovabilitate pe Sălaj a fost de 25,95 la sută, pe când cel pe ţară de doar 25,67 la sută.
Examenul de evaluare naţională n-a fost atât de “păcătos” ca bacalaureatul. Gradul de promovabilitate în mediul urban a fost de 90,34 la sută, iar în mediul rural de 71,15 la sută.
La olimpiadele şcolare, etapa internaţională, elevii sălăjeni au obţinut 11 premii şi menţiuni. E şi aceasta o dovadă că pentru mulţi elevi din judeţ, sistemul educaţional prezintă interes. Şi nu unul oarecare.