O femeie din Zalau in varsta de 36 de ani, care creste singura un copil, a ajuns in pragul disperarii, pentru ca nu poate intra in apartamentul proprietate personala, pe care l-a cumparat cu acte in regula, in urma cu opt luni. Nu-i poate scoate din apartament pe „chiriasi”, o familie de romi. De atunci, femeia se lupta in instanta pentru a i se elibera locuinta, insa prin diferite chichite judecatoresti, romii chiriasi reusesc sa ramana stapani pe imobil.

Cu actele de proprietate in mana, femeia a trebuit sa dovedeasca in instanta ca are dreptul sa locuiasca in casa ei

V.M. (nu vom da numele intreg – n.r.) a cumparat in data de 6 iunie 2013, la licitatie, de la lichidatorul RAVA SPRL, cu sediul in Timisioara, locuinta din Zalau situata pe strada Tudor Vladimirescu, bloc P 40, apartamentul 7. A achitat pe loc 30 la suta din valoarea locuintei, iar dupa o saptamana a achitat toata suma si a incheiat contractul de vanzare-cumparare, apoi si-a intabulat apartamentul pe numele sau. Vanzatorul i-a spus ca apartamentul e inchiriat, dar contractul lor expira odata cu vanzarea imobilului, asa cum era prevazut expres si in contractul de inchiriere. A trebuit sa umble prin instanta sa dovedeasca faptul ca este proprietar. A dovedit; instanta i-a recunoscut calitatea, dar…romii raman in locuinta.

Santajata si amenintata de chiriasi

Firma care a vandut apartamentul a facut greseala de a le da romilor numarul de telefon al noii proprietare. „M-au sunat de 27 de ori pana am ajuns din Timisoara in Zalau sa-mi spuna ca e casa lor si ei de acolo nu se muta. Cand am coborat in autogara ma asteptau cinci tigani. Am urcat repede in taxi. Am avut noroc ca nu au stiut cum arat. M-am dus direct la Politie, dar politistii mi-au spus ca daca nu m-au batut n-au ce sa faca”, ne-a spus femeia. De atunci, este sunata zilnic si amenintata. Geta Violeta Lajos, unul dintre „chiriasi”, a mers la ea la serviciu si a amenintat-o. Faptul este dovedit, pentru ca femeia roma a fost amendata de politie cu 200 de lei, si a promis ca nu o s-o mai deranjeze.

Romii nu pot fi dati afara

Femeia a asteptat o luna sa i se elibereze apartamentul, insa vazand ca romii nu se lasa dusi, a contactat un executor. Acesta i-a spus ca, potrivit legilor din Romania, actele de proprietate nu ii sunt suficiente pentru a-i scoate pe chiriasi din casa. „M-a refuzat pe motiv ca trebuie sa ma judec cu ei pentru casa mea. Mi-am platit avocat cu 1.500 de lei ca sa ma judec cu ei, si executorul cu 1.250 de lei. Mai plateam intre timp si rata la apartament si chirie pentru locuinta in care locuiiesc acum”, se plange V.M. Cat de sfanta si ocrotita este proprietatea in Romania, drepturi prevazute in Constitutie, reiese limpede.

Greseli ale instantei

Pentru ca prejudiciul sa nu fie si mai mare, femeia a facut contracte la utilitati pe numele ei, apoi a cerut sistarea serviciilor la gaz, apa si curent. Dupa o saptamana, femeia a trecut pe langa blocul in care avea locuinta si a vazut ca chiriasii aveau lumina aprinsa. A aflat apoi ca familia de romi obtinuse in instanta dreptul la utilitati, pe baza contractului de inchiriere pe care-l incheiase cu vechii proprietari in data de 3 septembrie 2012, dar care expirase la momentul la care a fost incheiat procesul verbal de adjudecare a licitatiei in favoarea V.M., respectiv 19 iunie 2013, care constituie titlu de proprietate. Cu acel ordin, romii au mers la furnizorii de utilitati si au fost rebransati la gaz si curentul electric.

Un proces greoi

Procesul a inceput pe 12 septembrie, dar romii au obtinut de doua ori amanarea cauzei pe motiv ca trebuie sa-si pregateasca apararea. Romii au sustinut in fata judecatorilor ca „reclamanta a obtinut apartamentul in conditii frauduloase, aratand ca reclamanta a mai formulat impotriva lor o actiune de evacuare, la judecarea careia apoi a renuntat. Mai arata paratii ca au contract de inchiriere, sunt cu plata chiriei la zi, iar reclamanta este de rea-credinta, deoarece a facut demersuri pentru debransarea apartamentului de la utilitati. Paratii, cer in caz de evacuare sa li se asigure spatiu de locuit similar cu cel pe care il ocupa in prezent”, se arata in sentinta data de Judecatorie.

Judecatoria Zalau a dat sentinta definitiva in dosarul 5100/337/2013 in data de 17 decembrie 2013, prin care V.M. stop_coloanai se recunoaste dreptul la proprietate si obtine evacuarea romilor.

 

Ordin judecatoresc neexecutat pe motiv de „drepturile omului si nondiscriminarea minoritatilor”

In data de 14 ianuarie Judecatoria Zalau a dat incuviintare de executare silita pentru executorul judecatoresc Romeo Gabriel Ciumarnean, prin sentinta numarul 20/337/2014.

Romii au avut la dispozitie cinci zile pentru a parasi locuinta si, dupa inca doua, zile femeia ar fi putut sa se mute, in sfarsit, in apartamentul pe care-l cumparase de mai bine de o jumatate de an si pe care nu-l vazuse cum arata decat in poze.

Pentru ca nu s-au dus de buna voie, pe data de 28 ianuarie, ora 15.00, a fost programata evacuarea silita a romilor, cu sprijinul Jandarmeriei, insa nici aceasta nu a avut loc. Cu cateva ore inainte, proprietara a fost anuntata de executor ca tiganii au obtinut de la Judecatorie amanarea evacuarii, pe perioada nedeterminata, motivand „drepturile omului” si faptul ca au trei copii minori si nu au unde sa se duca”. Pentru aceasta amanare, tiganii au platit o cautiune de urgenta catre Judecatoria Zalau de 41 de milioane de lei vechi, ne-a mai spus zalauanca. Cu bani respectivi si-ar fi putut plati chiria pe 10 luni, dar romii au preferat sa-i dea la stat si sa incerce ca invoce „drepturile omului si nondiscriminarea minoritatilor”, pentru a-si face justitia proprie, mostenita din generatie in generatie.

„Asta inseamna ca ei au mai multi bani decat mine, stau in locuinta mea, proprietate personala, fara sa plateasca, in timp ce eu, cu hotararea instantei in mana, locuiesc in continuare cu chirie si nu pot intra in posesia bunului meu. Cum se poate asa ceva in Romania?”, se intreaba retoric femeia.

 

Drepturile romilor sunt mai presus de dreptul omului platitor de taxe si de dreptul la proprietate

V.M. are si ea un copil minor de 16 ani in intretinere, pe care il creste singura in urma divortului de sotul sau. Dupa divort a inchiriat o garsoniera. Pentru ca fiul ei este deja adolescent si are nevoie de intimitate, de o camera a sa, s-a hotarat sa-si faca un credit la banca pentru a-si putea cumpara un apartament. A gasit la un pret bun acest apartament, de pe strada Tudor Vladimirescu, cu 2 camere, in suprafata de 41 de metri patrati.

Este angajata cu carte de munca si are un venit lunar de o mie de lei, plus alocatia copilului, de 42 de lei. Din acesti bani plateste lunar, din luna iunie incoace, 80 de euro rata la banca pentru apartament si 402 lei chirie, pentru ca tiganii sa poata locui linistiti in casa ei. Cu 200 de lei care ii raman trebuie sa-si plateasca cheltuielile la garsoniera si ar trebui sa si traiasca. Pentru cheltuielile de judecata si-a amanetat toate bunurile, sperand ca se va termina o data cosmarul in care a intrat de mai bine de o jumatate de an. Dar acum se gandeste cu groaza ca vine din nou scadenta la rata si la chirie si nu are cu ce plati, in timp ce romii isi tin banii in conturi. „Am noroc ca baiatului ii sunt bune ghetele si hainele de anul trecut, ca anul acesta n-am avut cu ce sa-i cumpar altele. El e cuminte si asteapta sa ne putem muta”, ne-a spus mama suparata.

Dupa ziua de 28 ianuarie, cand a vazut ca nu-i poate scoate afara pe tigani, femeia spune ca si-a pierdut speranta ca va mai putea locui in casa ei. „Stiu ca presa nu o sa ma ajute sa-mi rezolv problemele, dar dar vreau sa afle toate lumea cata baza pot sa-si puna in justitie. Eu muncesc, platesc taxe si impozite statului roman si nu mi se face dreptate, in timp ce tiganii fac legea. Ma intalnesc cu ei pe strada si-mi rad in fata si ma tot suna sa ma ameninte si sa-mi spuna ca ei nu se muta de acolo, ca au domiciliul acolo. La executor, tiganul i-a spus ca nu se muta din apartament cat timp are pantaloni pe el. Ei invoca in justitie drepturile omului si alte drepturi, dar eu nu am drepturi de om?”, ne spune femeia disperata.